2012. július 13., péntek

Meggyes-csokis gesztenyetorta gesztenyelisztes piskótával



Rendkívül finom és ugyanakkor egyszerű tortát sikerült még májusban összedobnom seperc alatt az otthon fellelhető hozzávalókból. Még én is meglepődtem milyen finom lett, úgyhogy a most aktuális névnapi kerti partira újra megcsináltam annyi különbséggel, hogy még több meggyet tettem a töltelékbe, és a tésztában gesztenyelisztet használtam. Ha lehet fokozni, így még jobb lett, ráadásul lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Az első fotó az első változatnál készült még, így a másodikat már csak megvágva kellett lekapnom. :)

Ne vessetek rám követ, hogy itt a nyár kellős közepén meggybefőttet használok, mert ez tényleg így ebben a formában nagyon jó volt elsőre is, ezért nem akartam rajta változtatni. Miután a gesztenyepüré is tartalmaz cukrot és a befőtt leve is édes, extra cukrot már nem tettem a krémhez, nagyon fincsi, kicsit savanykás, könnyű, krémet kaptam. Elegendő 1 órát dermeszteni és máris mehet rá a csokimáz. Imádni fogjátok! :)




Meggyes-csokis gesztenyetorta

Hozzávalók egy 20 cm-es átmérőjű tortához:

a piskótához:
2 tojás
12 dkg barna nádcukor
2 evőkanál víz
0,8 dl olaj
0,5 dl tej
15 dkg gesztenyeliszt
2 evőkanál jófajta kakaópor
1 teáskanál sütőpor

a töltelékhez:
1 csomag mirelt gesztenyepüré
1 dl meggybefőtt levéből
2 dl habtejszín
0,5 dl tej
1 púpos teáskanál zselatinpor
kb 1/3-ad üveg meggybefőtt

a mázhoz:
5 dkg minimum 50%-os étcsoki
0,5 dl tej
1 kávéskanál méz

A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját magas fokozaton kikeverjük a nádcukorral és a vízzel, míg a cukor fel nem oldódik. Hozzákeverjük az olajat és a tejet. A gesztenyelisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a krémhez adagolva kidolgozzuk a tésztát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a tésztába forgatjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 cm-es átmérőjű lapot sütünk kb. 20 perc alatt tűpróbáig.

A kihűlt lapot tortakarikába fogjuk és elkészítjük a krémet.
A gesztenyepürét átpasszírozzuk, vagy lereszeljük. Elektromos habverővel felverjük a tejszínt kemény habbá. A gesztenyét kidolgozzuk a meggylével, majd kézi habverővel beleforgatjuk a tejszínhabot. A tejet kicsit felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatinport. Kevergetjük, míg langyosra nem hűl, ekkor adunk hozzá a gesztenyehabból egy evőkanálnyit és jól elkeverjük. A zselatinos folyadékot fokozatosan a krémhez keverjük, óvatosan átforgatjuk és rátöltjük a piskótára. A meggyszemeket tetszés szerinti elrendezésben a krémbe nyomkodjuk, hogy jó sűrűn legyenek.
Körülbelül egy órára a hűtőbe tesszük dermedni.

A csokimázhoz felforrósítjuk a tejet (nem kell, hogy forrjon) és ráöntjük az összetördelt csokira. Kevergetjük, míg fel nem oldódik benne teljesen, akkor hozzákeverjük a kiskanálnyi mézet. Amint a csokikrém langyosra hűlt, ráöntjük a megdermedt gesztenyekrém tetejére és óvatosan úgy forgatjuk a formát, hogy szépen körben elterüljön a torta széléig. Visszatesszük egy kis időre a hűtőbe dermedni.
Tálalás előtt vékony pengéjű késsel elválasztjuk a formától és máris szeletelhető.

2 megjegyzés:

  1. először azt hittem lúdláb lesz, de milyen kellemeset csalódtam! :) Gesztenyelisztet külön vettél, vagy te őrölted, mint ahogyan pl. mogyoróval vagy mandulával is lehet helyettesíteni a lisztet? Nagyon fincsinek hangzik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, hát azt hiszed sztahanovista vagyok, vagy miaszösz?! :)) Most nincs is még szelídgesztenye, ez bóóóti. Egy konkrét dologhoz kellett és még maradt belőle, amúgy ölég drága. Amúgy ugyanannyi kell belőle, mint a sima finomlisztből, de használhatsz helyette zabpelyhet is mondjuk.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails