2011. december 20., kedd

Mini gyümölcskenyerek aszalt szilvával és gyömbérrel




Ezekben az aranyos kis sütőformákban készítettem most gyümölcskenyeret, nem a szokásos egybensütött változatban. Ahol pici gyerekek vannak a családban, nagy sikert arathat, és egy szép karácsonyi reggelen egy négytagú család minden tagjának jut belőle egy kellemes forró ital mellé. :) 

Ez is Pataki kerámia, ajándékba kaptuk, úgyhogy nagyon megörültem neki, mert már van tapasztalatom az edénykéikkel. Ezekkel is jól jártam, mert nagy bátran csak annyit tettem, hogy kicsit kivajaztam a formákat, beletöltöttem a tésztát, aztán zsupsz a sütőbe, mégis teljesen simán ki tudtam utána fordítani belőle a sütikéket. Nagyjából muffinforma méretű kis edénykék, így a maradék tésztát régi teflonos sütőformákban használtam el, amik még egy kis cukormázas díszítést is kaptak, mert nem elég esztétikusak az abban való tálaláshoz. :) Természetesen egyben is ki lehet sütni, akkor mindenképp jól mutat rajtuk a narancsos cukormáz, amit még tovább lehet díszítgetni.

Kicsit improvizáltam a hozzávalókkal, szemre tettem bele az alapanyagokat, persze mérleg fölött, így veletek is megoszthatom a receptet.
Kaptam egy csomag kivételesen puha, szaftos aszalt szilvát, ez lett a gyümölcskenyér alapja, kiegészítve szárított-aszalt gyömbérrel, amit egész apróra vágtam. Kis kandírozott narancshéj és egész kevés darált dió teszi omlósabbá a tésztát, amit most zabkenyérliszttel készítettem, de elvileg sima finomliszttel is ugyanilyen jól működik.




Gyümölcskenyér aszalt szilvával és gyömbérrel

Hozzávalók:

6 dkg vaj
6 dkg cukor
2 tojás
fél kiskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
6 dkg zabkenyérliszt (finomliszttel helyettesíthető)
2 dkg darált dió
1-2 evőkanál friss narancslé
fél narancs reszelt héja (kezeletlen héjú!)
5 dkg aszalt szilva
2 dkg szárított gyömbér
3 dkg kandírozott narancshéj

a mázhoz:
fél narancs leve
fél narancs reszelt héja (kezeletlen héjú!)
10 dkg porcukor

A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra a cukorral, majd az egész tojásokkal. A zabkenyérlisztet keverjük össze a fahéjjal és a sütőporral, majd dolgozzuk össze a tojásos keverékkel. Fakanálra váltva keverjük össze az egészet a dióval, a narancshéjjal, a narancslével és az apróra vágott aszalt szilvával, kandírozott narancshéjjal, valamint a gyömbérrel. 
Vajazzuk ki vékonyan a formákat, és előmelegített sütőben 250 fokon süssük, míg aranybarnák nem lesznek, valamint a tűpróbát is kiállják. Tegyük félre hűlni.

A mázhoz szitáljuk át a porcukrot és alaposan keverjük össze a narancslével és a narancshéjjal. Öntsük a püspökkenyérre és szórjuk meg kandírozott narancsdarabkákkal.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Biztos nagyon finomak is!

    VálaszTörlés
  2. Igazi ünnepi hangulatú képek, sütik! Olyan kis édesek ezek a formák és bennük a gyümölcskenyér. A középső fotóval meg benevezhetnél valami versenyre, annyira szépen ki van díszítve! Na ehhez nem lenne nekem sosem türelmem :)

    VálaszTörlés
  3. Mennyire jó a tányéros fotó! :D
    Ilyen kafa ötlet csak tőled jöhet.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails