2010. december 20., hétfő

Kifőztük Karácsony! - Kókuszos-mogyorós desszert adventi díszben



Ez a receptem megjelent a Kifőztük magazin karácsonyi különszámában, ahol még a mai napon is fogadják az adományokat a szervezők. A Magyar Élelmiszerbank közreműködésével segíthettek a rászoruló családoknak, hogy nekik is szép karácsonyuk lehessen. Támogassátok az akciót bármekkora összeggel és cserébe kaptok egy rendkívül igényes kiadványt, melyben 115 blogger jobbnál jobb receptjét találjátok az előételektől a desszertekig, s emelett még ajándékötletekhez is juthattok az utolsó pillanatra.

Én egy kicsit pepecselős de egyszerűen elkészíthető kis desszerttel készültem, amit akár a karácsonyi vacsi lezárásaként is el tudok képzelni. A tészta könnyű és kókuszos, a tojás fehérjét tartalmazza csak, ezért habcsókhoz hasonló, kissé szivacsos állagú. A hozzá kitalált mogyorós csokikrém töményen csokis, ezért nem javaslom hűtőben tárolgatni, nehogy megkeményedjen. A tésztát előre elkészíthetjük és tálaláskor ráérünk a krémmel betölteni. Tetejére könnyű kókuszos habot képzeltem el, de akinek a kevés is sok a kókuszból, azt nyugodtan elhagyhatja. A magyalleveles marcipándíszítést szerintem a magukat ügyetlen kezűeknek titulálók is igen könnyen el tudják készíteni egy egyszerű konyhai derelyevágó segítségével.


Kókuszos-mogyorós desszert adventi díszben

Hozzávalók a tésztához:
6 db tojásfehérje
18 dkg porcukor
2 evőkanál vaníliás cukor
15 dkg kókuszreszelék
7 dkg liszt

Hozzávalók a krémhez:
20 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
2 evőkanál finomra darált mogyoró
egy csipet fahéj

A kókuszos habhoz:
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
egy púpos teáskanál kókusztejpor
1 csomag habfixáló
a tetejére kókuszreszelék

A díszítéshez:
kb 5 dkg formázható marcipán
piros és zöld ételszínezék

A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd tovább keverjük robotgéppel fokozatosan hozzá adagolva a porcukrot és a vaníliás cukrot is. A kókuszreszeléket a liszttel összekeverjük, majd óvatosan a habhoz forgatjuk, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjön össze.
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, ez nálam a legnagyobb tepsibe helyezett, 20x30 cm-esre beállított sütőkeret volt. Beleöntjük a tésztát és gázsütő 4-es fokozaton addig sütjük, míg a teteje egy pici színt kap, nekem ehhez negyed óra is elegendő volt, de azért tűpróbával ellenőrizzük. A sütőpapírt lehúzzuk róla és félretesszük egy deszkára hűlni, közben elkészítjük a krémet.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel. Tovább kevergetjük, míg egy kicsit kezd sűrűsödni, ekkor belekeverjük a finomra darált mogyorót és a fahéjat. Jól kikeverjük, majd levesszük a gőzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt követően robotgéppel habosítsuk fel a krémet, majd töltsük csillagcsöves nyomózsákba.
A kihűlt kókuszos lapokból nagy pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat, kettőt-kettőt párosítsunk össze.


Az alsó korongokra nyomjunk a mogyorós krémből egy réteget, majd fedjük be a felső korongokkal.
A kókuszos habhoz verjük fel kemény habbá a tejszínt a habfixálóval, keverjük hozzá a porcukrot, a kókusztejport és töltsük csillagcsöves nyomózsákba. Mindegyik sütemény tetejére nyomjunk körkörösen két réteget a habból, majd a havas hatás elérése érdekében szórjuk meg kevés kókuszreszelékkel.


A marcipándíszítéshez felezzük el a kis darab masszát, majd az egyik felébe gyúrjunk piros, a másikba zöld ételfestéket. Normál irodai irattartó fóliába helyezzük a zöldre színezett gömböcöt és nyújtsuk egy-két milliméter vékonyra. A fóliához nem fog hozzáragadni, így majd könnyedén lefejthetjük róla. Derelyevágóval szabjunk ki a marcipánból kis levélformákat. Akár fogpiszkáló hegyével erezetet is rajzolhatunk nekik. A piros marcipánból ujjunkkal formáljunk kis golyókat a magyal terméséhez. Minden kis sütire helyezzünk két levelet és két bogyót díszítésképpen.


3 megjegyzés:

  1. Nagyon jol nez ki !
    Eszt ki kel probaljam !

    VálaszTörlés
  2. Imádom a kókuszos sütiket, mentem is a recit:)
    A kivitlezésre nem is kell már mondanom, ismét 5*

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mandala! Üdvözöllek és köszönöm szépen! :)))

    Köszi Juci! Ari vagy! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails