2012. július 2., hétfő

Rusztikus szirupos málnatorta





Itt a málna, a gurulós málna! 
Sosem értettem miért írják ezt a fagyasztott termékekre, de most rájöttem, hogy ezek az apró szeműek tényleg kiugranak az ember kezéből. :)
Ez a szép kis kupac itt a kiskertből származik, szóval friss, zamatos, de ebben a hőségben hamar tönkremegy, úgyhogy gyorsan rittyentenem kellett belőle valamit.

Teljes mértékben improvizáción alapul a recept, de megosztom veletek, mert nagyon fincsi lett.
A tészta egy rusztikus jellegű pitetészta, benne egy kis krémsajtos sült töltelékkel, minimális cukormennyiséggel. Nagyon lágyra csináltam a tölteléket, hogy úgy besüppedjen, mint egy szuflé. Így szépen megágyaztam egy rakat málnának, amit barna nádcukorral összeforgatva dobtam a még forró töltelék tetejére. Ettől aztán a nádcukor megolvadva és a málna levével keveredve jó kis szüttyögős, szirupos lett, mire feltálaltam. Akinek megbolygattam ezzel a leírással az ízlelőbimbóit, ne habozzon, irtó gyorsan össze lehet dobni! :)



Rusztikus szirupos málnatorta

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
egy csipet só
6 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
kevés tej

a töltelékhez:
2 tojás
3 dkg cukor
10 dkg krémsajt

a tetejére:
20 dkg málna
3 dkg barna nádcukor

A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, cukorral és elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, épp csak annyi tejjel, hogy még kemény, de nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk. Negyed órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát, vagy tortaformát úgy, hogy a szélén kis peremet képezünk neki. 10 perc alatt 200 fokon elősütjük.

A töltelékhez kikeverjük az egész tojásokat a cukorral és a krémsajttal, majd a keveréket a tésztára öntjük. Tovább sütjük még körülbelül 20 percig, míg púposodni kezd és már nem folyékony.
Kivesszük a sütőből. Szobahőmérsékleten egy perc alatt össze fog a teteje süppedni. Ez így jó, ebben a fészekbe kerül majd a málna.
A málnát összekeverjük a barna nádcukorral és a még forró töltelék közepébe halmozzuk. A forró sütemény kicsit megolvasztja a málnát és a cukrot, így finom szirup-patak csorog majd a sütikéből, mikor felszeleteljük, ezért frissen tálalandó.

5 megjegyzés:

  1. Ha ezt hamarabb látom, akkor nem palacsintát reggelizek. :D

    VálaszTörlés
  2. Ez zseniális! Csodaszép és bizony az ízlelőbimbőim kiáltoznak utána.

    VálaszTörlés
  3. Annyira guszta kis sütike, hogy fel tudnám falni minden reggel (és este), több héten keresztül :DDD

    VálaszTörlés
  4. Bocs Lányok, azt hiszem elszállt megint a megjegyzésem. :( Szóval utólag is köszi! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails