
Most először én is indultam a Pataki Kerámia tavaszi receptversenyén ezzel a desszerttel. Korábban csak Ami blogjában figyeltem fel a kerámiagyár szép kis edénykéire és persze a bennük készült nagyon guszta ételekre, de most, hogy megláttam ezt a japán cseresznyevirág mintázatú készletet, ragadta meg igazán a fantáziámat a dolog.
A versenykiírásban az szerepelt, hogy fő témája az egészségtudatos táplálkozás a tavasz jegyében! A fogásoknak nagyobbrészt zöldségekből, gyümölcsökből és természetes, friss alapanyagokból kellett készülniük, " fontos, hogy könnyű, vitamindús, energiát adó ételek készüljenek a verseny során".

Morzsás szederkrém mandulás fészekben
Hozzávalók 2 adaghoz:
A fészekhez:
10 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg barna nádcukor,
1 tojás, 10 dkg finomliszt,
5 dkg zabpehelyliszt,
8 dkg darált mandula,
egy teáskanál sütőpor,
2 evőkanál kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
A morzsához:
5 dkg zabpehelyliszt,
5 dkg finomliszt,
5 dkg darált mandula,
5 dkg barna nádcukor,
5 dkg vaj
A sajtkrémhez:
20 dkg krémsajt,
10 dkg savójától lecsepegtetett tejföl,
5 dkg nádcukor,
1 tojás,
2 evőkanál szűrt szederlé
valamint:
kb. 20 dkg szeder, 1-2 evőkanál nádcukor
A vajat a nádcukorral gépi habverővel összehabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és simára keverjük. A finomlisztet összekeverjük a zabpehelyliszttel, a darált mandulával és a sütőporral, majd a vajas keverékkel kemény tésztává gyúrjuk. A tésztát alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben pihentetjük körülbelül fél órán át.

A tálakat kivajazzuk és a tésztát a peremüktől körülbelül egy centiméterrel lejjebb kézzel belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-7 percig elősütjük.
Közben a szeder háromnegyedét szitán áttörjük és 1-2 evőkanál nádcukorral összekeverjük. Levét leszűrjük és kb. 2 evőkanálnyit félreteszük, a többit az áttört szederhez visszakeverjük.
A krémsajtot a tejföllel, a nádcukorral és a szederlével kikeverjük, majd a keveréket elfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük az elhabart tojást. A krém másik felét tegyük félre a hűtőszekrénybe.
A morzsához a zabpehelylisztet, a mandulát, a nádcukrot és a vajat összemorzsoljuk.
Az elősütött tésztafészkekbe szórunk egy-egy evőkanál darált kekszet vagy zsemlemorzsát és beleteszünk egy réteg szederpürét, majd egy réteg tésztamorzsával megszórjuk. A tojásos sajtkrémből adagoljuk a következő réteget, majd így folytatjuk a rétegezést, míg a szederpüré, a tojásos sajtkrém és a morzsa nem fogy. A rétegezést a morzsával fejezzük be.

Az edényeket tegyük vissza a sütőbe úgy, hogy egy kisebb tepsibe állítjuk, melynek aljába annyi vizet öntünk, hogy kb. egy ujjnyira takarja az edények alját. 200 fokon addig sütjük, míg a sajtkrém át nem sül és a sütemény teteje megemelkedik, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk a süteményeket teljesen kihűlni, majd állítsuk hűtőszekrénybe még egy órára. A maradék tojás nélküli sajtkrémet nyomózsákkal vagy kanállal adagolva tegyük a kész desszertek tetejére és a maradék szederrel, mandulával virágformán elrendezve díszíthetjük.

Gyonyoru !
VálaszTörlésÓÓÓÓÓÓÓ, ez valami meseszép, csorog a nyálam.
VálaszTörlésGratulálok, nagyon-nagyon megérdemelted a fődíjat!!!
Gratula!!!!
VálaszTörlésEzt szívesen megkóstolnám! Ja, és gratulálok!!!
VálaszTörlésSzívből gratulálok Neked!
VálaszTörlésGratulálok Pixie! Szerintem most láthatod (kézzelfoghatóan:-))), hogy mit is ér a munkád!
VálaszTörlésNagyon ügyi vagy!
Gratulálunk!!!!!!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm Mindenkinek! Nagyon aranyosak vagytok! :)
VálaszTörlésNagyon megérdemelted drága Pixiekém! Annyira kis ügyes vagy ;) .
VálaszTörlésÉs mint lelkes támogatód, kérek egy adagot ebből a fincsi sütiből, vagy inkább kettőt! (Úgy hogy indulhatsz is le vele Szegedre akár azonnal :DD)
szép húsvétot!
Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem! :)
VálaszTörlésKedves Pixie,
VálaszTörlésgratulálok az első helyezéshez!
Szép a készlet, ami benne van az pedig nagyon finom lehet. ;o)
Pixie, Boldog Húsvétot kívánok neked!
VálaszTörlésKellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok:)
VálaszTörlésBoldog nyuszit!
VálaszTörlésKedves Pixie! Én is gratulálok, nagyon ügyes vagy! Gyönyörű a készlet és nagyon harmonizál vele ez a finomság! :)
VálaszTörlésSzeretnélek meghívni egy játékra, ha van kedved.
Részleteket itt találsz: http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/04/husvet-medvehagymas-currys-rozskeksz-es.html
Sziasztok! Ne haragudjatok, elutaztunk és nem volt netem, csak most tudok reagálni. Utólag is nagyon köszönöm Mindenkinek! Vigasztaljon benneteket, hogy én is hasonló jókat kívántam, remélem teljesült is. :)
VálaszTörlésGratulálok a díjhoz! Nagyon jól néz ki a süti, biztos nagyon fincsi, imádok mindent ami szedres:) Szuper dolgokat készítesz, mindig szivesen olvaslak, éppen ezért kérlek nézz be hozzám, van egy meglepim a számodra.
VálaszTörlés