2016. január 8., péntek

Királyok lepénye




Ma újra a Fem3Caféban jártam. :)

Egy klasszikus "gall" Vízkereszt idején aktuális receptet készítettem el, a Gallette de Roist, azaz a Királyok lepényét.
Ha a süti eredetéről többet szeretnétek megtudni, ITT utána olvashattok bővebben.



Egy ilyen típusú délelőtti beszélgetős tévéműsorban nem nagyon van idő bonyolultabb dolgokat készíteni, így én ez esetben előre gyártott levelestésztát vittem a galettehez, de ha ügyesek vagytok, házilag is elkészíthetitek. Nekem most egy nagyon lelkes segéderőm akadt Joshi Barath személyében, aki pikk-pakk kinyújtotta a tésztát, nekem már csak a tölteléket kellett összeállítanom.

Az egyszerűsített változatot készítettem, azaz vaníliakrém nélkül, csak a mandulás töltelékkel, másnéven frangipaneval. Nem kell megijedni, így is nagyon finom, lágy, krémes marad a töltelék. Én még szinte melegen szeretem a legjobban, amíg ropog a tészta és langyos a töltelék, de ne aggódjatok, ha nekiláttok, nektek sem lesz ideje kihűlni. ;)
A hagyomány szerint egy porcelánfigurát, vagy egy szem mandulát kell a töltelékbe rejteni, és akinek a szeletébe kerül, az lesz a nap királya. Míg ott voltam, senkit sem hallottam a stúdióban ordítani, hogy letörött a koronája, úgyhogy csak valami sunyiságra tudok gondolni. :))

Ha még nem ettetek ilyet, próbáljátok ki, nagyon finom!



Királyok lepénye
(Galette de Rois)

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
1 tojás
120 g mandulaliszt
120 g porcukor
120 g vaj
1-2 teáskanál kukoricakeményítő
2 cl barna rum
egy szem mandula

A tetejére:
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejszín

Első lépésként elkészítjük a tölteléket. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat simára keverjük, majd a porcukor és mandulaliszt keverékét fokozatosan hozzádolgozzuk. Elkeverjük a rummal és keményítővel elhabart tojással, majd hűtőbe tesszük a keveréket, míg a tésztát előkészítjük.
Két-két vékony lap leveles tésztát egymásra helyezünk, hogy légiesen könnyedek legyenek a rétegek és összenyújtjuk. Ha házi leveles tésztát használunk, körülbelül 2 mm vastagra nyújtsuk a tésztát.
20 cm átmérőjű köröket vágunk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire, vagy piteformába helyezzük az egyik lapot, a szélét másfél cm szélesen lekenjük tojássárgájával. A tészta közepébe halmozzuk a tölteléket, tetszőlegesen elhelyezzük valahová a szem mandulát és befedjük a másik lappal. Jól összenyomkodjuk a két tésztaréteget, majd villa segítségével, vagy ujjbeggyel összesodorgatva körkörösen szorosan lezárjuk. Ügyeljünk rá, hogy jól dolgozzuk össze a két réteget, hogy sülés közben ne tudjon kifolyni a töltelék!
A felső tésztaréteget megmintázhatjuk egy kés élével, vagy kis vízzel ragaszthatunk rá plusz tésztadíszeket, nagyon óvatosan, hogy ne lukadjon át a tészta.
A galette tetejét kenjük meg a tejszínnel elkevert tojássárgájával. 190 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel körülbelül 20 percig sütjük. A csomagocskánknak párnaszerűen fel kell dagadnia és szép aranybarnának kell lennie.

Jó étvágyat! :)

2015. december 14., hétfő

Diós kekszkoszorú



Egyszerű, de nagyszerű kis kekszrecept és dekorációs ötlet tőlem, Nektek. :)

Diós kekszkoszorú

Hozzávalók egy nagy tepsire való adaghoz:

25 dkg hideg vaj
45 dkg finomliszt
6 dkg darált dió
csipet só
16 dkg porcukor
2 kisebb egész tojás

A vajat kikeverjük a porcukorral összekevert dióval, majd apránként hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet is. Kézzel hozzágyúrjuk az egész elkevert tojásokat, majd fóliába tekerve fél órát hűtőszekrényben pihentetjük.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk és egy 6-7 cm átmérőjű kerek kiszúróval, vagy pogácsaszaggatóval köröket vágunk a tésztából. A körök közepét 2 cm átmérőjű kiszúróval, vagy almacsumázóval kiszúrjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt halvány drapp színűre sütjük.
A kihűlt kekszecskéket magyal mintázatú marcipánlevélkékkel és piros marcipánbogyócskákkal díszítjük az alábbi képes leírás alapján. A marcipánt cukorsziruppal, vagy ehető ragasztóval is felragaszthatjuk a kekszekre.

Kellemes ünnepi  készülődést Mindenkinek! :)


2015. december 13., vasárnap

Kiskutyás karácsonyi torta



Megjelent a Tortadíszítés Magazin legújabb száma, benne ezzel a kis könyörgő ábrázatú kutyakölyökkel díszített Pixie-tortával. :) smile hangulatjel 
Ti is elkészíthetitek a részletes leírás alapján, melyhez fázisfotók és szöveges leírás is kapcsolódik, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

2015. december 2., szerda

Haladó figuraformázó tanfolyam



Az aktuális haladó figurakészítő tanfolyam témája ez a bájos kislány lesz! smile hangulatjel
Erre a tanfolyamunkra azok jelentkezését várom, akik már próbálkoztak korábban is cukormasszából, vagy marcipánból figurakészítéssel, ismerik az anyagot, de szakértő segítségére van szükségük, hogy tudásukat magasabb szintre fejleszthessék.

További információk: http://pixiepie.hu/aktualis-tanfolyamok

2015. november 19., csütörtök

Háromalmás pite a Fem3Caféban




Egy régi receptem új életre kelt ma reggel a Fem3Café reggeli műsorában, ahol Erdélyi Mónikával és Joshi Barathal háromalmás zabpelyhes pitét készítettünk.
Süssétek meg Ti is! :)



Háromalmás zabpelyhes pite vaníliamártással

Hozzávalók:
A pitéhez:12 dkg finomliszt8 dkg darált zabpehely5 dkg darált dió1 teáskanál sütőpor10 dkg cukor10 dkg vaj1 tojás3-4 evőkanál kekszmorzsa

A töltelékhez:összesen kb 50 dkg reszelt alma: 2 db jonatán alma, 2 db golden alma, 2 db birsalma10 dkg nádcukorfél kiskanál őrölt fahéjfél kiskanál őrölt gyömbér

A vaníliamártáshoz:1 dl tej1 dl tejszín2 tojás sárgája1 evőkanál cukor1 rúd vanília

A tésztához összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a diót és a sütőport. Hozzákeverjük a cukrot. Elmorzsoljuk a vajjal és hozzágyúrjuk az egész tojást. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A nádcukrot karamellizáljuk, csak míg egészen felolvad a cukor, majd rádobjuk az összes almát és alaposan elkeverjük. Megszórjuk a fűszerekkel és fedő alatt 5-10 percig pároljuk. A fedőt levéve elkeverjük a fűszerekkel és a levét elfőzzük, majd félretesszük hűlni.
A tésztát kettéválasztjuk. Lisztezett deszkán az egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-10 percig elősütjük. Megszórjuk kekszmorzsával és rásimítjuk a tölteléket.
A maradék tésztából rácsokat készítünk, vagy levélmintával befedjük úgy, hogy a tésztadarabkák összeérjenek, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük, míg enyhén aranybarna nem lesz.
A mártáshoz tojások sárgáját a cukorral simára kikeverjük, míg a cukor teljesen feloldódik. A tejet és a tejszínt egy kis nyeles hőálló edényben a vanília kikapart magjával lassú tűzön felforrósítjuk, mielőtt forrni kezd, lezárjuk. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a kikevert tojássárgákhoz. Visszaöntjük a keveréket a hőálló edénybe és  kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Levéve a tűzről mártásos kancsóba töltjük és tálalásig alufóliával letakarjuk.
A piteszeleteket a még meleg mártással tálaljuk. 

2015. november 2., hétfő

Első esküvő kiállításunk


Kis képes beszámoló a Wedding Pop-up Bazárról melyen kis műhelyemmel részt vettünk...

Rendkívül izgalmas volt közvetlenül találkozni azokkal az emberekkel, akik érdeklődnek a munkánk iránt és személyesen is beszélni az esküvőre készülő párokkal. Remélem sokakkal találkozunk a 2016-os esküvő szezonban! :)
Fogadjátok a képeket szeretettel...

Kötényke :)

Ez a királylány már megtalálta a királyfiját :)

Fodros tortánk négy emeletben

Kis hullámos esküvői tortánk

Felülnézet
Csodás homlokzat a "piactéren"

Kóstoló falatkák
A Pop-up Wedding stand stílusos papírdekorációi

Egyik kedvencünk, a Málnacukor kézműves nyalóka standja


2015. október 7., szerda

II. Wedding Pop-up Bazár




Nagy izgalommal készülünk kis tortaműhelyemmel az első esküvő kiállításunkra! :)
Kicsiben kezdünk, egy igazi bohém, egyedi helyszínen, bensőséges családias hangulatban a Brody Studios exkluzív helyszínén.
Szeretettel várunk minden házasulandót és kedves érdeklődőt! Kis kóstolót is viszünk a sütikékből korlátozott mennyiségben. Le ne maradj! ;)

Kis ízelítő a programból:

"Randevúzz a szolgáltatókkal az esküvő előtt!

A Wedding Pop-up Bazár egy kivételes, ingyenes, megismételhetetlen alkalom, hogy megismerkedj egy különleges helyszínnel, egyedi esküvői szolgáltatókkal egy teljes újfajta keretben.

A Wedding Pop-up Bazár megálmodója és szervezője a két sikeres esküvői magazin: Esküvő Classic Magazin, Big Day Magazin.

A Wedding Pop-up Bazár egy egyedülálló alkalom ahhoz, hogy személyesen tájékozódj az esküvői szolgáltatók kínálatáról, műhelytitkaikról. Vásárolhatsz is, de ez nem csupán egy piac, sokkal inkább társasági esemény, izgalmas találkozások és programok színtere, ahol kötetlenül beszélgethetnek a házasodni készülők az alkotókkal, dizájnerekkel, szolgáltatókkal.

A hely(szín)
A 2. Wedding Pop-up Bazár helyszíne a Brody Studios Budapest egyik legexkluzívabb helye és divatos esküvői helyszíne, amit eddig csak klubtagok látogathattak, de most ingyenesen megnyitja kapuit a rendezvény idejére! A stílusos helyszín különösen jól képviseli a Wedding Pop-up Bazár hangulatát, irányvonalát.
A Wedding Pop-up Bazár a tér adta lehetőségek miatt több szinten és többféle szolgáltatással, aktivitással és programmal várja a látogatókat.

Programok, események, aktivitások
Nem kell nyakadba venned a várost, hanem egy helyen találkozhatsz szolgáltatókkal, alkotókkal, kipróbálhatsz új stílusokat, sminkeket, frizurákat, megnézheted a divatbemutatókat – mindezt INGYENESEN! Legyen ez amolyan esküvői casting, ahova elhozhatod a szépségápolás és divat iránt érdeklődő barátnőidet is, hogy alaposan tájékozódj.

Ízelítő a programokból:
• Divatbemutatók: A különleges helyszínen testközelből megcsodálhatod a legstílusosabb menyasszonyi ruhakölteményeket és kiegészítőket délelőtt és délután egyaránt.
• Fotókiállítás Köő Adrien alkotásaiból
• Workshop: profi szakemberek az érdeklődőknek DIY foglalkozást szerveznek, ahol megtanítják az érdeklődőket egyszerű, de látványos tárgyak elkészítésre.
• Kézműves vásár és találkozás a szolgáltatókkal egész nap.
Kövesd nyomon online felületeinken folyamatosan frissülő programokat.

Legyél te is az elsők közt, akik részt vesznek az második hazai Wedding Pop-up Bazáron!"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails