2013. november 21., csütörtök

Körtés pite juharszirupos karamellhabbal



Az őszi idénygyümölcsök közül az almán kívül körtét használom a leggyakrabban süteményekhez, mert abból aztán tényleg rengeteg félét kapni elérhető áron és mivel rendkívül gyorsan romlik, ha nem esszük kétpofára.
Október végén sült még ki ez a rendkívül omlós finom kis pite belőle, amihez egy habot is kreáltam juharsziruppal, hogy egy kis pikantériát vigyek a dologba. Nálam ez egy összedobálós jellegű recept volt, de most a Kifőztük kedvéért jegyzeteltem is közben, hogy miből mennyit tettem bele. :)



Körtés pite juharszirupos karamellhabbal

Hozzávalók egy 20 cm-es átmérőjű piteformához:

A tésztához:
5 dkg mandula
10 dkg finomliszt
10 dkg vaj
csipet só
1 tojás
csipet fahéj
1 tk szódabikarbóna
5 dkg barna nádcukor
1-2 evőkanál tej

A töltelékhez:
2 nagy lédús körte (kb. 20 dkg)
3 dkg édes zabpelyhes keksz
1 teáskanál citromlé
1 kávéskanál gyömbérpor
1 evőkanál barna nádcukor

A habhoz:
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál juharszirup
1,5 dl tejszín

A pitetésztához összekeverjük a mandulát a liszttel, a sóval, és összemorzsoljuk a kockákra vágott vajjal. A tojás sárgáját, a fahéjat, a szódabikarbónát és a barnacukrot is hozzáadjuk és a tésztát összegyúrjuk. Könnyű, rugalmas tésztát kell kapnunk, így kevés tejjel lazíthatjuk, ha szükséges.
A tésztát pihentetés nélkül kettéválasztjuk, egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. A kekszet lereszeljük, vagy ledaráljuk, egy evőkanálnyi mennyiséggel megszórjuk a tésztát. 190 fokra előmelegített sütőben 2-3 percig elősütjük, míg elkészítjük a tölteléket. Ehhez a körtéket villával összetörjük, ha kicsit keményebb, lereszeljük, hozzákeverjük a darált kekszet, a citromlevet, a gyömbért és a cukrot. Beletöltjük a tésztafészekbe.
A tészta másik felét kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. A leeső részekből díszíthetjük a piténket.
A tojás fehérjét kissé felverve megkenjük a tetejét és a sütőbe visszatéve aranybarnára sütjük.

A habhoz a cukrot és a juharszirupot összekeverjük, alacsony hőfokon karamellizáljuk, míg aranyszínű nem lesz a folyadék. A tejszínből 0,5 dl-t felforrósítunk és besűrítjük vele a karamellt. A lángról levéve kevergetve kihűtjük. A maradék tejszínt habbá verjük és a krémhez forgatjuk, majd felhasználásig behűtjük.

Tálalás előtt a habból két kanál segítségével galuskákat formázunk minden szelet pitéhez.

A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails