2010. június 6., vasárnap

Az első szülinap

Csokis-meggyes babatorta


Elérkezett a napja, hogy elkészítsem az első és legfontosabb tortát, ami ennek az egész tortadekorálás hobbinak az elindítója volt anno.
Az ünneplés kiválóan sikerült, az ünnepelt belapátolta a neki kiszabott adagot, és ette volna még tovább is, ha meg nem akadályozzuk benne. :) Szépen összemaszatolt mindent, ahogy azt kell, utána vághattuk is volna be a kádba egyenest, ha előrelátóan nem készülünk elő megfelelő mennyiségű törlőkendővel. :)

A tortácska természetesen fondantbevonattal készült, de azzal az elgondolással, hogy azt nem eheti meg, így az elfogyasztás előtt egyszerűen csak lehúztam róla.

A figurák az Őt éppen ezidőtájt körülvevő kis játékok másolatai, utólagos engedelmetekkel a pillepalackot nem formáztam meg... :DDD
Kicsike volt a torta, ezért csak ez a négy figura fért rá, plusz a kis méhecskék, mert azok lógnak a pelenkázója fölött.

A torta elkészítését hosszas kísérletezgetés előzte meg, mivel az volt a koncepcióm, hogy csak olyan dolog kerüljön bele, amit már eddig is kóstolt. Egyelőre kerüljük a finomlisztet, a cukrot, és minden olyan élelmiszert, amivel még bőven ráér a találkozni, így ezen elvek alapján kellett tésztát és krémet kiagyalni.
Többhelyütt találtam recepteket és ajánlásokat első szülinapos babatortákhoz, meglehetősen ellentmondásos információkkal. Nálam a védőnői ajánlást és a saját elgondolásaimat kellett értelmes módon összeegyeztetni, így erősen megnehezítettem a saját dolgomat, mivel szerettem volna, ha nem csak egészséges lesz, hanem finom is.
A torta alapja egy teljes kiőrlésű lisztből készített kevert tészta lett, szándékosan nem írok piskótát, mert nekem a hagyományos úgynevezett bécsi massza jelenti a piskótát, kevert tészta semmi esetre sem.

Tehéntejet sem kap a kölök egyelőre, ezért úgy gondoltam, hogy rizstejből készítem a krémet, mert rizst már eszik egy ideje, szójából vagy más növényi alapanyagból készült tejet viszont az esetleges allergizáló hatás miatt inkább nem használnék. Mivel mascarponét is lehet készíteni házilag, gondoltam rizstejet is tán, és lám, valóban létezik rá mód, az internet csodája, hogy ezt is megleltem. Többek közt ITT is van egy leírás, de én nem barnarizsből készítettem, hanem normál fehér rizsből. Ezt tettem azután a tésztába és a krémbe is.

Az édesítést gyümölcscukorral oldottam meg, mert úgy okoskodtam, hogy ha már úgyis jó ideje eszik gyümölcsöt, ezzel az élemiszerrel közvetlenül találkozik és amúgy is minden jobb a finomított kristálycukornál. Tudom, hogy ez a vércukorszintet egész másképp szabályozza, de neki egész minimális került csak bele, hiszen az ő ízlelőbimbói még nincsenek úgy "elcsökevényesedve", mint a mieink, és ilyen szintű édesítést is fog értékelni. :)
Szüleim ragaszkodtak hozzá, hogy csokikrém is legyen, mert nagy családi látványosság volt, mikor tesómmal egyéves korunkban jól összekentük magunkat vele. Nem igazán szeretném idő előtt rászoktatni őt a csokizásra, illetve a csoki allergizáló is lehet, ezért utánajártam, hogy milyen veszélyei lehetnek ennek. Mint kiderült, valójában a kakaó, mint olyan, natúr állapotában a legritkább esetben allergizál, inkább a csokiban lévő egyéb adalékanyagra szoktak a gyerekek allergiásak lenni. Így hát a krém az említett rizstejből, kakaóból és kevés fruktózból készült. (A csokiallergiára vonatkozó információimat többek között Innen szereztem.)
Az első szülinapra készülő tanácstalan kismamák kedvéért leírom a részletes elkészítési módszeremet, hátha épp az én receptem lesz valakinek szimpatikus és segíthetek vele.

Csokis-meggyes babatorta

Hozzávalók a tésztához:
8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
6 dkg kávédarálóban finomra darált teljes kiőrlésű zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor (bioboltos)
6 dkg gyümölcscukor (fruktóz)
130-150 ml rizstej
fél citrom leve
3 evőkanál olaj

A torta tésztáját úgy szerettem volna elkészíteni, hogy minél omlósabb és morzsálódósabb legyen, ne nagyon legyen szükség rágásra, inkább csak olyan majszolható állagot szerettem volna elérni. Ezért került bele a zabpehely darálva, ez sokat lazított a tésztán. Ha valakinek van otthon, zabpehelylisztet is használhat, de lehet, hogy azzal azért kicsit tömörebb lesz, így inkább ezt a kávédarálós változatot ajánlom.
A hozzávalókat a leírás sorrendjében egész egyszerűen összekeverjük, míg kissé folyós állagot nem érünk el, ha túl tömör, lehet még hozzá folyadékot adagolni.
Én kis jénai edénykében sütöttem úgy, hogy az aljára egy kerek tapadásmentes sütőpapírt vágtam, majd előmelegített sütőben, közepes lángon tűpróbáig sütöttem. A teteje meglehetősen barna lesz, de ettől nem kell megijedni, csak a teljes kiőrlésű liszt miatt ilyen. Kis pihenés után az oldalát egy vékony pengéjű késsel meglazítjuk, kifordítjuk egy deszkára, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. Én ezt most külön laponként sütöttem, mert három ilyen edénykém is van, de egyben is mehet, kihűlés után csak lapokra kell vágni. Az én kis tésztám egy kb 15 cm átmérőjű, 5 lapból álló minitorta lett.

Hozzávalók a csokikrémhez:

2 dl sűrűre főzött házi rizstej,
1 evőkanál kakaó
1 csapott evőkanál gyümölcscukor
kb 1 evőkanál étkezési keményítő

A kakaót elkeverjük a fruktózzal, az étkezési keményítővel és a rizstejjel, majd közepes lángon főzve folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha nem elég sürű, ki lehet venni belőle egy-két evőkanállal, majd még egy kis keményítőt adagolni hozzá, és tovább főzni. Ez előfordulhat, ha alacsony a zsírtartalma a kakaónak, vagy gyenge minőségű a keményítő. Én meglehetősen sűrű rizstejet készítettem, ezért jó lett az állaga, de miután kihűlt, még sokat keményedik. Míg hűl a krém, időnként keverjük meg.

Hozzávalók a meggyzseléhez:

1 dl apróra turmixolt meggy
kb 2 evőkanál meggylé
1 csapott evőkanál gyümölcscukor
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

A meggyet tegyük fel egy kis edényben melegedni a fruktózzal, közben a meggylével keverjük ki az étkezési keményítőt csomómentesre. Amikor már kicsit gyöngyözik a meggypép oldala, vegyük vissza a lángot és keverjük hozzá a keményítőt, majd addig kevergessük, míg ez is besűrűsödik. Tegyük félre hűlni.

Ha már mindkét krémünk kellően kihűlt, a krémeket felváltva használva töltsük be vele a tortácskát és tegyük a hűtőbe. Én körbekanyarítottam egy sütőpapírral, amit csipesszel fogtam össze, hogy ne csússzanak szét az emeletek, míg összedermed a tészta a krémmel. A csokikrémből maradt még annyi, amennyivel a tortácska tetejét és oldalát is át tudtam kenni, így ha valaki nem készít rá bevonatot, önmagában is maradhat így, akkor csak a tetejét kell egy kicsit megdíszíteni maradék meggyel, vagy gyümölcsökből kivágott kis díszítőelemekkel, kinek, mi tetszik.
Nekem egy éjszakát állt a hűtőben, reggelre jól beszívta a tészta a csokikrém nagy részét, így extra porhanyós lett, a gyerkőc minden gond nélkül szét tudta trancsírozni és segítség nélkül bekajálni. Védőöltözet javasolt! :D





29 megjegyzés:

  1. Szívből gratulálok ! MIcsoda kis kéz! Lassan majd segíteni is fog. Nőjön nagyra!

    VálaszTörlés
  2. Gondaanyu, nagyon szépen köszönöm! :) Remélem is, hogy segíteni fog, nagy reményeket fűzök hozzá. :)))

    VálaszTörlés
  3. Wow...már nem is tudom hová dicsérjelek :D Nagyon nagyon aranyos és szép is. Micsoda kézügyesség.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Araniel! :) Aranyos vagy.

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot a kis ünnepeltnek, neked pedig gratulálok a tündéri kis kéz tulajdonosához és a csodás figurákhoz!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon boldog születésnapot kívánok!!!!

    Szuper lett a torta!!! Nagyon ügyes vagy!

    azok a kezek.... :O

    VálaszTörlés
  7. Köszi Kricky! Szép kis "karkötői" vannak, mi?! :D

    VálaszTörlés
  8. Nagyon boldog szülinapot kívánok az ünnepeltnek! :)
    Gyönyörű tortát készítettél Neki, elképesztően ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon Boldog Szülinapot Kívánok Nektek. Ez a torta is remekmű lett! :) Remélem nem bánod az új kuncsaftokat. :)
    Bea

    VálaszTörlés
  10. Szia Pixie! :) Utólag is boldog szülinapot a kis porontynak! Látszik a képekről, hogy nagyon ízlett neki ez a torta! :) Biztos gyűrte befelé! :) Aranyos lehetett!

    VálaszTörlés
  11. Szia! :)

    Boldog szülinapot kívánok én is a kis manókának! :) Látszik a képeken, hogy nagyon ízlett neki! Gondolom gyömöszölte befelé rendesen! Aranyos lehetett! :)
    Szép tortája volt! Büszke lehet az anyukájára!

    Üdv! :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm Felhőlány! Átadom neki. :)

    Köszi Bea! Aranyos vagy. Írok e-mailt! :)

    Köszi Nudlee! Nagyon cuki volt. :) A végén mutogatta a kezét mindenkinek, hogy milyen szép csokis lett. :D Kicsit izgultam is, hogy ízleni fog-e neki így, hogy annyira "egészséges" lett, de nem volt gond. :)

    VálaszTörlés
  13. Egyem meg azokat az édi duci kezecskéket :) Nagyon jó kis képsor :DDDD

    Itt is nagyon boldog szülinapot a kis trónörökösnek !:)
    Torta meg csodás lett, mint mindig. És ezek a figurák, na ez az amit én soha nem leszek képes elkészíteni. Tényleg ehetőek, vagy csak szimplán levetted a gyerek játékait, és a tortára helyezted, némi díszítéssel ;) - annyira élethűek!
    A rószaszín elefánt (?) kell nekem!!!! Annyira zabálnivaló-szó szerint :DDD

    Summa summarum: méltó torta az első szülinaphoz! Gratulálok! Milyen szerenécs a baba, hogy ilyen ügyes anyukája van.

    VálaszTörlés
  14. Köszi Ami, drága vagy! :)
    Tényleg ehetőek a figurák, eredetileg a tigris meg a maci plüssből van, a kacsa meg az elefánt gumiból. :)

    VálaszTörlés
  15. Gratulálok nektek! Nagyon édesek a trancsírozós képek! :) Szuper a recept is!

    VálaszTörlés
  16. Köszi Zizi! :)
    Közben kitettem a liszt nélküli tortareceptet, amit a múltkor kérdeztél. :)

    VálaszTörlés
  17. juj de jó,h. megtaláltam ezt a receptet :) az én kisfiam holnap lesz 1 éves, és kb 3 torta vár rá :) azt hiszem ezt beütemezem a bababulira. most járok először az oldaladon. a fondant és formák készítésének titkát elárulod vhol? mert nagyon szívesen megpróbálkoznék vele én is!!!! gratulálok a szépségekhez

    VálaszTörlés
  18. Kedves Liloocska! Köszönöm szépen! :)
    Remélem jól sikerül, majd mesélj ízlett-e neki! Boldog szülinapot a babádnak! :) A fondantreceptet itt találod: http://jepatojtavan.blogspot.com/2011/01/hazi-fondantrecept-es-tapasztalatok.html

    VálaszTörlés
  19. Szia Pixie!

    nagyon finom lett a torta :) imádta a kis Csibém, szuperül szétkente, és a felnőttek igen-igen sajnálták, hogy nekik alig jutott belőle :D

    VálaszTörlés
  20. Kedves Zsuzsa! Nagyon-nagyon köszönöm, hogy ezt megosztottad velem! :))) Örülök, hogy ízlett neki! Sok boldogságot a Csibédnek! :)

    VálaszTörlés
  21. Jaj de édes, csúcs szuper és azok a babakezek :)))

    VálaszTörlés
  22. Köszi az ötletet, lehet hamarosan Márton napi torta lesz belőle egy nem egészen egy évesnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit! Remélem ízleni fog a picurnak! :)

      Törlés
  23. Nagyon tetszik a recept, most tesztelem, nekem hogy sikerül, májusban lesz a kisfiam első szülinapja.
    Az lenne a kérdésem, hogy a tésztájába nem kell valamennyi kakaópor? A képen úgy néz ki, mintha az is csokis lenne. Vagy csak ennyire beszívta a krémet? Köszönöm előre is! Anikó

    VálaszTörlés
  24. Kedves Anikó!
    A tészta a teljes kiőrlésű liszttől tűnik olyan barnásnak, nem kell bele kakaópor. :) De ha teszel bele, az sem baj, mert a krémben úgyis van, legfeljebb jobban csokis ízhatású lesz az egész. Remélem jól sikerül a tesztelés! :)
    Üdv, Pixie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a gyors válaszod!
      Végül tettem bele kakaót. :) Nem tudom, hogy ettől-e vagy esetleg kevés volt benne a folyadék, de nem nőtt meg túl magasra, össz-vissz 3 rétegre tudtam vágni, és az is morzsálódik... Van esetleg erre valami tipped? Anikó

      Törlés
  25. Ez mindenmentes babatorta, így tojás sincs benne, ezért ez a piskóta sajnos ilyen. Nem lehet elvárni tőle, hogy ugyanolyan állagú legyen, mint a felnőtteknek szánt, ami tojással készül. Ha több folyadékot teszel bele, még inkább morzsálódó lesz. Egyébként ez még előnyt is jelent, mikor kézzel kell széttrancsírozni ugyebár. :D A kisebbik gyerkőcöm most tölti márciusban az egyet, neki majd egy kicsit "liberálisabb" tortával készülök, ha gondolod,próbáld ki majd azt a recit is, hátha jobban bejön. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap este megkóstoltuk, hát nagyon nagyon finom lett!! És végülis a krémek egész jól összeragasztották. :) Még majd tesztelem, de elsőre szerintem jó lett. És én külön köszönöm Neked, hogy ilyen "mindenmentes" babatorta receptet raktál ide fel, abszolút ilyet szeretnék, de azért majd a "liberálisabbra" is kíváncsi vagyok, későbbiekre mindenképp jó lesz majd. :)
      További sikereket kívánok!
      Anikó

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails