2011. március 24., csütörtök

Pihepuha sajttorta karamellszósszal


Az úúúúgy volt, hogy várandós kismama barátnőm kérte, készítsek neki egy olyan karamellás sajttortát, amit egy bizonyos gyorsétterem-láncolatnál lehet kapni. Nahát nekem arról fogalmam nem volt, hogy milyen, de tudjuk ugye, hogy a kismamáknak mindent meg kell adni, amit kérnek, ellenkező esetben a legmélyebb depresszióba bírnak süllyedni, amit én ugyibár nem kockáztathatok. :)))

A környezetemben szintén senki sem tudta megmondani, milyen az a konkrét sajttorta, sem azt, hogy sütik-e vagy sütés nélkül készítik, stb. Improvizálnom kellett, így született ez a saját változat, ami meg kell, hogy mondjam, nekem nagyon bejön, bár külsőre biztosan nem olyan, mint az eredeti.

Gőzben sütöttem, így nagyon magasra felemelkedett, gyönyörűen nézett ki, meg minden, aztán miután kihűlt, eléggé összerogyott és mindjárt nem volt olyan szép. Az íze azonban isteni finom volt így is. Még jó, hogy magunknak is csináltam desszertgyűrűben kicsi változatokat, így azt le tudtam fényképezni.
Alapja sima kekszes alap, a szokásos zabpelyhes kekszből. A krémes réteghez krémes tehéntúrót, krémsajtot és tejfölt használtam vegyesen, lehet, hogy ettől lett ilyen könnyű állaga, az biztos, hogy legközelebb is ezt a változatot használom majd.
A karamellszószt csak egyszerűen a tetejére csorgattam. A kismama rendkívüli módon meg volt vele elégedve. :)


Pihepuha sajttorta karamellszósszal


Hozzávalók:


az alaphoz:

10 dkg darált zabpelyhes keksz (nálam Zabfalatok)

5 dkg vaj


a sajtréteghez:

20 dkg natur krémsajt (vigyázat! nem sajtkrém! :))

10 dkg krémes tehéntúró

1,5 dl 20%-os tejföl

5 dkg porcukor

2 db nagy tojás

2 dkg liszt

2 teáskanál vaníliaszirup (vagy egy kávéskanál vaníliakivonat)


a karamellszószhoz:

10 dkg kristálycukor

7 dkg cukrozott sűrített tej

1 dl tejszín


Az alaphoz összedarálom a kekszet, felolvasztom a vajat, és a kettőt összedolgozom, majd egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodom. Előmelegített sütőben (gázsütő 5-ös fokozat) 5-10 percig elősütöm, közben elkészítem a sajtkrémet.


A krémsajtot a krémes túróval és 1 dl tejföllel simára dolgozom. Robotgéppel hozzákeverem a porcukrot. A tojásokat elhabarom, majd szintén a sajtos keverékhez adom. A maradék fél dl tejfölt simára keverem a liszttel és a vaníliával együtt szintén a keverékhez adom.

Az elősütött kekszalapot kiveszem a sütőből, körben beburkolom a tortaformát egy alufóliába, majd az egészet egy megfelelő tepsibe állítom, melynek az aljába kb. egy ujjnyi vastagságban vizet töltök.

A kekszalapra öntöm a krémet, majd visszateszem a sütőbe sülni. Addig kell sütni, míg a teteje egészen ki nem emelkedik a formából és látjuk, hogy a közepe sem süpped be. Ellenőrizhetjük az ujjunkkal úgy, hogy megnyomjuk picit, és ha érezzük, hogy nem ragad, már valószínűleg jó. Ekkor kicsit visszavesszük a hőmérsékletet (kb. gázsütő 3-masra) és elkészítjük a karamellszószt.


A cukrot karamellizáljuk, de vigyázzunk, hogy csak addig, míg egészen el nem olvad, figyeljük, hogy ne nagyon sötétedjen meg, mert akkor megkeseredhet a karamellünk. Lehúzzuk a tűzről és nagy sistergések közepette hozzákeverjük a sűrített tejet. Visszatesszük a lángra és addig kevergetjük, míg egészen össze nem olvadnak, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejszínt. Sűrű karamellkrémmé főzzük, majd egyszerűen rácsorgatjuk spirálisan haladva a sajttorta tetejére. Még egy picit hagyjuk pár percet ejtőzni a sütőben, hogy kicsit beszívjon a szószból.

Kivesszük a tortát, hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni, ezután hűtőszekrénybe helyezzük és minimum 3 órát ott hűtjük, mielőtt tálalnánk.

Jó étvágyat! :)




9 megjegyzés:

  1. annyira szeretem a sajttortát! ezt kipróbálom, az tuti! és a fotó nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a recept! :)
    Mekkora mázlija van a kismamának, hogy ilyen barátnője van :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! :)
    Kricky, aztán feltétlenül meséld el, hogy milyen lett, ha kipróbáltad! ;)

    Képzeljétek, nemrég jött a hír, hogy közben a kismama barátnőmnek megszületett éjjel a kisfia! Tuti ez a telepátia, hogy én meg végre "megszültem" ezt a posztot! :D

    VálaszTörlés
  4. Én is kipróbálom! Ha egy kismama elégedett volt vele, nekem is megfelel. :)))

    VálaszTörlés
  5. Szia! Én még sosem ettem sajttortát. de ez annyira tetszik nekem, hogy valamikor biztosan kipróbálom. Nagyon ínycsiklandozóan néz ki! Gratula neked ehhez a kismamának meg a kisbabához :o) !

    VálaszTörlés
  6. Hát nagy sistergések közepette nézegetem én is ezt a nyálcsordító képet, mert bezzeg nekem sose csinál ilyet senki! ;-)
    Bár ha szülni kell érte, akkor egyelőre ki is hagynám... :D

    VálaszTörlés
  7. Dia! Hajnesz! Majd meséljetek hogy ízlett! :)
    Hajnesz, köszi, majd átadom! :)

    Veronkám! Neked nem kell érte szülni! Mikorra kéred? :DDD

    VálaszTörlés
  8. Tetszik ez a pihe-puha dolog! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails