2011. május 8., vasárnap

Banánlekvár






Az úgy kezdődött, hogy kaptam egy üveg banánlekvárt Csilli barátnőmtől a kanári-szigeteki nyaralásukról, ahol ez egy nemzeti specialitásnak számít. Ahogy kezembe fogtam a kis üveget, azonnal megfogalmazódott a gondolat, hogy én is fogok ilyet készíteni. :)

Feladtam magamnak a leckét ezzel, mert a gyári lekvár ugyan szép citromsárga és zselészerű volt, szinte biztos voltam benne, hogy ezt házi körülmények között ilyen állagúra nehéz lenne előállítani. A banán is rögtön erjedésnek indul, ha levegő éri, főzést vagy sütést követően pedig bebarnul.
Abból indultam ki, hogy például az almánál is citromlével állítjuk meg a barnulást, így azzal indítottam, hogy rögtön kifacsartam egy fél citrom levét a művelet elején, ami, mint utólag kiderült, az ízharmonizációnak is sokat használt. Vagyis feltaláltam a CITROMÍZŰ BANÁNt!!! :))))

Két változatot készítettem, az egyiket túlérett banánból nádcukorral, a másikat pedig kemény, enyhén még zöldes héjú félérett banánból sima cukorral. Mindkettő finom lett, de egészség ide, vagy oda, a második variáció ízében sokkal finomabb és jobban hasonlít az eredetire, így ennek a receptjét írom le most ide.

A második fotón ötletszerű felhasználása látható, ugyanis mini habcsókokat ragasztottam vele össze, úgy is nagyon fincsi volt, de úgy rövid időn belül el kell fogyasztani, mert másnapra már kissé levet eresztettek.

A recept egy kis befőttesüveghez elegendő mennyiséget tartalmaz.


Banánlekvár



Hozzávalók:

1 db nagy, alig érett banán (vagy két kicsi)

fél citrom leve

0,5 dl víz

1 evőkanál kristálycukor

1 teáskanál dzsemfix


A megtisztított banánt villával összetörjük. Én a belső magos réteget kivágtam és azt nem használtam fel, de természetesen azzal együtt is elkészíthető. A banánpürét összekevertem a citromlével és a vízzel, majd feltettem egy edényben főni. Hozzáadtam a cukrot és forrásig hevítettem, majd a hőfokot alacsonyra visszavéve még 5-10 percig rotyogtattam. Ha közben nagyon elfőné a levét, még egy fél deci vizet hozzá lehet ilyenkor adni, de ez az adott banán víztartalmától is függ.

A hőfokot kicsit felkapcsolva hozzáadtam a dzsemfixet és azzal együtt még 2-3 percig főztem sűrű kevergetések mellett.

Még forrón egy tiszta csavaros tetejű befőttesüvegbe töltöttem, jól rácsavartam a tetejét és azonnal egy laza mozdulattal a feje tetejére állítottam. Így hagytam pihenni, míg ki nem hűlt teljesen, azután a hűtőszekrénybe tettem.

Gyorsan elfogyott, így nem tudom mennyi ideig állt volna el. :)




6 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon fini lehet, el fogom készíteni az unokáimnak kóstolóba. Köszi az ötletet és a leírást!

    VálaszTörlés
  2. Nagyn jo otlet ,majd ki fogom probalni !

    VálaszTörlés
  3. Innentől ez már nem "kanárikum", hanem hungarikum - Pixie-féle citromízű banán! :)
    Nagyon gusztusos - egyértelmű, hogy hamar elfogyott!

    VálaszTörlés
  4. WOW! Viszem a recit! Ez nagyon állat :))))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Éva! Igazán nincs mit, majd mesélj, hogy ízlett-e! :)

    Köszi mandala, remélem ízleni fog!

    Gabi! Ez jó volt! :))) És köszi!

    Ami! Ja tényleg, te nagy banánrajongó vagy! :D

    Hát igen Csilli, tudtam én, hogy tudni fogod, hogy tudom előre! :DDD

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails