
Álljon ez a bejegyzésem intő például azoknak, akik macaront készülnek sütni, de még nem szánták el magukat, valamint fel vannak készülve a legrosszabbra. :)
Első két próbálkozásomat mutatom itt most meg, ami nagyon fincsik lettek ugyan, de nagyon távol állnak a macaronoknál előírt külalaktól.
Hosszasan tanulmányoztam a témát, gondoltam megvárom ezzel is, hogy kimenjen a divatból, de csak nem akar úgy látom, éveket meg nem várhatok ugyebár. Nézegettem a profik leírásait, a külföldi oldalaktól a macaronprofi Piszkéig és Reni gasztroblogjáig. :) Utóbbiaknál nagyon részletes leírásokat találtam és annyira szépek a sütikéik, hogy gondoltam, valamit biztos nagyon tudnak.
Minden előkészületet elvégeztem, még túl is biztosítottam magam azzal, hogy többszörösen átszitáltam a mandulalisztet és a porcukrot, de a kis rohadékoknak így sem akart talpuk nőni!!! grrrr..... Szép kis pufókok lettek, talpacska meg sehol!
Tudom, hogy a magas páratartalom nem kedvez nekik, meg a hőfokot is el kell találni, de a lakótelepi távfűtéses konyhákra minden jellemző, csak a magas páratartalom nem, pláne, hogy nem főzök sütés mellett szinte sose. A hőfokkal lehet talán a baj, merthogy gázsütőm van, arról meg azt olvastam, hogy a legkisebb fokozat is minimum 160 fok, szóval lehet, hogy még gyengédebben kéne őket szárogatni.
Na mindegy, valamikor biztosan újra nekifutok, addig is megmutatom milyen az, amilyet nekem sikerült legyártani.
Találtam közben egy cikket a magyar macaron lelőhelyekről a Dining Guide-on, így némileg megnyugodtam, mert az illusztrációnak szánt utolsó pár képen hasonlóan satnya talpacskával ellátott macaronokat láttam, ezért úgy döntöttem, hogy ha ők vállalják, akkor én is! :D
Dupla kávés macaron

Az elsőnél a Reninél talált receptet használtam, ahol 55 gramm tojásfehérje az alap, gondoltam kicsiben kezdem. Ezek itt dupla kávés macaronok, azaz nescafét tettem a tésztába, hozzá csokiganache-t készítettem 64%-os kakaótartalmú csokiból és kávéval tettem még ütősebbé.
Egy éjszakás pihentetés után csodásan összeértek az ízek, tényleg egész jó lett ahhoz képest, hogy csak egy habcsók. :)
Epres csokis macaronok rózsaszínben

A második próbánál céklaporral színeztem a tésztát, itt már a Piszkénél talált receptet használtam és csak egy villahegynyit tettem a céklaporból, hogy inkább barackszínűek legyenek, mint rószaszínek. A krém egy epres, fehér csokis ganache. Itt már nem lettek olyan finom puhák a sütikék belül másnapra se, valószínűleg azért, mert túl sűrűre csináltam a krémet és nem tudott felszívódni, ha megvan a tökéletes arány, jövök a recepttel, mert amúgy a krém nagyon finom volt.
Egy szó, mint száz, nem adjuk fel, lesznek itt még talpak, csak győzzétek kivárni! :D