2010. március 30., kedd

Egy tészta, két recept

Avagy – tojáslikőrös cupcake citromos krémmel és citromos cupcake tojáslikőrös krémmel



Az a jó a cupcake-ekben és a muffinokban, hogy még egy gyerek is el tudja őket készíteni, mégis nagyon látványosan dekorálhatóak, ráadásul számtalan változatuk létezik, így mindenki talál a fogára valót. Én most a Húsvét jegyében tojáslikőrös változatokkal kísérleteztem ugyanarra az alapra, kis állagjavítással. A tészta és a krém is tök egyszerű, sütésben gyakorlatlan személyek is nyugodtan próbálkozhatnak vele, csak úgy lehet elrontani, ha odaég. :) Ebből az adagból nekem egy 12 rekeszes muffinsütő telt meg, fele ilyen, fele olyan.
Hozzávalók az alaphoz:

fél csésze szobahőmérséletű vaj vagy margarin
fél csésze kristálycukor
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 csésze finomliszt
fél teáskanál sütőpor

Kezdetnek a vajat (vagy margarint) jól kikeverem a cukorral. Kézi habverővel hozzádolgozom a tojásokat, a citrom héját és levét. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a többihez forgatom. A masszát két részre osztom és az alábbiak szerint haladok tovább.
A citromos változathoz hozzákeverek még két evőkanál sima lisztet és két evőkanál joghurtot, majd papírformákban kanalazom (utálom azt a hülye kapszli szót, a víz kiver tőle komolyan! :))

A massza másik felébe két evőkanál réteslisztet kevertem és két evőkanál sűrű tojáslikőrt.
Mindkét tésztát előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (gázsütő 5-ös fokozat).


A kihűlt tésztákhoz az alábbi alapkrémet készítettem.
2 dl mascarpone vagy házi krémsajt
fél csésze porcukor
fél kiskanál vaníliakivonat (vagy egy teáskanál vaníliás cukor )
1 dl habtejszín
A hozzávalókat sűrű krémmé keverem, ha a krémsajt túl lágy lenne, több cukrot és kevesebb sűrített tejet javasolok.
A citromos tésztára kerülő krémbe keverek egy evőkanál tojáslikőrt. A tojáslikőrös tésztára szánt krémbe keverem még egy fél citrom levét és ha túl lágy, még egy pici krémsajtot vagy porcukrot ízlés szerint. Csillagcsöves nyomózsákba töltöm és feldíszítem a sütikéket.
Nagyon könnyű és finom édesség, a látszólag sok porcukor ellenére nem túl édes.

9 megjegyzés:

  1. Itt minden olyan gyönyörű! Csak ámulok és bámulok! Gondolom azért nem kedvtelésből csinálod, hanem profi cukrász vagy ugye? Teljesen lenyűgöznek,olyan gyönyörűek! Egyékbént én totál cupcake mániás vagyok. :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia! De aranyos vagy! Mintha hájjal kenegetnének. :))) Teljesen amatőr vagyok, csak nagyon belelendültem a dekorálásba. :)

    VálaszTörlés
  3. Pixie: én pedig meg voltam győződve, hogy cukrász vagy :DDD. Ilyen szépeket művelni... ez már felháborító!
    Én miért nem tudok ilyet? :D Sőt, nagyot mosolyogtam, amit írtál a muffinokról, milyen igaz rám. Főleg ilyen sütiket csinálok, mert azt még egy óvodás sem tudja elrontani.

    De beszéljünk a cupcake-ről, gyönyörű lett! Főleg az első jön be, de nagyon. Kérek szépen!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Ami! Drága vagy! :) Annál nagyobb bókot nem is kaphatnék, mint hogy cukrásznak néznek. :D Pedig ez csak egy hobbi, de nagyon belelendültem, úgyhogy lehet, hogy keresnem kéne egy cukrászt, aki hajlandó lenne megtanítani a mesterfogásokat is.
    Egyébként meg ne szerénykedj itt nekem, mert szuper kajákat csinálsz! A sütikét küldöm telepátiával... :)

    VálaszTörlés
  5. Küld. fény. post. ide is, Köbüki! :-D

    VálaszTörlés
  6. Békés, áldott húsvétot Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  7. Boldog Nyuszit Pixie!
    Hö-hö nem szerénykedek!
    Főzni szeretek, talán tudok is, de sütni... az már más tészta... :D. Majd nemsoká posztolok a tojáslikőrös tortámról a blogomban, amivel röpke 9 órát bajlódtam :DDDD.

    VálaszTörlés
  8. Szia Pixie!
    Újra nagyon klassz dolgot készítettél! Ezek a virágok! Nagyon esztétikus és szép lett!
    Sándor

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! Bocsánat, de az ünnepek alatt valamiért nem engedett a rendszer saját magamhoz kommentelni, így utólag már nem kívánok, csak szép hetet és köszönöm mindenkinek!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails