2010. december 22., szerda

Amarettós-marcipános és gránátalmazselés-vodkás bonbonok csak felnőtteknek



Vérszemet kaptam ettől a nagy bonbonozástól és ez odáig vezetett, hogy rácuppantam a bárszekrényre. :) Na jó, nem kell megijedni, csak feldúltam kicsit, hogy milyen alkoholos italok lennének jók az ajándékbonbonokba, mivel az Erinacea Praliné Paradicsomában meglesett és kipróbált pezsgőkrémes pralinék annyira jól sikerültek, hogy egészen ihletet kaptam tőlük. Az amarettós üveget, a koktélokhoz való grenadineszörpöt és egy ezer éve a szekrény mélyén heverő maradék kis vodkát vettem magamhoz. Az amarettós változat ízlik nekem a legjobban, még szaloncukornak is nagy sikere lenne szerintem, talán jövőre ki is próbálom. A zselés változatnál vigyázni kell, nehogy túl sok legyen benne az étkezési zselatin, mert akkor túl tömörré válik. Én a Horváth Rozi félét használtam és csak egy kis csapott teáskanálnyi került bele. A vodkával a gránátalmaszörp édességét kívántam oldani elsősorban, de az alkohol miatt is kellett bele persze. Remélem még segítek valakinek az utolsó pillanatban is, ha gyors gasztroajándékkal készülne.


Amarettós-marcipános praliné
Hozzávalók:
10 dkg magas kakaótartalmú jó minőségű étcsokoládé
3 dkg marcipán
3 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál amaretto (mandulalikőr) A csokoládét felolvasztjuk, temperáljuk, majd kikenjük vele a pralinéformákat. A hűtőbe tesszük dermedni, ha úgy látjuk, hogy még áttetsző, kicsit utánakenünk.
A marcipánt villával széttörjük, a fehércsokit lereszeljük és mindkettőt göz fölött felolvasztjuk. Levesszük a gőzről és egy kicsit még kevergetjük, hogy ne legyen forró, majd pici kézi habverővel kanalanként hozzákeverjük az amarettót. Ízlés szerint lehet picit kevesebbet vagy többet hozzátenni, a lényeg, hogy amennyire lehet, még krémes állagot kapjunk. Nem baj, ha kicsit folyósnak tűnik, a hidegben majd meg fog dermedni. Kicsi kanállal vagy habzsákkal megtöltjük a csokiüregeket és visszatesszük a hűtőbe dermedni. A maradék csokit felolvasztjuk és lezárjuk a bonbonokat, majd visszarakjuk hűlni míg egészen meg nem keményedik, akkor már kipattinthatjuk a pralinékat a formából.


Gránátalmazselés-vodkás praliné

Hozzávalók:

10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé

1 dl gránátalmaszirup (grenadineszörp néven koktéladalékként beszerezhető)

2-3 teáskanál víz

1 csapott teáskanál étkezési zselatinpor

3-4 evőkanál vodka

A csokoládét temperáljuk, majd kikenjük vele a pralinéformákat. A hűtőbe tesszük dermedni, ha kell még utánakenünk.

A gránátalmaszörpöt a vízzel és a zselatinporral felmelegítem, míg az edény szélén gyöngyözni nem kezd, akkor lehúzom a tűzről. Addig kevergetem, míg langyos nem lesz, akkor hozzákeverem a vodkát. Ez azért kell, hogy ne menjen el a vodka alkoholtartalma.

A csokiüregeket előveszem és feltöltöm őket a zselés sziruppal. Dermedésig visszateszem a hűtőbe, majd az újra felolvasztott maradék csokival lezárom. A kész pralinékat kipattintom a formából és ízlés szerint díszítem.


3 megjegyzés:

  1. Pixie!
    Te mindig tudsz meglepetést okozni. Nem elég az a sok-sok szép torta.........most még ezek is?Elájulok a gyönyörtől:)Csodaszépek, szinte érzem a számban a csokoládét és a likőrt........ne csináld, ez már kínzás.

    VálaszTörlés
  2. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Juci! :))) Tényleg fincsik lettek, nekem főleg az amarettós jön be. Még összedobhatod gyorsan! ;)

    Drága Ottis! Nagyon köszönöm és kívánom neked is, hogy legyen boldog Karácsonyotok!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails