2010. március 24., szerda

Trüffel torta kétféle csokival


Sikerült szert tennem nagy tételben fehér csokira, amit én leginkább krémhez szoktam használni, de most díszítéshez szántam. Csokival történő dekorálásban abszolút amatőr vagyok, ezért a szivarkák és a kunkorok, amiket erre a tortácskára rátettem, csak nem akartak tisztességesen sikerülni. Na mindegy, úgyis az íz a lényeg, pláne, ha házi használatra megy. :)

A trüffeles piskóta receptjét papírcetlin őrzöm, így a forrást már nem tudnám megjelölni, gondolom ez egy általános recept, mivel egészen egyszerű, így nem minősül a bejegyzésem plágiumnak. :)))

Ez egy kicsi, kb 15 cm átmérőjű torta, melyhez az alábbi mennyiségeket használtam fel.

Fél csésze étcsokit megolvasztottam és kikevertem kb 5 dkg szobahőmérsékletű vajjal, majd 2 nagy tojás sárgáját kézi habverővel hozzádolgoztam. A tojások fehérjét kemény habbá felvertem két evőkanál kristálycukorral, és egy pötty sóval, majd a csokis keverékhez forgattam. 3 evőkanál lisztet a tojáshabhoz szitáltam és óvatosan összedolgoztam az egészet. Előmelegített sütőben (gázsütő 6-os fokozat) laponként kisütöttem. Nekem ebből a mennyiségből 5 lapocska lett. Készíthetjük úgy is, hogy kis kerek korongokat kenünk sütőpapírra, nekem erre a célra saját kis edénykéim vannak, amik már beváltak.

A krémhez 2 dl tejszínben felfőztem kb fél tábla étcsokoládét kevés vaníliával. Amint megfelelően kihűlt, habverővel kemény habbá vertem és ezzel töltöttem a lapokat, valamint az egész tortácska külsejét is bevontam vele.

Végül étcsokiból és fehércsokiból készült csokiforgáccsal díszítettem az egészet.

Ez egy viszonylag tömény és édes tortaféle, aki nem kimondottan édesszájú, annak biztosan sok lenne, viszont csokifüggőknek kifejezetten ajánlanám. :)

17 megjegyzés:

  1. nagyon szép! :) eredeti tervünk az volt, hogy ilyen csokiszivaros menyasszonyi tortát akarunk (3emeletest), de valami horror árért vállalták volna el a cukrászdák :(

    VálaszTörlés
  2. Irtó mutatós, nem csak finom :-)
    A csokiforgácsot hámozóval csináltad táblából? Ha nem egy képes leírást csinálhatnál róla egyszer.

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen! :) Hát én nem is csodálom, ha sokat kérnek érte, mert én is megszenvedtem vele, pedig ez pici volt. Bár gondolom a cukrászok rutinosabban pödörgetik a szivarokat. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen mindannyiótoknak! :)

    A csokit nagy tételben vettem kilós tört csokiként, de biztos vagyok benne, hogy sima táblásból is ugyanilyen lenne. Simán megolvasztottam, vékonyan rásimítottam egy fém tálra (sajna nincs márványlapom) és kés élével felpödörtem. Eddig még nem csináltam képes leírást, mert mindig kapkodok, de igaz, hogy eddig nem is kérte senki. :) Legközelebb megcsinálom.

    VálaszTörlés
  5. Szia Pixie!
    Nagyon tetszik ez a tortád. A fotózási technikád is egyre jobb, nagyon tetszik az első képen lévő kompozíció, a torta eladja magát!!! :) Azt lehet tudni, hogy hol vetted a csokit kilós kiszerelésben?
    Nem lehetett könnyű mutatvány ezeket a szivarkákat megcsinálni, de begyűjtheted érte mostmár az elismeréseket! :)
    Szép napot,
    Zizi

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatós kis darab lett!

    VálaszTörlés
  7. Köszi Moha! Köszi Zizi! :)

    Zizi, a fotómmal mázlim volt, mert három irányból jött a természetes fény, áldom is érte a tavaszi napsütést. :) Sajnos a mesterséges fénynél készült képek még mindig botrányosak. Meg hát a gépem is elég gagyi, nem lehet állítani rajta semmit. :(
    A kilós csokit egy cukrász nagykerből hozták nekem, megírom a nevét e-mailben, mert nem akarok ingyenreklámot csinálni. :)

    VálaszTörlés
  8. De szép! Mintha kis tulipánok lennének a tetején. Megint nagyon ügyi voltál!

    VálaszTörlés
  9. Un vero capolavoro, bravissima.
    E' una bellissima idea da fare a Pasqua.
    Buona domenica. Rosi

    VálaszTörlés
  10. Grazie Rosi! Sei gentilissima. :)
    Buona domenica anche per te!

    VálaszTörlés
  11. A torta, mindegyik, csodás. Kés helyett a spakni használhatóbb eszköz, ha férfiembert megkérdezel elmondja mi az, nokedliszaggatóhoz is szokott lenni.

    VálaszTörlés
  12. Szia! Képzeld, először én is azzal próbáltam, de azzal nem lett jó. Valószínűleg nem elég éles az éle. Érdemes bármilyen eszközzel kísérletezgetni, mindig más formák alakulnak ki belőle. Nem kell ehhez férfiember, nagy barkácsmájszter vagyok! :)))

    VálaszTörlés
  13. Hát azt bárki megmondhassa a tortái alapján, nagysága, hogy nagy barkácsmájszternek tetszik lenni! :)
    Hanem ez a csokikunkoros csoda olyan guszta, hogy csak ránézek és máris bűntudatom van...

    VálaszTörlés
  14. :D
    Hát bevallom, én sem mertem vacsorázni utána. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails