2016. február 9., kedd

Buborékos palacsinta a palacsintanapra :)




Ma ismét a Fem3Caféba hívtak, hogy süssek a Palacsinta napon, azaz Húshagyó kedden valami extra palacsintát.
A joghurtos palacsintára esett a választásom, ami jól bírja, ha térfogatnövelővel tuningolják, ezért is terjedhetett el angol nyelvterületen a lyukacsos változata.
Igaz, hogy eredetileg creme of tartarral, azaz tisztított borkő és szódabikarbóna keverékével szokták a lyukakat előidézni, de nálunk ez a keverék viszonylag nehezen szerezhető be, így a szódabikarbónával magában is hasonló hatást lehet elérni.

Lényegében ez egy viszonylag egyszerű palacsinta, csak tej helyett joghurtot használunk. Más lisztfélékkel is jól működik a dolog, a teljes kiőrlésűnek például kifejezetten jót tesz, de zabpehelyliszttel is finom.
Kis lapos korongokat sütünk belőle, akár az amerikai palacsinta, csak ezek nem maradnak olyan dundik, inkább kis laposak lesznek, de ezt a 2-3 mm-es vastagságot is lehet csavarni, vagy hajtogatni szépen.
Három alternatív öntetet készítettem hozzá, egy kardamomos málnaöntetet, egy szecsuáni borssal ízesített bogyós gyümölcsöset és egy sós karamellásat. Az önteteknek is szentelek majd egy külön bejegyzést, de most maradjunk csak a palacsintánál.
Jöjjön tehát a recept!

Buborékos palacsinta háromféle öntettel

Hozzávalók:
1 nagy tojás
3 dl joghurt
150 g liszt
csipet só
egy evőkanál kristálycukor
1 dl víz
fél teáskanál creme of tartar (vagy szódabikarbóna)
1 evőkanál olaj

A tojást kissé felhabarjuk, majd hozzákeverjük a joghurtot. A lisztet elkeverjük a sóval és cukorral, majd simára dolgozzuk a joghurtos keverékkel. A vizet felforrósítjuk és feloldjuk benne a creme of tartart, vagy a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a tésztához, majd  látni fogjuk, hogy kicsit sűrűbb palacsintatésztát kaptunk. Hagyjuk körülbelül 10 percet pihenni, eközben látni fogjuk, ahogy elkezd dolgozni a tésztában a szóda.
Végül hozzátesszük a masszához az olajat és alaposan elkeverjük.
Olajjal kikent palacsintasütőbe adagonként egy szószoskanálnyi, vagy fél merőkanálnyi masszát teszünk és közepes lángon úgy sütjük ki a korongokat, hogy a palacsintákat nem fordítjuk meg közben. Látni fogjuk, ahogy a buborékok feljönnek a tésztából sülés közben és kis lukacsok maradnak benne. Miután az utolsó nyers foltocska is eltűnt, le is csúsztathatjuk a palacsintáinkat egy tálra a serpenyőből.
Könnyű, joghurtos ízű marad a palacsinta, nagyon jól illenek hozzá a bogyós gyümölcsök.
Hűtőben dobozban tárolva, majd másnap rámelegítve is nagyon finom marad.

A felvételről készült videó egy darabig még visszanézhető innen: http://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/16196_keszits-mennyei-lyukacsos-palacsintat.html
http://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/16202_inycsiklando-palacsinta-sos-karamellas-ontettel.html




1 megjegyzés:

  1. Láttam,ám a műsort!:) Megint nagyot alakítottál!!Egyszerű,de annál nagyszerűbb és kipróbálásra mindenképp érdemes receptet kaptunk tőled!!Köszönet érte!! :) Szeretettel és tisztelettel,Emese

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails