2012. március 17., szombat

Porter cake




Szent Patrik napja van, az írek nemzeti ünnepe. 
Ez alkalomból készítenek gyakran Porter cake-et, ami igazából nem is annyira torta, inkább egy gyümölcskenyérhez hasonlatos sütemény. Jellegzetes eleme a közepesen erős barna sör, a porter. 

Ezt a darabot itt apukám szülinapjára sütöttem nemrég, mert ő nem híve a habosbabos sütiknek, jobban szereti a szárazabb, rágcsálható fajtákat. Az ötlet hirtelen jött, hogy ezt készítsek, mire meglátogat minket, így az eredeti receptekhez képest változtatnom kellett az arányokon, ugyanis eredetileg ez a süti egy elég sűrű, masszív tésztájú darab, és dobozban érlelgetik hetekig, akár a mézespuszit. Egy kicsit több tojást és sört használtam, valamint arányaiban kevesebb aszalt gyümit, így egy könnyedebb, azonnal szeletelhető sütit kaptam.
Én most sörből a Soproni Fekete Démonját használtam, mert azt úgy reklámozzák, hogy karamellmalátával van ízesítve, gondoltam jól passzol majd ehhez az ízvilághoz. Úgy éreztem nem árt feldobni valamivel, ezért még gyártottam hozzá egy fekete melaszból barna sörrel ízesített tejszínes szószocskát is, ami enyhén fanyar, de nagyon kellemes kiegészítője volt, igazi férfias darab. :)

Ajánlom is ezt a posztot kedves bloggerina kolleginámnak, Erikának, aki a Dublin felett az ég című blogot írja, érdemes hozzá bekukkantani finomságokat nézegetni. :) Ő biztosan kóstolt már igazit ebből a finom sütiből...


Porter cake

Hozzávalók egy 20 cm-es átmérőjű formához:

20 dkg szobahőmérsékletű vaj
25 dkg barna nádcukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás

40 dkg finomliszt
1 teáskanál fahéj
fél kávéskanál gyömbér
fél reszelt szerecsendió
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna

100 g mazsola
70 g apróra vágott datolya
30 g kandírozott narancshéj
5 dkg durvára vágott mandula
2 dl barna sör (porter típusú)

az öntethez:
1 dl tejszín
3-4 evőkanál fekete melasz
1 dl barna sör

A vajat habosra keverjük a nádcukorral, hozzádolgozzuk a citromhéjat és az egész tojásokat. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a szódabikarbónával, majd simára keverjük a tojásos keverékkel.
Beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöket, a mandulát, végül a sört. Sütőpapírral bélelt 20 cm-es átmérőjű kerek tortaformába, vagy egyéb hasonló méretű formába öntjük.
Előmelegített sütőben, 150-180 fokon tűpróbáig sütjük. A kész tortának mélybarnának kell lennie, így kb. 40 perc elteltével nem árt a tetejét letakarni alufóliával, nehogy megégjen. A formában hagyom kihűlni.

Az öntethez a tejszínt forráspontig hevítem, felolvasztom benne a melaszt. Visszaveszem a lángot és folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a sört. Hagyom egészen kihűlni, míg besűrűsödik. 
A sütiből vágott szeleteket gazdagon meglocsolom az öntettel.

3 megjegyzés:

  1. Szia P., wow de klassz:))Nagyon jó , és képzeld még nem kóstoltam ilyen sütit, nem is hiszem hogy láttam...de ki fogom próbálni valamikor:) Meglepődtem, hogy még itt vagy:) Köszi az ajánlót a blogomhoz;-)E.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki a tortád, biztos finom!
    Kell hozzá a melasz, ami előttem ismeretlen, azt sem tudom, hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  3. Szívesen megkóstolnám:) Étvágygerjesztő!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails