2014. január 13., hétfő

Aszalt szilvás, marcipános gombóc



Egy egyszerű, ám nagyszerű receptet osztok most meg veletek, ami még tavaly októberben pattant ki az agyamból, majd meg is jelent a Kifőztük online magazin novemberi számában.

Minő meglepő, a szilvásgombóc adta az ötletet, de uzsonnasüteményt csináltam belőle. Nagyon finom és laktató, mégis olyan gyorsan elfogyott a komplett adag, hogy csak néztem. :)


Aszalt szilvás, marcipános sült gombócok

Hozzávalók 20 db gombóchoz:

30 dkg finomliszt
6 dkg cukor
csipet só
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás sárgája
reszelt citromhéj
3 evőkanál cukrozott sűrített tej

A töltelékhez:
15 dkg marcipán (1:1-es)
20 db aszalt szilva

A tészta hozzávalóiból tömörebb típusú kalácstésztát készítünk. Ehhez a tejet egy kiskanálnyi cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a cukorral, sóval összekevert liszthez. A tojás sárgáját, a citromhéjat és a sűrített tejet is hozzáadva dagasztókarral, vagy kézzel kidolgozzuk a tésztát. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen fél órát pihentetjük.

A tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3 mm vastagra nyújtva nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy pohár szájával kiszaggatjuk. A marcipánból mogyorónyi adagokat véve ujjunkkal kis korongokat formázunk, melyekbe egy szem aszaltszilvát bugyolálunk. Minden tésztakorong közepébe egy marcipánba burkolt aszaltszilvát helyezünk és a szilvásgombóchoz hasonlóan kis batyukat formálva gombóccá formázzuk.
Tepsibe sorakoztatjuk lezárt oldalukkal lefelé a gombócokat és kevés tejjel elkevert sűrített tejjel megkenjük a tetejüket.

180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, míg szép színt kapnak. Miután kihűltek, tetejüket kevés fahéjas porcukorral megszórjuk.

7 megjegyzés:

  1. Nos, guríthatsz egyet nekem Pixie, ez nagyon jól hangzik :-)

    VálaszTörlés
  2. jááááj Pixie! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Guríts ide egy párat, már teszem is a tarisznyámba :)

    VálaszTörlés
  4. De helyesek! Biztos ugyanilyen finomak is! :)

    VálaszTörlés
  5. Elkészült és gyorsan elfogyott! Köszönöm a receptet (viszont mivel nem volt itthon, a sűrített tejet teljesen kihagytam belőle)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails