2010. november 22., hétfő

Ananászkrémes keserűcsokis desszert citromborssal



Vagy hívhatnám akár Piňa Colada desszertnek is, mert az ananász mellett kókusztej is került bele, de inkább mégse. :)
Ilyenkor télvíz idején, valahogy jobban bekerülnek a látóterembe a trópusi gyümölcsök és citrusfélék, pedig tudom, hogy ez egy idejétmúlt berögződés, elvégre ma már télen-nyáron kapható ezekből friss áru, mert hát úgysem nálunk teremnek. Most az ananásszal kacérkodtam gondolatban, már több ötletkezdeményem is van, hogy mi mindenbe kotyvaszthatnám bele. Ezek első darabja ez a kis desszertecske.

A citrombors úgy került a képbe, hogy ez a Horváth Rozi féle fűszer a halsütésnél már bevált, viszont úgy gondoltam, hogy mivel csak feketeborsot és citromhéjat, illetve citromolajat tartalmaz, jó lesz az édességeknél is. Ezt abból sütöttem ki, hogy a feketebors, mint olyan, csokis édességeknél úgy működik, akár a chili, vagyis ad nekik egy kellemesen csípős jelleget, a citromhéj aromája meg amúgy is sokszor elkél, hogy zamatosabbá tegye a desszerteket, így ez kiválóan remek párosítás lesz a kis piskótámban. Az ötlet bevált, legalábbis nálam. :) Illetve bocsánat, a tesztközönségemnél is...

Néhány jótanács a desszert elkészítőinek. Az ananászkrémnél fontos, hogy az ananászpürét jól kiforraljuk, mivel a friss ananász bromelintartalma megkeserítheti a krémünket, de a melegítést követően nem lesz ilyen gondunk. A citromborsot ne adagoljuk túl, nekem fél kávéskanálnyi elegendő volt a vágyott hatás eléréséhez. A csokilapocskához és a csokis tésztatalphoz jó ha csak magas kakaótartalmú, jó minőségű csokit használunk, én kaptam ajándékba 70%-os jófajta belga csokit, így azt tettem bele.
Díszítésnek én karamellizált ananászcikkelyt és citromborssal beszórt cukordíszt használtam, de akár natur ananásszal és tejszínnel díszítve is szépen feldobhatjuk.


Ananászkrémes keserűcsokis desszert citromborssal
Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
10 dkg vaj

10 dkg cukor

8 dkg keserűcsoki

4 dkg finomliszt

4 dkg rétesliszt

1 teáskanál kakaópor
fél kávéskanál citrombors

A krémhez:

egy kisebb méretű ananász

1 dl kókusztej

2 evőkanál porcukor

1 evőkanál étkezési keményítő

1,5 dl tejszín

habfixáló

a csokilapocskákhoz:

kb 5-10 dkg olvasztott keserűcsoki

A piskótához a csokit gőz fölött felolvasztjuk és félretesszük hűlni. Kikeverjük a vajat 6 dkg cukorral és a már langyos csokoládét hozzákeverjük. A tojások fehérjét felverjük keményre a maradék 4 dkg cukorral. A tojások sárgáját hozzákeverjük a csokis keverékhez, majd a liszteket és a kakaóport alaposan beledolgozzuk. A citromborsot szintén belekeverjük, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjék habját. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton (nálam gázsütő 5-ös) egy sütőpapírral bélelt közepes méretű szögletes tepsiben vékony lapot sütünk belőle tűpróbáig, ez kb negyed óra.
Amint kihűlt a piskóta, pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk belőle.
A krémhez az ananászt meghámozzuk, kis részét félretesszük a díszítéshez. Húsát turmixgépben a lehető legsimábbra turmixoljuk a levével együtt. Nem baj ha kissé darabos marad, legalább látszik, hogy mi van benne. :P Az ananászpürét egy evőkanál porcukorral és a kókusztej felével egy edénykében felforraljuk. Hagyjuk egy kicsit rotyogni, addig a kókusztej másik felét a keményítővel kikeverjük, majd visszavesszük a lángot és besűrítjük vele a krémet. Félretesszük hűlni, ez idő alatt a tejszínt a habfixálóval felverjük, majd hozzáverjük a maradék egy evőkanálnyi porcukrot is. Ha az ananászkrém kihűlt, a tejszínhabot óvatosan hozzáforgatjuk.

A kis piskótakorongokat fóliával körbekanyarítjuk, megtűzzük, majd beletöltjük a krémet tetszőleges magasságig, de érdemes úgy elosztani, hogy mindegyik korongra egyenlő mennyiségben jusson. Betesszük a sütikéket dermedni a hűtőbe egy-két órára és közben elkészítjük a csokilapokat.

A csokit gőz fölött felolvasztjuk, fóliára, vagy sütőpapírra simítjuk és a hűtőbe tesszük dermedni. Ha úgy ítéljük meg, hogy az ananászkrém kellően megdermedt, a csokiból szintén a pogácsaszaggatóval kis köröket mintázunk a csokiba, óvatosan lefejtjük a papírról vagy fóliáról és mindegyik kis sütire teszünk egyet belőlük.

A díszítéshez félretett ananászt kevés porcukorba forgatjuk és száraz teflonserpenyőben pár pillanat alatt mindkét oldalukat karamellizáljuk és a csokilapok tetejére helyezzük.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Türelemből csillagos ötös!

    VálaszTörlés
  2. Pixiekém nem akarnátok közelebb költözni?!
    :-)))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Dió! Profi eszközökkel biztosan szabályosabb is lehetne, de így elsőre én is örülök neki. :)

    Köszi Bianka!

    Köszike Ottis! :)

    Norono, költöznék én szívesen, de nem rajtam múlik! :)))

    VálaszTörlés
  4. Pixie, te egy varázsló vagy! Csodaszép lett, és leírás alapján olyan igazán könnyed, légies desszertnek gondolnám. A díszítés valami káprázatos!

    A citromborsot nem tudom hova tenni egyenlőre, de ha már tudom, biztosan egy ilyen finomságba kerül majd.:D

    VálaszTörlés
  5. Köszi Poppy! :) Igazából a citrombors egy feketeborsból, citromhéjból és citromolajból készült cucc, talán látszik is a cukordísznél, hogy néhol fekete, néhol sárgásabb árnyalatú keverék. Eddig hal fűszerezésénél használtam, de nincs benne só, ezért gondoltam édeshez is jó lesz. :) Tudom, hogy ezt frissen is meg lehetne oldani, ha csak az íze kellene, de így díszítéshez is használhattam legalább.

    VálaszTörlés
  6. Nyáhhh...de gyönyörűséges ez is...és az a díszítés...szuper.
    A citromborsról eddig nem is hallottam még. Milyen ötletes.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails