2011. november 10., csütörtök

Kiskutyás csajos torta




Mint a számokból is látszik, 24 éves lány volt az ünnepelt, akinek a tortát készítettem. Az volt a kérés, hogy legyen valami rózsaszínes, csajos, de a kis kutyuskája mindenképp legyen rajta valamilyen formában.
Először táskában csücsülő kutyás tortára gondoltam, mert olyan fotókat kaptam a kiskutyáról, de aztán rájöttem, hogy a nádcukros, omlós piskótából, amit szerettek volna, nem nagyon fogom tudni azt kifaragni, ráadásul ötletnek se lett volna valami eredeti. Szóval maradtam a rózsaszín-csajos koncepciónál, de csak szolidan, mert az ünnepelt stílusát annyira nem ismertem.
Először a betűket készítettem el, hogy legyen idejük kiszáradni keményre úgy, hogy még le is tudjam festeni ezüstre, aztán következett a kutyus marcipánból. Mivel bolyhos szőre van a kis aranyosnak, meg kellett valahogy "trimmelnem" a végén, hogy kicsit bozontosnak látszódjon, sajnos csak ennyire sikerült ilyen piciben.
Alapvetően ellenzem a nem ehető anyagok alkalmazását egy tortán, most viszont a végén úgy éreztem, hogy kéne még valami kis fekete oda, és a vékony selyemszalag tűnt abban a pillanatban a legjobb választásnak. Mivel alatta fondantból már van egy szalag, tényleg elég volt egy laza mozdulattal lerántani fogyasztás előtt, úgyhogy szerintem nem sok vizet zavart a szeletelésnél.
Belsőleg tejszínes csokikrémmel töltöttem, kívülről a szokásos fondantborítás.

2011. november 7., hétfő

Eperke torta




Még október végén készítettem ezt az emeletes tortát két kislány közös szülinapjára. Mivel testvérek, de egyikőjük már három, míg a kisebbik csak egy éves lett, úgy éreztem nem fognak nagyon összeveszni, ha nincs minden figurából kettő a tortán. :)
A klasszikus Eperke meséből szerencsére nekik is a régi változat tetszik, amiről még kis bájos, kicsit retrós stílusban készült a rajzfilm, így nekem is ehhez kellett a díszítést kifundálni. Először sokkal színesebb, mintásabb "sütisebb" díszítést terveztem, aztán menet közben már úgy éreztem, hogy sokkal jobban néz ki, ha a torta része viszonylag egyszerűbb és a figurákon van a nagyobb hangsúly. Így aztán csak az Eperke kalapján lévő masnit tettem díszítésül az oldalára, illetve kis földieper virágokat apró jelzésként.
Eperke és Sodó, a macskája marcipánból készültek, a kis eperszemek körben szintén. 
Az alsó, nagyobbik szint joghurtos-epres krémmel lett töltve eperdarabokkal, hogy stílszerű legyen, a kisebbik felső tejszínes csokikrémmel.
Nagyon boldog voltam, amikor megjött a visszajelzés az anyukától a torta fogadtatásáról, muszáj beidéznem a nagyobbik lányka reakcióját "Nem győzte mondogatni, hogy ő még ilyet sosem látott, életében nem látott ilyen szépet és hogy ez az ő tortája. Ott ölelgette Eperkét meg Sodót a cicust. A kis szíveket pedig szépen sorban, óvatosan leharapdálta a tortáról, de a húgának is sikerült egyet elcsípnie. :)" 
Na ez az, amiért megéri ezt az egészet csinálni! :)))

2011. november 3., csütörtök

League of Legends torta Teemoval





A League of Legends számítógépes játék alapján készült ez a torta férfiember szülinapjára. Az oldalbordája rendelte meg a tortát, úgy látszik elnézően viseltetik az ilyesfajta "sport" iránt. :) 
A karakter, amivel a játékban indulni szokott, Teemo, aki afféle harci mókus, vagy miaszösz. Aki játszik ilyen online játékokkal, az tudja, hogy elég aprók és elnagyoltak a karakterek, nehéz egy tortához igazából jó mintát találni hozzá, nekem is csak úgy sikerült, hogy a játék alapján készült egyéb művészeti alkotásokat, rajzokat, festményeket nézegettem, és a játékhoz tartozó kép, plusz ezek alapján próbáltam egy saját változatot összehozni.

A képen ugyan nem látszik, de a felszereléséhez tartozik még egy hátizsák is, benne térképekkel, ha jól figyeltem meg. Ezzel kicsit meggyűlt a bajom, nem akart a hátán maradni, ráadásul épp emiatt kellett leültetnem a figurát, hogy a statikája meglegyen az egésznek. Vaníliás piskótából faragtam ki egyébként, utána burkoltam be marcipánnal.

A torta alapján is hosszasan elmélkedtem, mert konkrét helyszínt annyira nem lehet megragadni, viszont a legtöbb képen, amit találtam, az egésznek volt valami türkizkékben játszó árnyalata, néhol kevés növényzettel, gondoltam az jó lesz alapnak, úgyis a figurán van a hangsúly.
Elvileg sikerült megragadnom a lényegét, ugyanis az ünnepelt másodjára már felismerte. Elsőre csak azért nem, mert messziről, mikor szemüveg nélkül meglátta, azt hitte, kapott egy kerti törpét. :DDD

2011. november 1., kedd

SAD második forduló



Nemrégiben útjára indult a VKF mintájára a tortadíszítésre koncentráló új játéksorozat, a SAD, vagyis Süss, Alkoss, Díszíts!, melyet Kiskukta hívott életre. Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy elsőként átvehessem tőle a stafétabotot és új témát ötöljek ki.

Az első téma is sokakat megmozgatott, mert ötleteket és lehetőséget adott arra, hogy profi cukrászeszközök nélkül, otthoni körülmények között hogyan készíthetünk szépséges tortákat, remélem sokan kedvet kaptak ehhez a klassz kis hobbihoz azóta is.

Az én ötletem a téli időszakhoz és az ünnepekhez kapcsolódik.

A forduló neve: Téli tortamóka! :)

Abból indultam ki, hogy sokan lehetnek úgy, mint én, hogy a hideg őszi idő beköszöntével már karácsonyi hangulatba keverednek, forró csokin, forralt boron és mézes sütiken jár az eszük, nem beszélve az ajándékok és dekorációk tervezgetéséből. Ahol kisgyerek is van a családban, ilyenkor már jócskán lehet "fenyegetőzni" a Télapóval is, hogy legyen ideje a rosszcsontoknak összekapni magukat még idejében. :)

Ha gyerek nincs is a családban, gyermeklelkű felnőtt biztosan akad, így ha valaki nem akar kifejezetten erre a versenyre tortát készíteni, időzítheti Mikulás-napra, kis otthoni ünnepléshez is, így még éppen adhatunk ötleteket a játékban nem résztvevő, de Karácsonyra készülődőknek.


A feladat tehát a következő:

Készíts tortát a téli ünnepek hangulatában, ismert vers, mese, mesefilm, film, vagy rajzfilm alapján! Lehet az kifejezetten a télhez, a Karácsonyhoz, vagy Télapó érkezéséhez köthetű mű, a lényeg, hogy felismerhető legyen mindenki számára, a kivitelezést teljesen rátok bízom.

A torta lehet burkolt, vagy tejszínes díszítésű, figurákkal, vagy más egyébbel díszített a fenti témához kapcsolódóan. Régebben készült tortát is elfogadok, ha díszítése belefér a megadott témakörbe.

Küldj fotót a tortáról a jepatojtavan@gmail.com e-mail címre, kis leírás kíséretében, hogy miről szól, esetleg milyen alkalomra készítetted, ha a család is részt vett az ötletelésben, kis személyes házi sztorikat is szívesen fogadok. :)

A beküldés határideje:

2011. december 5.

Végszükség esetén még a 6-án érkezett fotókat is elfogadom, de kérlek benneteket, küldjétek mielőbb, hogy azon a héten minden tortát meg tudjak mutatni itt a blogon.

Várom a tortákat mindenkitől, aki ennek az édes hobbinak hódol, nem csak bloggerek, bárki alkotását örömmel fogadom. Nem kell profi munkának lennie, a lényeg az ötleten van, ez nem szépségverseny. :)
Remélem sikerül majd a készítőket és az olvasókat is ünnepi hangulatba hozni és mindenkit megörvendeztetni a kész alkotásokkal!

A második forduló végén én is át fogom adni a stafétabotot egy másik kreatív bloggernek, aki továbbviszi majd a játékot és új témát ötöl ki Nektek.

Addig is hangolódásul mutatok néhány tortát a korábbi ünnepekre készített tortáimból :)




2011. október 29., szombat

Halloweenre magyarosan :)





Tökházikó Mazsolával.
Emlékezetből csináltam, nem a bábfilm alapján, inkább talán a könyvillusztráció járt a fejemben, úgyhogy bocsánat, ha nem pont ugyanolyan. :)
A múltkori minitorta versenyre szerettem volna már elkészíteni, de akkor nem jutott rá időm, így most csak a magam és kis családom szórakoztatására gyártottam le, ha már sütőtök-szezon van ugyebár. Kicsit összecsaptam, de most nem volt tétje, úgyhogy nem annyira bánom...
Icipici, alig 10 cm-es kis tortácska, amit egy régi muffinreceptem citromos alaptésztájából készítettem, lemon curddel töltve és citromos fondantbevonattal burkolva. Mazsi marcipánból készült és kb. 2 cm-es volt.
A kis kétévesem már messziről kiszúrta és diadalmasan felkiáltott, hogy "tökházikóóóóó!", úgyhogy valószínűleg sikerült megfogni ilyen piciben is a lényeget, ha a kidolgozás nem is lett most olyan precíz. :)
Szép hosszú hétvégét Mindenkinek!

2011. október 27., csütörtök

Aranyhaj torta, gubanc nélkül






Mint azt már korábban beharagoztam, most megmutatom a következő rózsaszín-sárga színkombinációban született tortát.
Az Aranyhaj és a nagy gubanc című Disney-rajzfilm alapján készült, ami igazából a germánoktól eredő Rapunzel-mese feldolgozása erősen amerikanizálva. :) Megnéztem a rajzfilmet, hogy tanulmányozzam a témát, mert a kis hároméves ünnepelt kislánynak kifejezetten ez a kedvence, a főszereplőkkel és a kis kaméleonnal, így mindhárom figurát meg kellett figyelnem, hogy aztán valami hasonlót produkálhassak a tortára. Tök jó, hogy mindig van indokom rá, hogy rajzfilmeket nézzek! :D
Az Internet eléggé el van árasztva Aranyhaj témájú tortákkal, ráadásul közkedvelt dolog belül üres tornyot varázsolni a tetejükre. Na ez az, amit én mindenképpen el akartam kerülni, nemcsak azért, mert azon már nincs mit megenni, hanem tudtam előre, hogy egy 20 szeletes mérethez, ha még tornyot is építek, már arányaiban nem lesz lehetőség a figurákat úgy kidolgozni, hogy azok még felismerhetőek maradjanak.
Úgy gondoltam, hogy inkább a figurákra helyezem a hangsúlyt és valami motívumot próbálok a filmből megragadni. Hogy az arcok kicsit hasonlítsanak az eredetire, muszáj volt viszonylag nagyokat csinálnom, így aztán azt láttam a legjobbnak, hogy a film vége felé a királyi várba érkező párocskát deréktól felfelé formázom meg és csak a kaméleont hagyom meg egész alakosnak.




A történetben szereplő lampionrengeteget próbáltam megjeleníteni mintaként a torta oldalán, ahogy az éjszakában szállnak az ég felé, ezért használtam háttérnek sötétebb lilát középtájon, remélem felismerhető volt a motívum valamennyire. A lampionok alsó sávjában helyeztem el a hármas számot, hogy ne vágja el az összképet annyira.
Aranyhaj hosszú haja a terv szerint egészen körbetekeredett volna a tortán, de aztán úgy elcsúsztam az idővel, hogy szegény apukát meg is kellett váratnom, aki a tortáért jött, így aztán kicsit átgondolatlanul levágtam a kanyart, s ezáltal a csajszi haját is, talán jobb lett volna, ha az eredeti terv szerint rendesen körbe viszem. Ettől a hibától eltekintve nagyjából elégedett vagyok a végeredménnyel, bár egy nagyobb tortából biztos többet lehetett volna kihozni, mindenesetre a tündér kis hároméves angyali mosolyát látva a fotókon, úgy érzem elértem célomat. :)




2011. október 26., szerda

Éhes háziasszony esete a túrós palacsintával :)




Tulajdonképpen az történt, hogy nagyon megkívántam a túrós palacsintát ebédre a kedvenc lencselevesem mellé. Neki is láttam utánanézni az alapanyagoknak, mire kiderült, hogy nincs itthon se mazsola, se bubis ásványvíz. Na most mit csináljak?

A tervemről persze nem bírtam lemondani, így meggyőztem magam, hogy jó lesz abba mazsola helyett vörösáfonya is, merthogy az van. Na meg aztán palacsinta lesz az akkor is, ha nincsen benne bubi, legfeljebb kicsit szottyosabb lesz a tésztája. Addig-addig variáltam, míg úgy döntöttem, hogy ha már nem olyan, mint kéne, legyen egészen más, tettem bele egy kis kakaóport is.

A készlet felmérése közben rájöttem, hogy van a fagyasztóban egy kis összetört málna is, jó lesz öntetnek, ha már lúd, legyen kövér címmel. :) A balzsamecetet már a kiolvasztása közben beleálmodtam, van is nekem itthon egy ezer éves üveg, amiben már úgy összesűrűsödött az ecet, hogy sűrűbb, mint a méz. Istenien csodálatos lett hozzá, nem is értem, miért nem használtam ilyesmire eddig?!

Csintalan a palacsin-csin-csin, jajj, de dagad a pocim....

Vörösáfonyás túrós palacsinta balzsamecetes málnaszósszal

Hozzávalók kb. 10 db-hoz:

2 tojás
20 dkg liszt
csipet só
csipet cukor
2 teáskanál kakaópor
2 dl tej

A töltelékhez:

15 dkg tehéntúró
1,5 dl magas zsírtartalmú tejföl
porcukor (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
beáztatott vörösáfonya

A málnaszószhoz:

7 dkg málna
15 gr cukor
1 teáskanál "öreg" balzsamecet
1 teáskanál méz

A hozzávalókból közepesen sűrű palacsintatésztát készítünk és kisütjük a palacsintákat. Aki vékonyabban szereti, tovább higíthatja a masszát természetesen.

A töltelékhez valókat turmixgépben simára keverjük, hogy minél krémesebb legyen, majd összekeverjük az áfonyával. Én egy részét finomra aprítottam, hogy jobban beleolvadjon a töltelékbe, meg amúgy is nagyok a szemek, nem olyan apró, mint a mazsola.

A málnaszószhoz átpasszíroztam a málnát és összehevítettem a cukorral. Hozzáadtam a balzsamecetet és mézet, még egy picit gyöngyözni hagytam. Ahogy hűl a szósz, még tovább sűrűsödik egy picit, így érdemes a palacsinták összeállítása közben elkészíteni, így tálaláskor tökéletesebb az élvezet. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails