2011. április 18., hétfő

Citromos kuglóf narancsos-vaníliás kencével


Gyors, könnyű, vasárnap délutáni desszert a gondolkodás nélküli összerittyentés kategóriából. :)

A tavalyi húsvéti cupcake citromos alaptésztáját használtam annyi különbséggel, hogy nem citromhéjat, hanem citrommirtuszt használtam a tésztájához. Ha valakinek nincs ilyen itthon, az beszerezheti ITT, vagy próbálkozhat a citromfűvel is, bár az sokkal kevésbé intenzív ízű, de próba cseresznye.

A krém egy tejszínes pudingszerű kence lett, amit vaníliával és kandírozott narancshéjjal ízesítettem. Kandírozott narancshéjból nekem a szirupban eltett nagyon puha változat van, aki teheti javaslom, hogy ezt használja, sokkal finomabb, mint a keményre szárított változat.

Az a jó benne, hogy nem kell érlelgetni, meg hűtögetni, szinte azonnal tálalhatjuk. Fincsi, omlós, egy tartalmasabb leves után ettük másodiknak. :)


Citromos kuglóf narancsos-vaníliás krémmel



Hozzávalók egy kisméretű kuglófformához:


fél csésze szobahőmérséletű vaj vagy margarin


fél csésze kristálycukor


2 egész tojás


1 teáskanál citrommirtusz (vagy szárított citromfű)


fél citrom leve


1 csésze finomliszt


fél teáskanál sütőpor


2 evőkanál natúr joghurt



A krémhez:


2 dl tej


2 púpozott evőkanál étkezési keményítő


2 evőkanál kristálycukor


1 kávéskanál vaníliapaszta (vagy egyéb vaníliakivonat)


fél narancs leve


2 dl habtejszín


1 púpozott evőkanálnyi kis kockákra vágott kandírozott narancshéj


Kezdetnek a vajat (vagy margarint) jól kikeverem a cukorral. Kézi habverővel hozzádolgozom a tojásokat, a citrom héját és levét. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a többihez forgatom. Ha már sima a masszám, még hozzákeverek két evőkanál joghurtot, majd szilikonos kuglófformába töltve előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (gázsütő 5-ös fokozat).


A krémhez a keményítőt összekeverem a cukorral és csomómentesen elkeverem a tejjel, hozzáadom a vaníliát, majd sűrű pudingot főzök belőle. Az edényt hideg vízbe állítom és folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a narancslevet, majd addig keverem, míg langyosra nem hűl. A tejszínt kemény habbá verem és a már kihűlt pudinghoz forgatom. Végül hozzáadom a kis kockákra vágott kandírozott narancshéjat.

Én a krémet habzsákba töltve nyomtam a kuglóf közepén lévő lyukba és a tetejére díszítésnek.


4 megjegyzés:

  1. Tyű, de überguszta :) Tökéletes ízpárosítások!

    Ezt abban a pici piros színű szilikonformában sütötted? Mert nekem is van, de még egyszer sem sikerült normálisan kivarázsolni a formából a sütit. De gondolom, nem extrabénáknak való a szilikonforma...

    VálaszTörlés
  2. Milyen édik azok a kis habrózsák a tetején!
    Igazi vendégváró kényeztetés lehet ez a kuglóf. Mikor mehetek látogatóba?:P

    Off: Gratulálok a Patakis nyereményedhez! Azt hiszem, ki kellene cserélned a kész süti fotóját, mert éjszaka 'valaki' megdézsmálta, és ellopta a szedreket a tányérról.:D

    VálaszTörlés
  3. Játékra hívlak, kérlek kukk be hozzám!:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Ami! Cuki vagy! :) Nekem nem piros a szilikonformám, hanem narisárga, de teljesen gagyi, mert az Euro One-ban vettem. :))) Simán ki lehet fordítani belőle. Nekem sincsenek ilyen szilikoncuccaim egyébként, csak ez az egy, de majd beszerzek még alkalomadtán...

    Ms. Poppy! Nagyon szépen köszi! :))) Bármikor jöhetsz látogatóba, én mindig itthon vagyok! :P Csak előtte szólj, mert akkor gyorsan sütnöm kell! :D Köszönöm a gratulációt! A te desszertjeid is csodásak voltak, nem is értem miért pont engem választottak... Neked is gratulálok!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails