2010. december 15., szerda

Egy kis vaníliateszt


Írásom apropóját most az adta, hogy két különleges vaníliakészítményt is kaptam ajándékba, ami így az Ünnepek táján különösen jól jön, csak győzzek mindent kipróbálni. :)
Ha valakinek alkalma van válogatni és nem ragadt le a jó öreg vaníliáscukornál (ami mellesleg nem sok vaníliát látott a gyárban sem), azokat arra bíztatom, hogy szerezzenek be három tesztalanyom közül legalább egyet, mert biztonságosan eltarthatóak és rendkívül univerzális a felhasználásuk.


Madagaszkári Bourbon Vanília kivonat (bio)
(Organic Madagascar Bourbon Vanilla extract)
Összetevői: víz, alkohol, bio vaníliarúd kivonat

Bevallom én már jó ideje használtam ezt a kis üvegcsét, mert ebből a jó erős kivonatból tényleg elég csak pár csepp, de leginkább sütemények sütésénél fogyott a legjobban, fél-egy kiskanálnyit adva a tésztához. Krémeknél is használható, de akkor vigyázni kell az adagolásával, nehogy megutáljuk a vanília aromáját a végén, mert ott aztán mindent elnyomhat. Diétázóknak és cukorbetegeknek egyébként tökéletes, mivel hozzáadott cukor nélkül készül.
Hollandiában gyártják, de nálunk Budapesten, a Culinaris boltjaiban is beszerezhető például, én ott vásároltam.



Természetes Bourbon Vanília szirup
(Natural Bourbon Vanilla syrup)
Összetevői: invertcukor, természetes vanília kivonat

Ajándékba kaptam ezt a bűbájos szív alakú üvegben leledző vaníliaszirupot a drága Mentától, aki több gasztroajándékkal is elkényeztetett. Ez is száz százalékban természetes, semmi adalékot vagy tartósítószert nem tartalmaz.
Ez egy sokkal selymesebb, lágyabb vaníliatermék, mint az előző. Mivel szirup formájában van, natur állapotában is kevésbé kesernyés és erős ízű, mint a kivonatok, így akár töményen is használható, például palacsintára csorgatva, vagy koktélalapként. Sajnos ahhoz túl sok kellene belőle, hogy sütésnél jól használható legyen, ezért inkább krémekbe, folyékony desszertekbe ajánlom.
Sajnos nálunk nem lehet megvásárolni tudtommal, pedig már a szép üveg miatt is biztosan jól fogyna. :)
Én egy a gyártó oldalán talált alkoholmentes koktélon teszteltem most, a recept ott is megtalálható. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nagyon finom.



Alkoholmentes vaníliakoktél

Hozzávalók:
120 ml tej
60 ml frissen facsart narancslé
10 ml vaníliaszirup

A hozzávalókat habosra összeturmixoljuk és jéggel teli pohárba csurgatjuk.
Naugye hogy egyszerű? :)


Vanília krém vagy paszta
(Vanille-Paste)
Összetevői: Bourbon vanília rúdból készített kivonat, cukor

És a legjobbat hagytam utoljára! :)
Ezt is ajándékba kaptam, de milyen jó, hogy kaptam! A leguniverzálisabb a felhasználása, mert egy kiskanálnyi ebből a kencéből egy egész vaníliarúdnak felel meg, ráadásul a kis magok is benne vannak és nagyon finom az aromája. Nem győzöm pakolgatni mindenbe, jó is lesz leállni, mert ha elfogy mit csinálok?! :) Például isteni vaníliakrémet főztem belőle a minap aranygaluskához, de saját receptekbe is kerül belőle, amiket majd hozok szép sorjában, hogy más is ki tudja próbálni.
Az előző kettő minden jó tulajdonságával rendelkezik és ugyanúgy 100%-ban természetes, könnyű adagolni, mert nem lódulhat meg az üveg véletlenül se, mivel helyes kis tégelyben van. A lényeg, hogy sütéshez, krémekhez, mindenféle desszerthez jól használható, és nálunk is megvásárolható az Újvilági Ízeknél.
Hamarosan jövök is hozzá egy recepttel...


1 megjegyzés:

  1. Jujj ezek nagyon jók lehetnek. Én bevallom, nem sok vaníliát használok. De mióta Szepykétől tudtam venni igazi gyönyörű, húsos, szaftos vaníliarudakat, azóta én is nekikezdtem a gyártásnak. Csináltam vaníliás cukrot és vaníliakivonatot is :)
    Tényleg összehasonlíthatatlanok az aromákkal.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails