Az úgy volt, hogy barátnőm kisfiának lemaradtam a szülinapjáról, ugyanis nem volt kapacitásom az idén tortát készíteni neki, amit nagyon sajnáltam. Megígértem viszont, hogy valamiképp kárpótolni fogom őket, így abban maradtunk, hogy a legközelebbi babás találkozóra készítek neki egy kisebb tortát, lehetőleg macisat, mert eredetileg is az lett volna a kívánalom. A minitortát egy kis sütinyalókával kellett kiegészítenem, mert az most "menő". :P
El kell, hogy mondjam, eddig kifejezetten ellenérzésekkel viseltettem a "cake pops" iránt, ugyanis rendkívül gagyinak találtam, hogy egy tulajdonképpen kókuszgolyó-szerű kis tésztagolyót csokiba mártva, és pálcára tűzve szolgáljak fel a népeknek. Nagyon reméltem, hogy engem elkerül majd ez a dolog és nem kell vele bajlódnom, de most meggyőztek, hogy mivel ez is egy ilyen divathóbort most nálunk, nem engedhetem meg magamnak, hogy én nem veszem fel a repertoáromba. :)))
Na jó, be is adtam a derekam, de muszáj volt előtte egy kis próbagyártást csinálni. Így születtek ezek a kis szösszenetek itt:
Az érintettektől ezúton is elnézést kérek, hogy csak most jutottam hozzá, hogy közzétegyem őket, sajnos a szokásos időhiányban szenvedek és itt sorakoznak még a torták...
Most néhány szót a sütinyalóka készítésről.
A cake pops "nagyasszonya",
Bakerella szerint ehhez nincs is szükségünk másra, mint egy doboz cake pops sütiporra, meg némi krémsajtos maszatra a megkötéshez. Na most nekem ez eleve ellenszenves volt, a házias ízeket sokkal inkább preferálom, meg különben sem nagy kunszt egy kevert tésztát összedobni alapnak, erre aztán még a legkezdőbb kezdő sütögető is képes.
Első körben krémsajtos és kétféle csokis verziót csináltam, közben kitapasztalva, hogy milyen állag a megfelelő és fehér csokival, majd temperált étcsokival vontam be őket. Állagát tekintve a fehércsokis jobban vizsgázott, mint a képen is látszik, mert szebben sikerült bevonni vele a golyócskákat, viszont az étcsokis sokkal finomabb volt, így azzal próbálkoztam tovább. Lehet venni nálunk is kifejezetten ilyen célra gyártott bevonót, de mindenki tudja, hogy a csoki annál sokkal finomabb, bár a bevonópasztillákból színes is létezik, így ha érdekesebb külsőre van szükség, jobban használható.

A gyerkőcös partira már egy diós-csokis változatot készítettem, plusz kis csokidrazsékkal oldottam meg a mackók fülét és egy kis marcipánnal a többi részletet. Alaptésztának a
csokis-tejfölös piskótareceptemet használtam kicsit tömörebbre sütve, nagyon jól vizsgázott, mert elég omlós állagú és így nem lett "fujtós" a végeredmény. Bár a gyerekek alapvetően jobban szeretik a tej-, mint az étcsokit, most mégis ez utóbbit használtam, hogy ne legyen az összhatás túl édes.
Úgy tapasztaltam, hogy egy napos pihentetés után jobban összérnek az ízek és finomabb lesz a belseje, ezért a következő alkalommal már egy nappal korábban elkészítettem a kis golyóbisokat.
A dolog még további fejlesztéseket igényel, de ezt az első receptet közzé teszem azzal a felvetéssel, hogy a többiek is követik. :)
Mellesleg a kis mackós minitorta is diós-csokis volt belsőleg, a kis plüssmacikat pedig még én magam készítettem bő 15 évvel ezelőtt, most végre dekorációnak is felhasználhattam őket. Nem is kell mondanom, hogy a lurkóknak nagyon bejött a dolog, meg is kaptam a kívánságlistát, hogy legközelebb miket gyártsak majd. :)
Diós-csokis sütinyalókák
Hozzávalók kb 30 darabhoz:
2 tojás
15 dkg cukor
15 dkg finomliszt
4 dkg rétesliszt
1 csapott evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor
1 dl tejföl
1 dl olaj
5 dkg darált dió
8 dkg étcsoki
10 dkg krémsajt (házi, vagy Philadelphia, esetleg mascarpone)
2 dkg olvasztott vaj
A füleknek:
csokidrazsé (nálam dr. Oetker)
A bevonáshoz:
30 db nyalókapálca, vagy saslikpálca
10 dkg étcsoki
A díszítéshez:
marcipán
kakaó
A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük habbá 5 dkg cukorral. A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a maradék cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt és az olajat. A lisztet szitáljuk össze a kakaóval és a sütőporral, majd keverjük simára a tojásos keverékkel. Forgassuk hozzá a tojásfehérjék habját. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig süssük 180 fokon kb 20 percig.
A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni, majd morzsoljuk szét egy nagyobb tálban. Keverjük hozzá a darált diót. 6 dkg csokit olvasszuk fel, majd ha már langyosra hűlt, fokozatosan adagolva keverjük simára a krémsajttal. A keveréket adjuk a piskótamorzsához és gyúrjuk össze. Dolgozzuk hozzá az olvasztott vajat és hagyjuk egy rövid ideig pihenni.
Vizes kézzel formázzunk egyforma gombócokat. Tálcán sorba téve helyezzük őket a hűtőszekrénybe egy-két órára. A maradék 2 dkg olvasztott csokiban mártsuk meg a pálcák végét és szúrjuk a gömböcökbe. Tegyük vissza a hűtőszekrénybe, míg a pálcák körül megdermed a csoki.
A csokidrazsékból helyezzünk el minden gombócon két fülecskét.
Olvasszuk fel a bevonáshoz szánt csokit, ha jó minőségű csokoládét használunk, lehetőleg temperáljuk. Forgassuk addig a gombócokat a csokiban, míg szép egyenletesen sikerül őket bevonni, majd szúrjuk hungarocellbe, vagy állítsuk bögrébe, míg meg nem dermednek. Marcipán segítségével a macik ábrázatát is megformázhatjuk.
Hűtőszekrényben nekem egy napot jól elvoltak.
Gyerekbulikhoz amúgy nem is olyan rossz, mert csak bekapnak egyet játék közben, aztán már futhatnak is tovább. :)