Tavaly ilyenkor vezettem be, hogy kis sütivel és tejjel várjuk a Mikulást, miután a gyerkőc két és fél évesen már elég nagynak bizonyult ahhoz, hogy megértse, miért is csináljuk ezt a felhajtást. :)
Egyesült erővel szépen kipucoltuk a kiscsizmákat, kitettük az ablakba és mellé helyeztünk egy kis tányért egy pohár tejjel és friss sütivel. Szegény "Mikulás" kénytelen volt hajnalok hajnalán sütit enni, hogy mire az aprónép felébred, úgy tűnjön, hogy sínen vannak a dolgok.
Idén Mikulásarcot formázó sütipecsétet vettem elő és nekiálltam a számomra legjobb vajaskeksz-recept kikísérletezésének. Olvastam régebben valahol, hogy a shortbread-et a skótok eredetileg zablisztből készítették, ezért azt csináltam, hogy az itthon leledző teljes kiőrlésű zabkenyér lisztet kevertem sima finomliszttel. Az arányokat úgy határoztam meg, hogy a szobahőmérsékletű vajhoz apránként adagoltam a hozzávalókat és kézzel gyúrtam át, hogy érzékeljem, körülbelül milyen keménység lesz a jó. Majdnem egy egész órát pihentettem a hűtőben, hogy szépen visszadermedjen benne a vaj, de elvileg fél is elég lett volna.
Ízesítésül narancshéjat és kínai ötfűszert tettem bele, az ünnepi illatok kedvéért. Ha valakinek nincs otthon ötfűszer, nyugodtan helyettesítheti csipetnyi ánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, hasonló hatást fog elérni. Eredetileg szecsuáni bors és édeskömény is van a keverékben, de ebben a kekszben úgyis a narancs aromája érvényesül jobban, így nem olyan nagy baj, ha kihagyjuk.
A kukoricakeményítőt az omlósság fokozására tettem bele, nem tudom, hogy Ő csinálta-e, de nagyon omlós lett. :)
Nekem ebből a mennyiségből csak 20 db kekszem lett, de ez azért van, mert a sütinyomó pecsétem elég mély nyomot hagy, csak úgy jön ki szépen a minta, ha ducik a gombócok. Sima pogácsaméretű korongokból kétszer ennyi is kijön belőle.
Azt kell mondanom, hogy eddig ez a kombináció vált be a legjobban, igazán omlós és finom, benne van minden, amit elvártam tőle, úgyhogy meg vagyok magammal elégedve teljes mértékben. :) Most megosztom veletek is, remélem más is így érez majd.
Narancsos-ötfűszeres vajaskeksz Mikulásvárásra
Hozzávalók 20-25 db kekszhez:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
5 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
3 dkg teljes kiőrlésű zabkenyér liszt
2 dkg kukoricakeményítő
csipet só
egy egész kezeletlen héjú narancs héja lereszelve
egy teáskanál ötfűszer keverék
A kukoricakeményítő felét félretesszük. A többi szárazanyagot egyenletesen összekeverjük, majd összegyúrjuk a szobahőmérsékletű vajjal. A végén a maradék keményítővel kis cipót formázunk, frissentartó fóliába tekerjük és a hűtőben pihentetjük fél-egy órát.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, majd sütipecséttel, vagy kanál hátával lelapítva (esetleg pogácsaszaggatóval kiszaggatva), sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon, 10 perc alatt kisütjük. Halvány drapp színű lesz, hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Fémdobozban sokáig eltartható lenne, ha nem ennénk meg egy nap alatt, amit garantálok! :)