2013. április 10., szerda

Lúdláb torta újszerűsítve, mogyoróval megijesztve



Ez a másik húsvéti torta, amit már beharangoztam.
Valójában szüleim házassági évfordulója alkalmából készült, de hát jellemző a távolság miatt, hogy nálunk így össze legyenek vonva az ünnepek.

Gyerekkorom egyik kedvence volt a lúdláb szelet, úgy, ahogy anyukám készítette, de sajnos már leszokott róla, vagy elkeverte a családi receptet valahová. Azóta is kerestem azt az ízt, de a cukrászdákban sajnos ez a süti borzasztóan vajas és édes, az én ízlésemnek túl tömény, így hát megalkottam rá a saját verziómat.
Teljesen érzésre ment a dolog, ráadásul belekombináltam egy kis törökmogyorót is, mert épp előtte készítettem mogyorós macaronokat és a nagyobb méretű tetőket fel tudtam így használni díszítésre.
Ez még így is az a fajta sütemény, amiből egyszerre bőven elég egy szelet, meg aztán pár órával később mégegy, másnap mégegy.... :) Szóval kalóriabomba még így is, ne szépítsük, de úgy éreztem sokkal jobban közelít a gyerekkori ízekre, mint amire számítottam. További fejlesztésre vár ebből kifolyólag.

Kaptam ajándékba transzferfóliát, amit nagy lelkesen ki is akartam most próbálni, ezért került a csokibevonat tetejére, de ez nem elvárt az alapfelszereltséghez.
Én most egy viszonylag kicsi, 18 cm-es átmérőjű formában készítettem el, de nagyobb formában arányaiban vékonyabb lesz persze a tészta, így a szelet is mutatósabb lesz. A legközelebbi alkalommal újrafotózom Nektek a szeletet, mert a bulin készült képen enyhén szólva rosszul megkomponált a fotó. :)
Ím' a recept!

egy ronda kép ideiglenesen, majd lecserélem istibizi ;)

Mogyorós lúdláb torta

Hozzávalók:

A mogyorós piskótaalaphoz:
2 tojás
10 dkg barna cukor
1 dl tej
1 dl olaj
10 dkg finomliszt
5 dkg zabpehelyliszt
4 dkg darált mogyoró
1 teáskanál sütőpor
csipet só

A csokis krémhez:
2 tojás sárgája
2 evőkanál barna nádcukor
1 dl tej
2 lap zselatin
5 dkg jó minőségű étcsoki (nálam Callebaut 70,4%)
fél kiskanálnyi narancsvirágvíz (elhagyható)
3 dl habtejszín

a bevonáshoz:
10 dkg jó minőségű étcsoki
1 evőkanál olaj

A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját kikeverjük a nádcukorral, az olajjal és a tejjel. A szárazanyagokat összekeverjük és jól kidolgozzuk a tojásos folyadékkal. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a masszához forgatjuk. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt tűpróbáig sütjük.
A piskótát, ha kihűlt, tortakarikába fogjuk szorosan és elkészítjük hozzá a krémet.

A tejet felforraljuk, majd a tojások sárgájával kikevert cukorhoz fokozatosan hozzákeverjük és visszatesszük főni. Feloldjuk benne a csokit és a két egész lapzselatint. Pár perc alatt összefőzzük, majd folyamatosan kevergetve kihűtjük. Hozzáadjuk a narancsvirágvizet, ha van otthon.
A tejszínt kemény habbá verjük és fokozatosan a csokis krémhez keverjük, majd a habot a tortakarikával körbefogott piskótára öntjük. A tál alját kicsit az asztalhoz csapkodjuk, hogy szépen elterüljön a krém a tetején.
Hűtőbe tesszük egy-két órára, hogy szépen összedermedjen. Forró vízbe mártott vékony pengéjű késsel óvatosan elválasztjuk a karikától.

A csokimázhoz a csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal, majd a gőzről levéve kevergetve langyosra hűtjük. Ráöntjük a torta tetejére és egy spatula, vagy hosszú kenőkés segítségével, gyors mozdulatokkal bevonjuk az egész tortát. 
Én mogyorós macaronokkal és csokis ostyagolyókkal díszítettem, de bármilyen csokidísszel dekorálható. Egy nappal korábban is el lehet készíteni, akkor még jobban összeérnek az ízek.


7 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails