2011. május 31., kedd

Ribizli Gizi




Nem szeretem magam túlzottan komolyan venni, ezért adtam ezt a nevet a kis drágának, pedig küllemét tekintve, egészen elegáncsosra sikeredett. :)
Valójában a feslett erkölcsű nőszemélyeket illettük anno ezzel a jelzővel, de most rájöttem, hogy desszertnévnek is pont jó lesz. :DDD Alcím lehetne az is, hogy építkezzünk ribizliből, ugyanis három emelet ribizlis nyaflatyot használtam fel az összeállításánál.

Aki nézegeti a blogomat néha, az láthatja, hogy sokat kísérletezgetek ilyen apró kis desszertekkel, ami nem csak azért van, mert szeretek sütögetni, hanem próbálgatok új tortakrémeket is kreálni, nehogy mindig csak a standard változatok legyenek, mert a burkolt tortákhoz nem minden íz passzol, ami egy sima, díszítés nélküli tortánál amúgy mindegy lenne.

Most a fagyasztóban pihenő ribizlire koncentráltam elsősorban, mert lassan jön a szezonja és akkor már a most bevált kutyulmányaimat készíthetem belőle frissen.

A desszert alapjának egy könnyű kis gőzölt túrótortát csináltam ricottából. Édességekhez amúgy a rendes magyar túrót szeretem inkább használni, mert nekem a ricotta túl száraz és ízetlen, szerintem az inkább a sós ételekhez passzol jobban, most viszont volt ilyenem itthon és gyorsan el kellett használni. Hogy mégis finom legyen, tettem még hozzá egy kis vajat és kukoricapelyhet lazításként, ez nagyon jól bevált. Egy kicsi tepsi méretű (kb. 15x20 cm) tészta lett belőle, amiből 4 db desszertgyűrűnyi adagot tudtam kiszúrni, a maradékból pedig kicsi pogácsaszaggatóval falatkának valók is maradtak. Az egészet el lehet készíteni egy 18 cm-es átmérőjű tortaformában is, akkor hagyjuk rajta a kisült tortán a gyűrűt, és úgy rétegezzük.

A ribizliből három külön réteget próbáltam ki, elsőként egy egyszerű ribizlivelőt zselésítve. A második réteg ribizlimousse tejszínből, majd a lemon curd mintájára egy gőz fölött készített ribizlikrém. A ribizli curd nekem túl idétlenül hangzik, így direkt nem írom így, de tény, hogy ebből a vajas-tojásos krémalapból bármilyen gyümölccsel lehet próbálkozni, aminek elég karakteres az íze, különösen a savanykásabb jellegű gyümölcsökből érdemes "curd-öt" készíteni. Ehhez a mennyiséghez összesen 25 dkg ribizlit használtam fel.

Az eredmény egy könnyű, frissítő, nyárias desszert, rétegei pedig külön-külön is jól működnek, fogom még őket variálni.


Gőzölt ricottatorta ribizlis rétegekkel


Hozzávalók a tésztához:


2 tojás

10 dkg ricotta

2 dkg szobahőmérsékletű vaj

1 evőkanál vaníliás cukor

1 púpozott evőkanál kukoricapehely

1 púpozott evőkanál liszt

5 dkg porcukor


a zseléhez:

10 dkg ribizli

2 evőkanál cukor

1 teáskanál étkezési zselatin

víz


a ribizlimousse-hoz:

2 dl tejszín

10 dkg ribizli

3 evőkanál cukor

1 teáskanál bármilyen zselésítő anyag (pektin alapú zselésítő, étkezési zselatin, stb.)

víz


a ribizlis krémhez (curd):

1 evőkanál vaj (kb 3 dkg)

2 evőkanál cukor

1 tojás

fél deci ribizlilé, kb 5 dkg passzírozott ribizliből


valamint

10 dkg fehér csoki

pár szem ribizli a díszítéshez


Kezdetnek a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét felvertem a porcukorral nem túl keményre és félretettem. A ricottát, a tojások sárgáját és a vajat egyszerűen robotgéppel összedolgoztam, majd hozzákevertem a kukoricapelyhet és a lisztet is. A tojáshabot óvatosan beleforgattam a krémbe, majd az egész masszát egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe simítottam, ami nekem egy 17x24 cm-es méret, így egy kb. 2 cm magasságú tészta lett belőle. A tepsit egy nagyobb tepsibe állítottam és vízzel ujjnyira feltöltöttem.

Előmelegített sütőben 150 fokon ebben vízfürdőben sütöttem kb 15-20 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, de a tetejének nem kell színt kapnia. Félretesszük hűlni, majd mikor már egészen kihűlt, hűtőbe tehetjük, míg a krémes rétegeket összeállítjuk.

Az első két réteghez az összes ribizlit egy kis edénybe tettem és annyi vizet öntöttem rá, hogy éppen ellepje. 5 percig főztem, majd egy kis szűrőn keresztül átpasszíroztam. Egy evőkanálnyi lében feloldottam az első adag zselatint. A fennmaradó magokat és héjat kidobtam, majd a ribizlipüré felét visszatettem a tűzre és a cukorral együtt újra felmelegítettem. A püré másik felét félretettem a mousse-hoz. Az első adag zselatint hozzákevertem a melegedő püréhez, majd kevergetve hagytam kihűlni. Amikor már langyos volt, de még nem dermedt össze, ráöntöttem a kihűlt tésztából desszertgyűrűvel kiszaggatott korongokra úgy, hogy a gyűrűket a tésztán hagytam. A gyűrűket a hűtőbe állítottam.

A következő réteghez hasonlóképpen jártam el, csak a zselatinos ribizlipüréhez a keményre felvert tejszínhabból egy kanálnyit kevertem, majd hozzáforgattam a teljes tejszínhab mennyiséget is. Ebből a habból öntöttem a már dermedt ribizlizselére és újra a hűtőbe állítottam.

A ribizlikrémhez először is átpasszíroztam a ribizlit, levét felfogtam. Gőz fölött felolvasztottam a vajat, majd abban a cukrot. Egy egész összehabart tojást folyamatos keverés mellett hozzáadtam, majd a ribizlilével tovább kevertem, míg az egész be nem sűrűsödött. Ekkor levettem a gőzről és tovább kevergetve kihűtöttem. Az edényt beállítottam a hűtőbe egy negyed órára, annyi idő alatt a desszert többi része is összedermedt.

Közben a fehér csokit felolvasztottam és egy darab fóliára simítottam, majd hagytam megdermedni. Forró vízbe mártott desszertgyűrűvel kis korongokat vágtam belőle, ahol nem láttam elég simának, még egy pizzavágóval körbefutottam rajtuk.

A sütiket kivettem a hűtőből, forró vízbe mártott vékony pengéjű késsel körbekanyarítottam a desszertgyűrűket, majd leemeltem róluk és tálra helyeztem. A ribizlikrémet nyomózsákba töltöttem, és a desszertkék tetejére pöttyöket nyomtam belőlük, majd a tetejükre egy-egy fehér csoki lapot helyeztem. Plusz egy pötty krémmel és ribizlivel díszítettem. A tál szélén lévő "maszat" szintén egy kis olvasztott fehér csoki szilikonos ecsettel elkenve.

Az eredmény egy könnyű, frissítő, nyárias desszert, rétegei pedig külön-külön is jól működnek, fogom még őket variálni.



14 megjegyzés:

  1. :D Jó a cím.
    A desszert pedig igazán remek lehet, mi nagy ribizlirajongók vagyunk, sosem elég belőle. :)))

    VálaszTörlés
  2. Húú ez valami eszméletlen jó!!! Lemon curdszerű krémet bogyós gyümölcsből már csináltam én is, szerintem fantasztikusan finom találmány.

    VálaszTörlés
  3. Naon jól néz ki,milyen szép színe van a zselének.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon sok ribizlit eszünk mi is, ha itt lesz a szezonja, biztosan kipróbálom! :)))) Nemsokára! :D

    VálaszTörlés
  5. A ribizlit nagyon szeretem, kár, hogy idén nálunk alig termett.
    Én hagynám a flancos nevet, mindenképp jobban passzol a képen látható darabhoz, de miattam ne vedd magad komolyan.:D

    VálaszTörlés
  6. Kész. Belszerettem ebbe a desszertbe, visszaút nincs. Na Ribizli Gizibe, hanem a desszertbe. Lehet majd Gézának hívom.
    Köszi a receptet! Csúcs!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépen néz ki. Igazi profi munka!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Egycsipet! :)

    Chriesi! Ugyehogyugye? :) Nekem egyedül az áfonyából nem sikerült jól, az valahogy keserű lett, mint a fene. :(

    Köszi Orsi! Ez egy ilyen tulipiros ribizli, lehet, hogy a fagyasztástól lett ilyen. :)

    Dia, majd mesélj, neked milyen lett!

    Ms. Poppy, a puccos név nem fedte mi van benne, igaz, hogy Gizi se, de akkor már mindegy, nem?! :D

    Köszi Eszter! Viheted Gézát! :DDD

    Foodafok, nagyon kedves vagy, köszi! :)

    VálaszTörlés
  9. Tyhű, ez aztán a desszert! Nagyon szép lett :)

    VálaszTörlés
  10. Azta, de jól néz ki...........kéjek:)))

    VálaszTörlés
  11. è una meraviglia! Sembra un sogno...Sei la mia Guru!!!!
    baci baci eli

    VálaszTörlés
  12. Elrenor, köszi szépen!

    Kösz Juci! Küldöm forródróton! :)

    VálaszTörlés
  13. Eli, questo è troppo gentilezza molto per me! :) Grazie, cara! bacio

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails