Hipp és hopp, máris elmúlt egy újabb év, megint szülinapot ül a blogom! :)
Nem fárasztanálak benneteket statisztikával, de azt azért elmondom, hogy olyan ütemben készülnek a sütik és a torták, hogy publikálni alig van időm már őket, így aztán az elkövetkezendő időszakban jól rátok zúdítok majd jó pár receptet még az idei termésből.
A blog szülinapjára az évi szokásos jépatojtával készültem, most egy vadiúj változattal. Ez egy kicsit tömörebb fajta, mint a többi volt, mert elláttam bőven dióval és kandírozott sárgarépával. Egy könnyű kis meringue habocska koronázza, eredeti nevén "brown sugar swiss meringue buttercream", amit Martha Stewarttól lestem el. Barna cukorból kell készíteni, így ilyen kellemesen karamelles ízű és színű könnyű vajrémet kapunk, olyan, akár a legfinomabb karamellkrém, nekem nagyon bejön. Én nem mertem úgy á'la natur beletenni a cukrot, inkább kávédarálón megdaráltam kicsit, bár lehet, hogy anélkül is szépen feloldódott volna a gőz fölött, de így éreztem tutinak.
A sárgarépa kandírozása egy gyermekkori emlékből bukkant elő, ugyanis nagymamám vett gyakran akkoriban dobozos változatot belőle, amit azóta sem láttam az üzletekben, csak az maradt meg bennem, hogy nagyon szerettem rágcsálni. A kandírozást sima cukorsziruppal végeztem el, sárgarépával is nagyon jól működik, persze sok múlik a répa nedvességtartalmán is, illetve, hogy milyen vékonyra vágjuk a szeleteket. Én vastagabb és vékonyabb verziót is csináltam, a soványkábbakat szántam díszítésre, a többit darabolásra. Minél vékonyabbra vágjuk, annál jobban összepöndörödik a száradás közben, így mókás kis díszítést lehet belőle bármilyen sütire. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de megéri, mert sokáig eltartható.
A sütemény tésztájához most egy tömörebb, diósabb változatot készítettem, nem azt a könnyű kevert tésztásat, amit szinte piskóta helyett lehet használni. A diót pöttyet előpörköltem, majd nem túl finomra daráltam. Vagyis inkább durvára, mint finomra. :) Kínai ötfűszerrel tettem ízesebbé, mert abban pont olyanok az arányok, hogy nem kell külön kevergetnem és amúgy is egy fahéjas-ánizsos ízvilágot képzeltem el a répához.
Legújabb szerzeményeimben, szépséges répás
Pataki tálban és tányérban tálaltam, répatortához már csak ezeket leszek hajlandó használni. :)
Répatorta kandírozott sárgarépával, barna meringeuével
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
15 dkg sárgarépa
2 tojás
10 dkg barna nádcukor
50 ml növényi olaj
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1,5 teáskanál kínai ötfűszer keverék
10 dkg darált dió (kicsit előpörkölve, közepesen durvára darálva)
1 kávéskanál citromlé
maréknyi kandírozott sárgarépa
a meringuéhez:
2 tojás fehérje
csipet só
10 dkg barna nádcukor
4 dkg szobahőmérsékletű vaj
a kandírozott répához:
2 közepes szál sárgarépa (kb. 15 dkg)
2 dl víz
10 dkg cukor
fél citrom leve
A tésztához megtisztítjuk és lereszeljük a sárgarépát. A tojásokat kikeverjük a nádcukorral és az olajjal.
A liszteket összekeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel, majd jól kikeverjük a tojásos folyadékkal. Hozzáadjuk a diót, a citromlevet, a reszelt sárgarépát, legvégül a kis kockákra vágott kandírozott répát is.
Tortaformába simítjuk és 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A vajkrémhez gőz fölött gépi habverővel elkezdjük alacsony fokozaton habosítani a tojások fehérjét a sóval, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a barnacukrot és addig verjük, míg össze nem sűrűsödik. Kicsit lassan fog menni, ahogy oldódik a cukor, de türelmesnek kell lenni és nem sokat törődni a karzsibbadással. :)
A habot levesszük a gőzről és a felkockázott vajat fokozatosan beledobálva folyamatosan verjük tovább a habot, míg langyosra nem hűl. Ha nem éreznénk elég keménynek, kis időre hűvösre tehetjük, utána tovább habosítható lesz.
Habzsákba töltjük és rózsákat nyomunk a tortára, majd kandírozott sárgarépával díszítjük.
A kandírozott sárgarépa elkészítéséhez szükségünk lesz két közepes szál sárgarépára, amit megtisztítunk és csíkokra vágunk. 1 dl vízbe belefacsarjuk fél citrom levét, felforraljuk és 5 percig főzzük benne a répacsíkokat. Jól leszűrjük. A vízből és cukorból szirupot főzünk és beledobáljuk újra a répacsíkokat. Még 10-15 percig főzzük, míg a répa megpuhul, leszűrjük és rácsra terítjük lecsöpögni.
Hagyjuk a répát teljesen megszáradni, majd jól záródó edényben, vagy üvegben pihentetjük egy napot. A cukorszirupból frisset készítünk és újra főzzük benne a répát még 5-10 percig, majd újra leszűrjük és kiterítjük száradni. Ha jófajta répa volt, lehet, hogy ennyi elég is neki, de ha rágósnak éreznénk a répaszeletkéket, másnap újra megismételhetjük a kandirozást. Jól záródó edényben sokáig eláll.