2011. május 16., hétfő

Emeletes torta neoviktoriánus stílusban és A tortaverseny





Ezt a kis toronyszerű alkalmatosságot kifejezetten az idei Online tortadíszítő versenyre készítettem. Sajnos annyira kicsúsztam az időből, hogy erősen összedobott lett, mivel az utolsó éjszaka, a határidő lejárt előtti utolsó pillanatban tákoltam össze szegénykét, így már se nem láttam jól, se normális fotókat nem tudtam róla készíteni. Amikor a határidő lejárt és egy kicsit naposabbra fordult az idő, készítettem egy-két fotót nappali fényben is, de addigra már erősen romlott a torta állaga, így sajna ezek sem sikerültek túl jól.
Mindezek ellenére a zsűri még így is ezüstéremmel jutalmazta az igyekezetemet, amit ezúton is nagyon köszönök! :)




Magammal kapcsolatban azért mégis nagyon csalódott vagyok, mert amikor elképzeltem, hogy mit fogok készíteni, még egész grandiózus terveim voltak, sajnálom, hogy ezeket nem sikerült megvalósítani.

A kiinduló ötlet az volt, hogy egy magas és több formából álló építményt próbálok összetenni anélkül, hogy idegen segédanyagokat kellene alkalmaznom. A versenykiírásban az szerepelt, hogy a torta "kreatív, egyedi és exkluzív legyen", azért valami olyasmit szerettem volna készíteni, amikből nincsen még elárasztva az Internet és egyéb tortadíszítős fórumok sem.

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt tesókám szülinapi tortájánál ismerkedtem meg közelebbről a steampunk stílussal, azon belül is egy machinariumos robotos tortát készítettem, és már akkor kitaláltam, hogy ha alkalmam nyílik rá, a stílus másik ágát, a neoviktoriánus vonalat is megpróbálom majd tortába önteni. Ez az alternatív művészeti szubkultúra igencsak megfoghatatlan nekem olyan értelemben, hogy nincsenek olyan nagyon konkrétan szabályai, aminek muszáj lenne megfelelni, mégis van valami jellegzetessége, amitől az ember rögtön tudja, hogy na ez az! Mégis létezik néhány apró elem, amik néhol megjelennek az iparművészethez kötődő tárgyakon is, ilyen például a tortámon is szereplő cilinder, vagy a kis fogaskerekek.

A szecessziós vonalra emlékeztető díszítést a torta oldalán szereplő kis fondantból készített kacskaringók jelképezik, ezeket különösen nehéz volt odaragasztani, de szerencsére a hűtőben szépen odaszáradtak, nem kellett őket erősítgetni.

A zsűri valószínűleg nem nagyon tudott mit kezdeni ezekkel az elemekkel, lehet, hogy azon gondolkodtak, mi a fenét keresnek ezek egy tortán, de hát nem lehet mindenki ízlésének megfelelni. :)))

Én mindenesetre azt érzem, hogy kezdek egyre jobban beleszerelmesedni ebbe a stílusba, így valószínűleg nem ez volt az utolsó ilyen tortám... :)




Az volt a koncepcióm, hogy egy steampunk stílusú esküvői torta hatása legyen, mint egy ruha, vagy ilyesmi, ezért került középtájra az a fűzőre emlékeztető karcsúsított betét. Szintén a steampunk hatást erősítendő festettem meg bizonyos részeket a réz hatású lüszterfestékkel, ezért van helyenként a fémes hatás.

Egyébként nem látszik a fotókon, de ez egy kicsike torta volt valójában, csupán 30 cm magas. :) Ez mondjuk nehezítette a feladatot, mert pici felületen még nehezebb aprólékosan díszíteni, de hát mégsem csinálhattam itthoni fogyasztásra egy méter magas tortát. :D

Hogy egyenes álljon és ne tudjanak elmozdulni a szintek, készítettem úgynevezett tragantból, ami zselatin, víz és porcukor keveréke egy keményre kiszárított rudat kisebb darabokra vágva, ezeket szúrtam a felsőbb szintek közé. Sajna a legalsóba nem tettem, így az egy kicsikét "elmászott", de ezt már csak utólag vettem észre, amikor a fotókat tanulmányozgattam. Ám ez is illusztrálja, hogy komolyan vettem a versenykiírást és még a belsejébe sem tettem szintetikus anyagot! :)

Bárhogy is, most levontam a tanulságot, hogy nem az utolsó pillanatra kell az ilyet hagyni, és nem ilyenkor kell új technikai megoldásokat próbálgatni, különben így járok.

A Tortaverseny eredményhirdetése tegnap volt a Zila kávéházban, akik szintén szponzorálták az eseményt, így személyesen is átvehettem az oklevelet és az érmet. Az összejövetel nagyon jól sikerült szerintem, végre sikerült olyan tortadíszítéssel foglalkozó társaimat is megismerni, akikkel eddig még nem találkoztunk személyesen, így legalább arcokat is kapcsolhatok a szépséges tortakölteményekhez. :)

Ezúton is mégegyszer köszönet Lenkének és Némónak a verseny szervezéséért és áldozatos munkájukért, hogy ezt a kis magyar amatőr tortadíszítő társadalmat így igyekeznek összetartani és buzdítani, hogy még többet és jobbat akarjunk! Millió puszi Nektek!



30 megjegyzés:

  1. Lenyűgöz engem ez a torta! A stílusa és az, hogy nem "véletlenszerűen", hanem annyira tudatosan van felépítve. Tetszik a fűző és cilinder páros, a színek, fondant cirádák. A fogaskerekek meg merésszé és eredetivé teszik az egészet!
    Nagyon eredeti! Nagyon sajnálom, hogy én nem indultam ezen a versenyen - de nem tudtam kitalálni sem olyat, amivel később elégedett lettem volna. Hát még a megvalósítás, meg a jó fotók! Ez tényleg annyira művészien szuper - főleg, hogy a kis mérete ellenére is elég aprólékos!

    VálaszTörlés
  2. Pixie!
    Nagyon gyönyörű tortát készítettél,szerintem,tökéletes hibátlan,különleges alkotás,szememben mindenképpen aranyat ért ez a torta,az egyik legszebb volt a versenytorták között!Szívből gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusat alkottál! Imádom ezt az irányzatot! :) Gratulálok a versenyen elért eredményedhez is! :)

    VálaszTörlés
  4. Profi,mint minden tortád!Igazi művész vagy!Szerintem is simán aranyérmes!

    VálaszTörlés
  5. Igenis kérünk még sok-sok ilyen stílusú tortát! Nagyon eredeti, és a fűző, a fogaskerekek, mind-mind nagyon jól felismerhetők. Kicsit szürreális az összeállítás, de talán ettől ilyen zseniális! Gratula!!!

    VálaszTörlés
  6. Drága Pixie, számomra te örök aranyérmes vagy, egyszerűen lenyűgözöl!!
    És hogy még stílusa is van egy tortának......mint egy épületnek, nomár kérem:)))
    azért szeretnék én egy tortát majd így összedobni egyszer:)

    VálaszTörlés
  7. Szívből gratulálok neked Pixie! :) Csodás munka!

    VálaszTörlés
  8. Szerintem is csodálatos lett a torta! Gratulálok az eredményhez és igeis tessék vele elégedettnek lenni, mert mesés alkotás!
    Kívánok még sok-sok ilyen gyönyörű tortát!
    Főleg, hogy ekkora méretben végeztél ilyen aprólékos munkát...Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  9. Nagy-nagy gratula az ezüstéremhez!
    Nekem erről a tortáról az ugrott be, hogy a Szépség és a szörnyeteg karikatúrája lehetne - végül a kommentárod alapján nem is lőttem nagyon mellé ezzel a neoviktoriánus izémizével... Egy ehető építmény ruhadarabokból - ilyesmi is csak Neked juthat eszedbe! :D
    Azt nem írtad meg: mi volt a belsejében?

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép lett, aprólékos díszítés, csodás színek összhangja, és a szecesszió is belecsempészve, ami a szívem csücske:))
    Gratulálok a helyezéshez, bár nálam a tiéd az aranyérem!

    VálaszTörlés
  11. Hú, annyira aranyosak vagytok! Meg sem érdemlem! :) Én is látom a hibákat rajta, úgyhogy nem tudtok meggyőzni! :D

    Gabi, eszméletlenül jól esik, amiket írtál! Akkor valakinek mégis van hasonló ízlése. :) Kiváncsi leszek Te mivel indulsz jövőre. ;)

    Köszi Ditta, nagyon ari vagy! Én is gratulálok Neked! :)

    Köszönöm Dia! Nekem a tied is nagyon tetszett a cuki figurákkal, én is gratulálok! :)

    Aranyos vagy Edó, köszi! :) Te mikor indulsz? ;)

    Köszi Katuci! :) Hát igen, én bevallottan szeretem a szürrealizmust... Például a húsvéti rém-nyúl tortámat meg se mutattam, nehogy itt infarktust kapjon valaki. :DDD

    Drága vagy Jucika, pusszantlak! :) Én is gratulálok!

    Köszi Nudlee! Szintén gratulálok Neked is! :)

    Köszönöm Eszter, nagyon kedves tőled! :) Már arra büszke vagyok, hogy nem dőlt el. :D

    Veronikám aranyom, köszi! :) Hág igen, direkt hallgattam bölcsen a belsejéről, ugyanis az előtte lévő napokban készült torták maradékaiból készült, így volt közte gesztenyés, csokis, meg asszem valami joghurtos szint is. :)

    Moha! Nagyon sokat jelent az elismerésed, mert ha valakinek, akkor Neked igazán jó a stílusérzéked! Nagyon szépen köszönöm, jól megkenegetted a hájamat! :)))

    Köszi Bianka! :)

    VálaszTörlés
  12. Én akarok látni szürreális nyuszi tortát! Igenis, a torták egy része nem csak a virágokról szól, meg arról, hogy édes gyerekfigurák díszítsék. Amikor már ennyire művészi szintre ér el valaki, mint TE, akkor már simán megteheti, hogy a szürreális tortát is megmutassa.
    Még elfelejtettem írni, hogy nekem benne van ebben a tortában egy hatalmas adag pimaszság, igen, karikatúra is! Nagyon egyedi, ezt muszáj volt még egyszer leírnom! :)

    VálaszTörlés
  13. Na Gabi ezt azonnal fejezd be, mert hülyén nézek ki piros fejjel a gép előtt! :D
    De most tényleg.
    Nyulat majd lehet, hogy megmutatom a többi elsuvasztott tortával együtt. ;)

    VálaszTörlés
  14. Pixie!

    Szívből gratulálok a díjhoz és a tortához:-)
    Fantasztikusan jól néz ki és számomra tökéletes munka:-)

    VálaszTörlés
  15. Nekem nagyon tetszik! Gratulálok!!!!

    VálaszTörlés
  16. Szerintem is aranyérmes, de ezt már mondtam. Egyedi, jól kidolgozott, harmonikus, mégis rá lehet csodálkozni! (Sok aranyérmes nyomába sem ér...)

    VálaszTörlés
  17. Köszi Adrienn! :) Én is gratulálok Neked!

    Mbal! Köszönöm szépen! :)

    Kiskukta! Nagyon aranyos vagy, örülök, hogy tetszik Neked, de a szakértők döntik el az ilyesmit. Én nem vagyok magammal megelégedve, de mégegyszer neki nem futnék ugyanennek. :))) Remélem a következő versenyt te sem hagyod ki!

    VálaszTörlés
  18. Gratulálok,fantasztikusan szép lett!

    VálaszTörlés
  19. ia! Először is gratulálok! Gyönyörű a torta és az érmed is. Azért szeretnék ilyen anyát, rokont stb a közelembe, aki csak úgy összerittyent egy ilyen csodád a családnak és meg is lehetne enni :)
    Ja és ha voltál a Zilában, akkor jó közel voltál hozzán, arrafele lakunk.
    Egyébként még a leírásod elolvasása előtt kiszúrtam a fűzőt. De ezek szerint jól láttam mert te is említetted, hogy az.
    Szóval gyönyörűséges!

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm Szazala! :)

    Köszi Moncsy, de drága vagy! :) Na ha legközelebb arra járok, szólok mindenképp! :) Puszi Nektek!

    VálaszTörlés
  21. Csodálatos ez a torta, ez egy művészi alkotás:)Ilyen jellegű tortákat a tv-ben láttam, az Esküvői tortacsodák c. műsorban. csak ámulok-bámulok, hogy milyen ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  22. Egyszerűen Zseniális.Meseszép alkotás. Benne van az elegancia és vagányság,egyediség.Lenyűgöző.Csak gratulálni tudok hozzá :) Meg persze minden munkádhoz,mert a tehetséget bizony el kell ismerni :)

    VálaszTörlés
  23. Gyönyörű!!! Nekem ez a torta volt a kedvencem a versenyen!!!:)

    VálaszTörlés
  24. Kedves Angéla! Nagyon köszönöm! :) Ám messze vagyok én még attól...

    Lexana, nagyon aranyos vagy! :) Örülök, hogy így belelátjátok milyen lehetett volna, ha tényleg jól sikerül. Köszönöm szépen!

    Feketepillangó! Ez komoly? Na most egész meghatódtam... hüpp... :))) Kösziíííí

    VálaszTörlés
  25. Pixie!
    Fantasztikus ez a torta, teljesen odavagyok érte:-))

    VálaszTörlés
  26. Gyönyörű volt a torta! Emlékeztem a korábbi "Fogaskerekes" tortádra és hogy akkor is írtad mennyire tetszik ez a stílus... így sejtettem, hogy ez lehet a te tortád... pláne hogy a rád jellemző precizitással, kreativitással és eleganciával párosítva alkottad meg az elképzelésed! Gyönyörű lett és ezek után már bele se merek gondolni mi lett volna ha nem az utolsó este kezdesz az "alkotásba"... A zsűritől max. azért nem kaptál aranyat mert a fénykép sötétben készült!... a tortád tökéletes!!!!!

    VálaszTörlés
  27. Sajnálom, hogy nem tudtam elmenni a díjátadóra, biztos jó buli volt!
    A tortád csodaszép, nekem is egyik kedvencem volt, nem is gondoltam, hogy ez a torta nem lesz aranyérmes. Nagyon egyedi és nagyon szép munka van rajta! Sajnálom, hogy nem lett aranyérmes! Megérdemelted volna!

    VálaszTörlés
  28. Köszi Gesztenye! És örülök! :)

    Mummy, nagyon kedves tőled! :) Hát azért tudom én, hogy nem csak a fényképezéssel voltak ott problémák... :)

    Kedves Cecília! Én is nagyon örültem volna ha megismerhetlek, remélem a legközelebbi összejövetelen ott leszel! Köszönöm szépen a dícséretet és Neked is gratulálok ezúton is! :)

    VálaszTörlés
  29. Gratulálok az ezüst éremhez! nagyon jó volt olvasni a tortád történetét.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails