Nem tudom létezik-e még a "pótszilveszter" intézménye, vagy csak én vagyok olyan öreg, hogy ilyenekre emlékszem, de ha igen, akkor ezt a villantós desszertet pont arra ajánlom! :D
A recept már körülbelül egy jó fél éve született, amikor a Vidék Íze magazin kedves főszerkesztőnője felkért, hogy válogassak három receptet az újságnak. Sajnos akkor még édes kötelességemnek eleget téve picurka második bébikémmel voltam elfoglalva, így a konkrét beszélgetést az év végére napoltuk, ezáltal csak november végén jelent meg nyomtatásban.
A sült fagyi tipikus amerikai desszertféle, elterjedtebb nevén "sült Alaszka", még idétlenebb nevén "norvég omlett". :D A hetvenes években élte virágkorát az USA-ban, több variációja is létezik, de az alaprecept szerint egy piskótakarikára helyezünk egy gombóc fagyit, majd habcsókot sütünk rá, hogy a belseje hideg, a külseje meleg legyen. Itt most nem kell arra gondolni, hogy a tojáshab kívülről konkrétan forró lenne, inkább csak rápirítjuk sütőben, vagy szakácsfáklya segítségével, ami leszigeteli a belül hideg fagylaltot.
Én ehhez egy finom, nagyonborzasztóan csokoládés csokifagyit gyártottam és vaníliás ribizliöntettel oldottam az édességét. Mivel kakaópor is kerül bele, nem szükséges magasabb kakaótartalmú csokit tenni hozzá, elég az 50%-os is. Az öntet szerintem elhagyhatatlan, nem érdemes lefelejtenie annak, aki elkészíti a receptet. Sajnos ezek helyhiány miatt nem kerülhettek be az újságba, de ami késik, nem múlik ugyebár...
Ha valaki nem akarna a fagyikészítéssel bajlódni, bolti fagyit is használhat, de ügyeljen rá, hogy jó minőségű legyen, mert az olcsó dobozos jégkrémek annyi vizet tartalmaznak, hogy még a tojáshabbal való bevonás előtt olvadásnak indulhatnak, akkor pedig fuccs a mutatványnak.
Fogadjátok hát szeretettel az én változatomat erre a finomságra!
Sült csokoládéfagylalt vaníliás ribizliöntettel
Hozzávalók a fagyihoz:
2 dl habtejszín
5 dkg 50%-os étcsoki
1 evőkanál átszitált holland kakaópor
2 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor (30 g)
csipet só
1 kávéskanál vaníliaszirup
fél kávéskanál fahéj
A piskótaalaphoz:
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál forró víz
2 dkg olvasztott vaj
A habsapkához:
2 nagy tojás fehérje
5 dkg átszitált porcukor
A ribizliöntethez:
5 dkg ribizli
1 evőkanál barna nádcukor
1 kávéskanál vaníliaszirup
A fagylalthoz a tejszínt forróra melegítjük, de nem forraljuk, majd
felolvasztjuk benne az étcsokit. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a
sóval, a fahéjjal és a kakaóporral. A forró csokis tejszínt fokozatosan
adagolva összekeverjük, majd visszatesszük a gázra és kevergetve besűrítjük.
Hozzáadjuk a vaníliát és az edényt hideg vízbe állítva folyamatos kevergetés
mellett kihűtjük. A keverékből fagylaltgép segítségével, vagy az edényt
fagyasztóba téve, 20-30 percenként átkeverve fagylaltot készítünk.
A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd
hozzáadjuk a forró vizet. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral,
majd simára keverjük a tojásos keverékkel. Hozzáforgatjuk a kemény habbá vert
tojásfehérjét, végül az olvasztott vajat. 20x25 cm-es szögletes tepsit
kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 150
fokon tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt, nagy méretű pogácsaszaggatóval
korongokat szaggatunk belőle.



Fogjuk a korongokat és mindegyikre egy gombóc csokifagyit teszünk, majd
a fagyasztóba visszatesszük , míg elkészítjük a tojáshabot. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, míg puha csúcsokat
formáz. A habot habzsákba töltjük és a fagyira kis tornyokat nyomunk úgy, hogy
teljesen körbevonja, ne maradjon rés sehol, hogy kellően leszigetelje a
fagyinkat. Szakácsfáklya segítségével rásütjük a habot, vagy 160 fokra
előmelegített, majd lekapcsolt sütőben rászárítjuk. Így a fagyi belül hideg
marad, a habcsók kívül meleg lesz.
A ribizliöntethez a ribizlit 5 perc alatt összeforraljuk a nádcukorral,
hozzáadjuk a vaníliaszirupot, majd szitán áttörjük és a sült fagyi mellé tálaljuk.
Azonnal fogyasztandó.