
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 csésze finomliszt
fél teáskanál sütőpor
A massza másik felébe két evőkanál réteslisztet kevertem és két evőkanál sűrű tojáslikőrt.


Barátnőm születésnapjára készítettem ezt a tortát a hétvégén. A figura afféle karikatúra akar lenni, de kedveskedésnek szántam. A hajával igencsak meggyűlt a bajom, rakoncátlan fekete fürtöket kellene odaképzelni. :) Lótuszülésben, lótuszvirággal formáztam meg az aktuális hangulatát és érdeklődését figyelembe véve. A figura formázást még mindig csak gyakorolgatom, remélem idővel jobbak lesznek.
A tortát most mogyorós csokikrémmel töltöttem.
Sikerült szert tennem nagy tételben fehér csokira, amit én leginkább krémhez szoktam használni, de most díszítéshez szántam. Csokival történő dekorálásban abszolút amatőr vagyok, ezért a szivarkák és a kunkorok, amiket erre a tortácskára rátettem, csak nem akartak tisztességesen sikerülni. Na mindegy, úgyis az íz a lényeg, pláne, ha házi használatra megy. :)
A trüffeles piskóta receptjét papírcetlin őrzöm, így a forrást már nem tudnám megjelölni, gondolom ez egy általános recept, mivel egészen egyszerű, így nem minősül a bejegyzésem plágiumnak. :)))
Ez egy kicsi, kb 15 cm átmérőjű torta, melyhez az alábbi mennyiségeket használtam fel.
Fél csésze étcsokit megolvasztottam és kikevertem kb 5 dkg szobahőmérsékletű vajjal, majd 2 nagy tojás sárgáját kézi habverővel hozzádolgoztam. A tojások fehérjét kemény habbá felvertem két evőkanál kristálycukorral, és egy pötty sóval, majd a csokis keverékhez forgattam. 3 evőkanál lisztet a tojáshabhoz szitáltam és óvatosan összedolgoztam az egészet. Előmelegített sütőben (gázsütő 6-os fokozat) laponként kisütöttem. Nekem ebből a mennyiségből 5 lapocska lett. Készíthetjük úgy is, hogy kis kerek korongokat kenünk sütőpapírra, nekem erre a célra saját kis edénykéim vannak, amik már beváltak.
A krémhez 2 dl tejszínben felfőztem kb fél tábla étcsokoládét kevés vaníliával. Amint megfelelően kihűlt, habverővel kemény habbá vertem és ezzel töltöttem a lapokat, valamint az egész tortácska külsejét is bevontam vele.
Végül étcsokiból és fehércsokiból készült csokiforgáccsal díszítettem az egészet.
Ez egy viszonylag tömény és édes tortaféle, aki nem kimondottan édesszájú, annak biztosan sok lenne, viszont csokifüggőknek kifejezetten ajánlanám. :)