2010. június 10., csütörtök

Hunyadi torta fehér köntösben



A első babaszülinapunkon készült ez a torta külön a felnőtteknek, mert gyanítom nem nagyon preferálták volna EZT a nagyon egészséges babatortát. A kvázi diétás hasonlóság annyiban merül ki, hogy ehhez a tortához nem kell liszt, éppen ezért eszméletlenül könnyű és finom (bár joghurt nincs benne :P).

Kérdeztétek, hogy lehetne-e ezt a receptet megkapni, mivel a kis csíkos tortánál is ez volt az alap, ezért megosztom veletek a Nagyi-féle receptet. Kicsit macerás és hosszadalmas az elkészítése, de megéri a fáradozást!

Hozzávalók a tésztához:

6 tojás,
15 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
1 evőkanál vaníliás cukor
25 dkg mirelit gesztenyemassza


Hozzávalók a krémhez:

4 dl habtejszín
porcukor és vaníliás cukor ízlés szerint

+ olvasztott csoki a díszítéshez

A tojások fehérjét kemény habbá verjük az 5 dkg kristálycukorral és félretesszük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Lereszeljük, vagy krumplinyomón átnyomjuk a gesztenyepürét és lehetőleg gépi habverővel keverjük hozzá a tojások sárgájából kikevert habhoz és addig keverjük, míg egynemű masszává válik. Ezután kézi habverőre váltva lazán forgassuk hozzá a tojásfehérjéből készített habot.

Tapadásmentes sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon süssük ki laponként úgy, hogy egyforma méretű korongokat kenünk fel a masszából, ehhez javasolt előrajzolni a köröket. Akkor jó, ha aranybarna a teteje, ennél a tésztánál a tűpróba sajna nem működik. A kisült lapokat egyesével tegyük ki hűlni. Én most kb 18 cm átmérőjű korongokat sütöttem, ezért lett ilyen szép magas, de lehetnek ennél nagyobbak is a lapok, csak akkor egyesével férnek csak el a sütőben. A sütőpapír használatát tényleg csak úgy javaslom, ha szigorúan tapadásmentes, mert akkor kihűlést követően szépen le lehet húzni a lapokról.

A kihűlt lapokat a cukorral felvert tejszín háromnegyed részével töltjük meg és tortakarikával körbekanyarítva betesszük a hűtőbe dermedni. Ha szépen formát öltött a torta, a külsejét és a tetejét is bevonjuk a maradék tejszínhabbal.

Én most fehér csokiból készítettem szalagot az oldalára, de sima olvasztott csokival, vagy bevonóval is át lehet húzni a tetejét. Próbáltam kicsit étcsokival is megdíszíteni, de nem volt elég biztos a kezem hozzá, így egy kicsit nyomira sikeredett, a végére már belejöttem, csak akkor már nem lehetett az elrontott részeket javítani, úgyhogy ezt még gyakorolni fogom. :)



8 megjegyzés:

  1. Csodásat alkottál megint Pixie! :)

    És köszi, hogy megosztottad velünk a Nagyid titkos receptjét! :)

    Hogy sikerült ilyen vékonyra megcsinálni a fehércsokis szalagot? Szinte átlátszik az étcsoki dísz...
    Még hogy nem volt elég biztos a kezed ! :))), szerintem tökéletes a minta :).

    A kis csokiszívek étcsoki peremét hogy csináltad? Nagyon tetszik!

    Köszönöm még1x az segítséget! :)
    pusszancs

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett ez a tortád is! És biztosan finom is volt... a gesztenyés csak az lehet :D

    VálaszTörlés
  3. Köszi Ami drága! És nagyon szívesen! Remélem sikerült "megfertőzzelek". :)))
    Mint kiderült, nem is olyan titkos az a recept. :)
    Hát a szalag attól lett ilyen vékony, hogy vékonyra simítottam a csokit. :D Amúgy jól láttad, mert attól látszik át az étcsoki dísz, hogy kívül van! Azért remegett a kezem. :D Függőlegesen ölég nehéz díszíteni.
    A szivecskéknél étcsokiból csináltam egy keretet, aztán hagytam picit dermedni és feltöltöttem fehércsokival. Nem bonyi.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Móni! Én is komálom a gesztenyét, minden formában. :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű mint mindig! Szívesen megkóstolnám, ilyet még nem ettem, de biztos finom!:-)

    VálaszTörlés
  6. Tanúsítom, hogy nagyon finom volt! Ezúton is köszönjük a kóstolót!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails