
Az a jó a cupcake-ekben és a muffinokban, hogy még egy gyerek is el tudja őket készíteni, mégis nagyon látványosan dekorálhatóak, ráadásul számtalan változatuk létezik, így mindenki talál a fogára valót. Én most a Húsvét jegyében tojáslikőrös változatokkal kísérleteztem ugyanarra az alapra, kis állagjavítással. A tészta és a krém is tök egyszerű, sütésben gyakorlatlan személyek is nyugodtan próbálkozhatnak vele, csak úgy lehet elrontani, ha odaég. :) Ebből az adagból nekem egy 12 rekeszes muffinsütő telt meg, fele ilyen, fele olyan.
Hozzávalók az alaphoz:
fél csésze szobahőmérséletű vaj vagy margarin
fél csésze kristálycukor
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 csésze finomliszt
fél teáskanál sütőpor
Kezdetnek a vajat (vagy margarint) jól kikeverem a cukorral. Kézi habverővel hozzádolgozom a tojásokat, a citrom héját és levét. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a többihez forgatom. A masszát két részre osztom és az alábbiak szerint haladok tovább.
A citromos változathoz hozzákeverek még két evőkanál sima lisztet és két evőkanál joghurtot, majd papírformákban kanalazom (utálom azt a hülye kapszli szót, a víz kiver tőle komolyan! :))
A massza másik felébe két evőkanál réteslisztet kevertem és két evőkanál sűrű tojáslikőrt.

A kihűlt tésztákhoz az alábbi alapkrémet készítettem.
2 dl mascarpone vagy házi krémsajt
fél csésze porcukor
fél kiskanál vaníliakivonat (vagy egy teáskanál vaníliás cukor )
1 dl habtejszín
A hozzávalókat sűrű krémmé keverem, ha a krémsajt túl lágy lenne, több cukrot és kevesebb sűrített tejet javasolok.
A citromos tésztára kerülő krémbe keverek egy evőkanál tojáslikőrt. A tojáslikőrös tésztára szánt krémbe keverem még egy fél citrom levét és ha túl lágy, még egy pici krémsajtot vagy porcukrot ízlés szerint. Csillagcsöves nyomózsákba töltöm és feldíszítem a sütikéket.
Nagyon könnyű és finom édesség, a látszólag sok porcukor ellenére nem túl édes.

Itt minden olyan gyönyörű! Csak ámulok és bámulok! Gondolom azért nem kedvtelésből csinálod, hanem profi cukrász vagy ugye? Teljesen lenyűgöznek,olyan gyönyörűek! Egyékbént én totál cupcake mániás vagyok. :-)
VálaszTörlésSzia! De aranyos vagy! Mintha hájjal kenegetnének. :))) Teljesen amatőr vagyok, csak nagyon belelendültem a dekorálásba. :)
VálaszTörlésPixie: én pedig meg voltam győződve, hogy cukrász vagy :DDD. Ilyen szépeket művelni... ez már felháborító!
VálaszTörlésÉn miért nem tudok ilyet? :D Sőt, nagyot mosolyogtam, amit írtál a muffinokról, milyen igaz rám. Főleg ilyen sütiket csinálok, mert azt még egy óvodás sem tudja elrontani.
De beszéljünk a cupcake-ről, gyönyörű lett! Főleg az első jön be, de nagyon. Kérek szépen!
Köszi Ami! Drága vagy! :) Annál nagyobb bókot nem is kaphatnék, mint hogy cukrásznak néznek. :D Pedig ez csak egy hobbi, de nagyon belelendültem, úgyhogy lehet, hogy keresnem kéne egy cukrászt, aki hajlandó lenne megtanítani a mesterfogásokat is.
VálaszTörlésEgyébként meg ne szerénykedj itt nekem, mert szuper kajákat csinálsz! A sütikét küldöm telepátiával... :)
Küld. fény. post. ide is, Köbüki! :-D
VálaszTörlésBékés, áldott húsvétot Neked és a szeretteidnek!
VálaszTörlésBoldog Nyuszit Pixie!
VálaszTörlésHö-hö nem szerénykedek!
Főzni szeretek, talán tudok is, de sütni... az már más tészta... :D. Majd nemsoká posztolok a tojáslikőrös tortámról a blogomban, amivel röpke 9 órát bajlódtam :DDDD.
Szia Pixie!
VálaszTörlésÚjra nagyon klassz dolgot készítettél! Ezek a virágok! Nagyon esztétikus és szép lett!
Sándor
Sziasztok! Bocsánat, de az ünnepek alatt valamiért nem engedett a rendszer saját magamhoz kommentelni, így utólag már nem kívánok, csak szép hetet és köszönöm mindenkinek!
VálaszTörlés