


Végre van fincsi szőlő a kertből, kezdhetek vele garázdálkodni. :) Zajlik már egy ideje a kotyvasztás, de most csak ezt a receptet mutatom meg, mert jellemzően tökéletesíteni kell a többi kutyulmányomat, ami eltarthat még egy ideig.
Ehhez a kis felfújthoz (ha valaki másként nem eszi meg, annak legyen clafoutis :)) most fehér szőlőt használtam, a fajtáját ne kérdezzétek, mert ahhoz nem értek. Egész apró magos fajta, engem nem zavarnak a magok, így egészben tettem bele, de akinek nagyobb magos van csak otthon, vágja félbe a szemeket, magozza ki és úgy tegye a tésztába.
A mézkaramellhez ugyanebből a szőlőből tavaly készült borocskát használtam, ami apukámat dícséri, és mivel ő kifejezetten a száraz, szinte már savanykás borokkal szimpatizál, kifejezetten jól passzolt most az édeshez.
Könnyű és finom, gyorsan összedobható, de frissen kell fogyasztani, mint általában a felfújtakat, szinte még melegen, mert aztán ha már hagyjuk teljesen hidegre hűlni, nem lesz olyan puha a tésztája és visszaminősül felfújtból pitévé. :)
A mézkaramellel jó szottyosra el lehet áztatni, ha valaki szereti az ilyet. Én szeretem... :)
Szőlős, mandulás felfújt fehérboros mézkaramellel
Hozzávalók a felfújthoz:
2 tojás
1 púpos evőkanál barna nádcukor
fél citrom reszelt héja
1,5 dl tej
fél kiskanál vaníliapaszta (vagy egy kiskanál vaníliakivonat)
csipet só
5 dkg rétesliszt
3 dkg darált mandula
kb. 20 dkg fehér szőlő
+ egy evőkanálnyi darált nádcukor a szóráshoz
A mézkaramellhez:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál karakteres ízű méz, pl. akác (nálam itt fenyőméz)
2 evőkanál száraz fehérbor
A felfújthoz szétválasztom a tojásokat és a fehérjét habbá verem. A sárgáját kikeverem a nádcukorral, a citromhéjjal, a vaníliával és a tejjel. Hozzáadom a réteslisztet, a mandulát és a sót, majd a keverékhez forgatom a felvert tojáshabot. Nagyon folyós, híg palacsintatészta-szerű keveréket kapunk, de nem kell megijedni, ilyennek kell lennie. :)
Egy közepes piteformát, vagy két kisebb szufléformát kivajazok, kilisztezek. Beleöntöm a tésztát, majd a megmosott, megszárított szőlőszemeket arányosan beledobálgatom, szépen el fognak benne süllyedni.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc - fél óra alatt tűpróbáig készre sütöm.
A mézkaramellhez egy edényben összeolvasztom a mézet a vajjal és addig kevergetem, míg habzóan gyöngyözni kezd, akkor visszaveszem a lángot és egy picit karamellizálom, de nem szabad megégnie. Hozzáadom a fehérbort, ekkor még egy picit felhabzik, de aztán ki fog tisztulni a keverék és szép sima, homogén elegyet alkot. A gázt lezárom és kevergetve kihűtöm a krémet. Ahogy kihűl, szépen össze fog sűrűsödni, de mézszerűen folyékony marad.
A felfújtat kávédarálóban finomra darált nádcukorral finoman megszórom és a mézkaramellel meglocsolva tálalom.
Eredetileg sokkal részletgazdagabbra terveztem, a manókat is, a fogat is. Úgy gondoltam, hogy mindenféle szerszámokkal fognak dolgozni rajta és jól tele lesz a fog lyukakkal, nem ilyen szép egészséges látványt nyújt majd, de sajnos ezekről a tervekről le kellett mondanom az iszonytató hőség miatt.
A lényeg, hogy az említett körülményekhez képest annyira nem látszik a végeredményen a nagy küzdelem, így meg is nyugodtam némiképp. :)
Egyszerű, de nagyszerű parfé, szigorúan természetesen. Nem is szaporítom a szót, inkább leírom, hogy rittyentettem össze.
Joghurtos-mézes szederparfé
Hozzávalók:
1,5 dl savójától lecsepegtetett joghurt
1 dl szintén lecsepegtetett tejföl
1-2 evőkanál méz
1 dl tejszín
10 dkg szeder
1 teáskanál citromlé
A joghurtot és a tejfölt tea-, vagy kávészűrő filteren keresztül, kb. fél óra alatt savójától lecsöpögtetjük. Kb. másfél evőkanálnyi mézzel együtt mindkettőt turmixba tesszük és jól összekeverjük. A keverék felét félretesszük, a másik feléhez hozzáturmixoljuk a szedret. (Engem nem zavar a magja, de akit igen, nyugodtan passzírozza át).
A tejszínt verjük fel kemény habbá és forgassuk hozzá a szedres keverékhez. Kóstoljuk és ízlés szerint édesíthetjük még mézzel, ha kell.
Két nagyobb, vagy négy kisebb üvegpohár aljára tegyünk a joghurtos-tejfölös-mézes keverékből egy-két evőkanállal, majd a szedres-tejszínes keverékkel arányosan elosztva töltsük fel a poharakat. A tetejére is tegyünk még egy kicsit a fehér krémből és tegyük a fagyasztóba.
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit felengedni, majd díszítsük még pár szem szederrel.
Vívódtam egy darabig, hogy megmutassam-e ezeket a tortákat, mert viszonylag egyszerűek, vagy egyik-másik nem sikerült túl jól, de aztán arra jutottam, hogy ezekkel is tudok talán ötletet adni valakinek, így inkább közkinccsé teszem. :)
Laktózmentes torták
Mindjárt az első kettő, ugyanannak a kisfiúnak készült, az emeletes az ovis buliba, a második versenyautós pedig otthonra. Az emeletesen nem látszik, de a hátsó fertályán volt mégegy kisautó kékben is. Direkt úgy kérte az anyukája, hogy ne legyenek túl bonyolultak, mert inkább a belső a lényeg, nem biztos, hogy a díszeket is meg fogják enni. Ez azért is alakult így, mert mindkettő tortát laktózmentesre kellett készítenem, így jó darabig tanakodtam magammal, hogy milyen alapanyagokat használjak. Delfonál tejcukorérzékenység szerencsére nem merült fel, így csak a tejfehérjére kellett ügyelnem. Azért biztos, ami tuti, inkább kakaót használtam csoki helyett, nehogy becsússzon valami minimális mikrogramm tejszármazék is. A kisebbik tortánál pálmavajat használtam a bevonat alá, ami nem volt valami tökéletes ízhatásilag, így az emeletesnél már inkább növényi tejszínt tettem alá, amit amúgy normál esetben nem használnék, de itt kénytelen voltam megalkuvó lenni. A krémhez laktózmentes tejet használtam, ami ízben teljesen megfelel, csak az ára borsosabb a normálnál.
Kis versenyautós
Ez a sárga alapon kis versenyautós 7 éves kisfiúnak készült, amit rajtszámként fel is tüntettem az elején, a nevét pedig hátul, egyfajta márkajelzésként. :) A torta sárga alapszínéhez természetes riboflavin alapú szinezéket használtam. Rájöttem, hogy nagyon vigyázni kell vele, tényleg csak egy pöttyet lehet használni belőle, mert pici mellékíze lesz, ha túladagoljuk. Gergőnek sem ez az egy torta készült akkor, így talán nem haragudott meg érte, ha ez egy kicsit szolidabb díszítésű lett, mint általában.
Polski helyett Mini :)
Ez volt az első az autó formájú formatortáimat tekintve, s egyben az utolsó is, mert azóta szerencsére megúsztam, hogy ilyet kérjenek. :) Már akkor tudtam, hogy nehéz dolgom lesz, amikor Csilli barátnőm megkért a feladatra, ugyanis ő is a tejszínes krémeket szereti, az ilyen faragott tortáknál meg az kifejezetten hátrányt jelent, ugyanis csak akkor faragható, ha előtte az ember lefagyasztja az egészet. Na hát én fagyóból kiengedett tortát biztos nem adtam volna neki, így inkább nekiálltam felépíteni az alapoktól az egészet, ami azt jelenti, hogy laponként kellett méretre vágnom, így azonban fogalmam nem volt milyen arányok sülnek ki belőle a végén.
Úgy beszéltük meg, hogy ha sikerül, akkor piros kispolski lesz belőle, ha nem, akkor csak piros kisautó. :) Utólag nézegetve piros Mini Morrisnak nézném inkább, de maradjunk talán az ismeretlen márkájú matchbox megnevezésnél. :DDD
Unokatesóm szülinapjára készítettem ezt a kisebb méretű tortát ajándékba nem olyan régen.
Nagyjából az egész gyerekkorunkat együtt töltöttük, mert csak két év van köztünk, de én amúgy annak idején nagynövésű gyerek voltam, így ez nem volt olyan feltűnő. (Azóta valahogy megálltam a növekedésben persze... :))
Rengeteg vicces kis sztorit tudnék mesélni, hogy mi mindent csináltunk mi együtt, de hát ugye, ez nem az a fórum, viszont a régi szép idők emlékére mindenképp szerettem volna valami apró személyes vonalat csempészni a tortába. Felnőtt nő létére - hozzám hasonlóan - ő is egy "gyermekded lélek", illetve mindig is szerette az ilyen apró állatkás dolgokat, mint a tortán is szereplő Hello Kitty és a nyuszihaverja. Emlékszem, már gyerekkorunkban is szép kis gyűjteménye volt apró cicás, macis, stb. szagos radírokból, matricákból, effélékből. Persze ebből a nagyközönség már nem sokat lát, mert korunkból adódóan annyira infantilisek már nem vagyunk, hogy neadjisten kiskacsás fülbevalóval mászkáljunk az utcán, de azt hiszem ilyen apró dolgokban ez még belefér. :)
A cseresznyés motívum abból adódik, hogy rengeteg közös fotó készült rólunk gyerekkorunkban, ahogy cseresznyével a fülünkben vigyorgunk egymásra, mint a tejbetök, néhol foghíjasan, ami még viccesebbé tette ezeket a fényképeket. Így most mindkét figura fülébe tettem egy pár cseresznyét, plusz a torta oldalára is sormintaként.
A piros pöttyös vonal belül is folytatódik, ugyanis joghurtos ribizlikrémet töltöttem bele kakaós piskótával.