Számomra a tökéletes desszert kicsit roppanós, kicsit krémes, nem túl tömény, és szeretem ugyanakkor, ha nem egészen homogén, egynemű ízvilágot alkot, hanem lehet részenként ízlelgetni. Ebben a tortában ezt próbáltam megvalósítani a Segítsüti adománygyűjtő akció tiszteletére.
A mogyoróval készített habcsóklapokat (úgynevezett dacquoise tészta, míg jobbat ki nem találnak :)) és a mogyorókrokantot a roppanósság kedvéért, a mousse-rétegeket a habos krémességükért terveztem bele. Ez a torta frissen a legfinomabb, és mivel a habcsókos rétegek egy idő után megszívják magukat nedvességgel, egy-két nap után már ne várjunk tőlük ropogást, persze úgy is nagyon ízletesek maradnak.
A körtés réteg ötlete egy korábbi körtés tortámtól származik, amelybe akkor csillagánizzsal ízesített körtekompótot tettem. Szerintem isteni finom, ráadásul most idénygyümölcsnek számít, ebben a tortában is kitűnően érvényesül. A körte ízét egy kis citromlével emeltem ki, hogy a gyümölcsös jelleg jobban kiérződjön a tortából, szerintem nagyon jól működik itt is. Az aszalt körtét anyukám aszalta nekem otthoni körtéből, de bolti változatot is nyugodtan használhatunk.
A rétegeket körülölelő kakaós piskóta valójában egy egyszerű piskótatészta nagyon pici liszttel és darált mogyoróval, hogy könnyebb legyen mintegy piskótatekercsként hasznosítani, ezért ízében erősen tojásos jellegű, de ez nem tűnik fel, mivel egészen vékony, körülbelül egy cm magas lapok lesznek.
A törökmogyoró pörkölve csodálatos, én legalábbis imádom, szóval ebben a tortában most minden benne van, amit én szeretek egy édességben, remélem a leendő kedves nyertesemnek és másoknak is ízleni fog. :)
Aszalt körtés mogyorótorta csokoládéval és habcsóklapokkal
Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjű tortához:
A mogyorós piskótához:
5 tojás
10 dkg cukor
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
50 g liszt
40 g darált, pörkölt törökmogyoró
10 g kakaópor
A mogyorós habcsóktésztához (dacquoise):
60 g tojásfehérje (kb. két közepes tojásból)
20 g cukor
60 g finomra darált, pörkölt törökmogyoró
50 g porcukor
20 g aszalt körte
A világos mousse réteghez:
1 dl tej
2 tojás sárgája
2 teáskanál kristálycukor (16 g)
2 lap zselatin (4 g)
20 g fehér csokoládé
150 ml habtejszín
A körtekrémhez:
2 db nagy lédús körte
1 evőkanál nádcukor
1 dl víz
1 fél gyümölcsnyi aszalt körte (kb. 50 g)
1 db egész csillagánizs
friss citromlé (ízlés szerint)
1 lap zselatin (2 g)
A sötét csokimousse-hoz:
1 dl tej
2 tojás sárgája
3 teáskanál kristálycukor (24 g)
2 lap zselatin (4 g)
50 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 dl habtejszín
A mázhoz:
100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
0,7 dl tejszín
A mogyorókrokanthoz:
kb. 50 g pörkölt törökmogyoró és
2-3 evőkanál kristálycukor
A mogyorót száraz sütőben finoman megpörköljük, héjától megtisztítjuk. Összesen kb. 200 grammra lesz szükségünk. Kiválogatjuk a szebb szemeket a díszítéshez. 100 gramm mogyorót kávédarálón finomra darálunk. A maradékot félretesszük a krokanthoz.
A piskótához habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a vizet. A lisztet összekeverjük 60 grammnyi darált, pörkölt mogyoróval, és a kakaóporral, majd simára dolgozzuk a tojásos keverékkel együtt. A tészta felét egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. A tészta másik felét egy körülbelül 30cmx20cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon mindkettőt kb. 15 perc alatt tűpróbáig sütjük. A tepsiben sült lapot konyharuhába bugyoláljuk, míg kihűl, majd felgöngyöljük a konyharuha segítségével, akár egy piskótatekercset. A kerek lapot egy tortagyűrű közepébe állítjuk úgy, hogy 1 cm-es peremet üresen hagyunk mellette. A tekercsből két egyforma, kb. 8 cm széles csíkot vágunk és körbevonjuk vele a kerek piskótalapot, szépen beszabva, hogy mindenhol illeszkedjék, majd a tortagyűrűvel összefogjuk.
A habcsóktésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, amíg puha csúcsokat nem formáz és nem tud kicsusszanni a tálból. A darált mogyorót összekeverjük a porcukorral és óvatosan a tojáshabba forgatjuk a keveréket. Az aszalt körtét apróra vágjuk és finoman beleforgatjuk a habba.
Egy tepsire sütőpapírt terítünk és két 18 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A körök mentén elsimítjuk a masszát két felé egyenletesen elosztva. 180 fokos sütőben addig sütjük a lapokat, míg a szélük picit aranybarna nem lesz, de a tetejük enyhén ropogóssá válik. Hagyjuk a lapokat szobahőmérsékleten kihűlni.
A világos színű mousse-hoz felforraljuk a tejet, majd besűrítjük a tojássárgákkal elkevert cukorral. Lehúzzuk a tűzről és feloldjuk benne a fehér csokoládét és a lapzselatint. Kevergetve langyosra hűtjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet a piskótafészekbe töltjük és a hűtőbe állítjuk, míg elkészül a következő réteg.
A meghámozott körtéből és aszalt körtéből a vízzel, a nádcukorral és a csillagánizzsal kompótot készítünk, míg a körte puhára nem párolódik. Botmixer segítségével pürésítjük, citromlével ízlés szerint ízesítjük, majd már főzés nélkül feloldjuk benne a lapzselatint.
A világos színű krémréteg tetejére egy habcsóklapot helyezünk, majd rásimítjuk a kihűlt körtepürét és szintén a hűtőbe állítjuk. A sötét csokimousse-t a világoshoz hasonló módon elkészítjük és a körtés rétegre simítjuk. Amint a hűtőben kidermesztettük, lefedjük a második habcsóklappal.
A tortát készre dermesztjük, a piskótakarima tetejét egy éles késsel méretre igazítjuk. A bevonathoz a tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a csokoládéra és folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk. Kis darabka vajjal fényesebbé tehetjük a mázat. A csokit a torta tetejére öntjük, szépen elsimítjuk, és vékonyan az oldalát is behúzzuk vele.
A mogyorókrokanthoz a cukrot karamellizáljuk, belekeverjük a durvára vágott pörkölt mogyorót és hideg felületen vékonyan elsimítjuk. Amint megdermedt, mozsárba finomra törjük és a torta tetejét megszórjuk vele. A díszítéshez félretett mogyorószemek hegyét a maradék csokoládéganache-ba mártjuk és készre díszítjük a tortát.
Jó étvágyat! :)
Ennél a tortánál most nem a kűlcsínre helyeztem a hangsúlyt, mint a tavalyi hennamintás kékszőlősnél, remélem olyan nagyon ezt most senki nem hiányolta. :)
Ez a recept is megtalálható, a Segítsüti oldalán szeptember 26-tól megvásárolható receptesfüzetben, amiben az összes őszi akcióban megjelent sütemény és más nyalánkság receptje is szerepel, s melynek megvásárlásával hozzájárulhattok az adománygyűjtés sikeréhez.