2011. december 20., kedd

Ehető karácsonyfadíszek fondantból




A maradék házi fondant felhasználására mutatnék most egy jó tippet azoknak, akik a szegényes karácsonyfadísz-készletüket szeretnék kicsit felturbózni úgy, mint én. :) Csomagoláshoz is jól jöhet extra díszítésnek, vagy gasztro-ajándékcsomag kiegészítéseként.
Az ötlet nem az enyém, láttam már ilyet valahol, de muszáj volt kipróbálnom, hogy jól működik-e, mert bevallom őszintén, elegem volt már a mézeskalácsokról lepotyogó írókáról, ami nem túl esztétikus ugye, ha már a karácsonyfán lógnak. 
Ezekre is tettem azért írókát díszítésnek, de reménykedem benne, hogy az alap tovább megmarad és talán így, hogy a cukor, cukorhoz tapad, talán tartósabb lesz az is.


Alaptésztaként idén Moha mézestésztáját teszteltem, nagyon szép sima marad a felülete, nem púposodik fel, bár én jó vékonyra is nyújtottam a biztonság kedvéért. 
A méretre szabott fondantlapocskákat vízzel kissé felhigított cukorsziruppal ragasztottam a mézeskalácsra úgy, hogy ecsettel felkentem, majd kézzel rásimogattam a lapokat.
Az írókázásom még mindig elég bénácska, nem érdemes elemezgetni, sajnos nincs igazán türelmem hozzá, majd talán nagymamakoromban gyakorlom ezt is a kötögetés mellett. :)


12 megjegyzés:

  1. Nagyon jók lettek! Ezt én is ki akartam próbálni, a férjem vett egy adag kész K2 bevonót, gondoltam azzal tesztelem. De csak gondolat maradt, idő hiányában. De ezek szerint működik a dolog.

    A cukorszirup, amivel ragasztasz, milyen arányokkal készült?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek, és szerintem szépen írókázol :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Moha ezúton is a mézeskalács receptet! :)
    Nem tudom, hogy a K2 hogy viselkedik ebben a helyzetben, de ha nem akarod megenni, akkor biztosan jó lesz. :D Nézted mennyi tartósítószer van benne?
    A cukorszirupot úgy szoktam csinálni, hogy fél deci vízhez 15 dkg sima kristálycukor körülbelül, ha elfőtt a habja, még hozzáteszek egy kanálka mézet is és úgy főzöm még tovább, míg buborékot lehet belőle fújni. Légmentesen záródó üvegben a hűtőben is elvan.

    Köszi Zsuzsi, de tudom, amit tudok. Tényleg nem várom el, hogy a bénázást is megdícsérjétek. :)))

    VálaszTörlés
  4. Nekem is tetszik az írókázás. De lehet azért, mert én is tudom, amit tudok. És ez sokkal jobb annál. :) Tök jó ötlet egyébként, mézeskalácsot úgyis terveztem, maradék fondant pedig mindig akad. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek, pláne az utolsó képen, amikor együtt vannak a díszecskék :) Hát nézd, én az írókázást totál lehagytam idén a mézeskalácsról (csak dísznek készült, nem enni), rendesen ételfestékkel pingálgattam rá... szóval ennyit arról, hogy ki bénázik :D

    VálaszTörlés
  6. Hááát,eszméletlen jó.Szerintem én sokkal bénábban írókázok.A türelmem nekem is véges etéren.
    Tojáshabbal csinálod egyébként?

    VálaszTörlés
  7. Köszi a szirupot! Nem terveztem megenni, kekszre és mézesre akartam kipróbálni alapnak, de majd januárban a lazább időszakban meg is teszem. Kíváncsi vagyok hogy viselkedik, ha ételfestékkel pingálok rá.

    VálaszTörlés
  8. Látványos, és remek ötlet! Tetszenek a színek!

    VálaszTörlés
  9. bellissimi! Sei fantastica, anche quando realizzi cose semplici! questi biscotti sono delicati e molto eleganti!

    VálaszTörlés
  10. Hát Audrey, köszike. :) Én most feldolgozom az összes maradékot, az tuti!

    Tejszínhab, köszi! :) A festés is jó ötlet!

    Sütitündér, úgy látom itt senki nincs megelégedve a saját írókázó tudományával. :))) Igen, sima tojásfehérje-porcukor-citromlé, a szokásos.

    Köszönöm Marisz! :)

    Nincs mit Moha! :) Ha folyékony festékkel festesz, akkor próbáld ki előtte egy kis darabon, mert azok a porózusabb felületet szeretik. Ha nem jó, és véletlenül épp fehérre festenél, segíthet egy kis étkezési keményítő, púderecsettel finoman rásimítva.

    Köszönöm Petra! :)

    Elisabetta! Sei gentilissima! Buon Natale! :)

    Köszi Babette! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails