2012. április 6., péntek

Fehércsokis-matchás vajaskeksz



Idén Húsvétkor sajna csak erre fussa édességileg, meg valami kis kalácssütésre maximum, de ez a keksz az év minden napján elkészíthető, nekem pölö reggelire ideális.

A zöld tea ízét én alapvetően nem szeretem, nagyjából egy marék füvet is rágcsálhatnék, az se okozna nagyobb élvezetet. Állítólag kiváló antioxidáns is, bár magas hő hatására ez már nem érvényesül. A matchát így inkább természetes színezékként használom, ennél a keksznél a "füves" aromáját a vaníliával próbáltam ellensúlyozni, így a kettő együtt már nagyon kellemes ízhatást eredményezett. Csokival írókáztam a tetejét az alkalomra, de anélkül is fincsi.
Nincs tojás formájú szaggatóm, egyszerűen csak pogácsaszaggatóval vágtam ki a tésztát, majd kézzel picit tojásdad alakúra formáztam, nem volt bonyi.

Bogyókámnak azt mondtam, hogy ezzel várjuk a Nyuszit és majd cserébe hagy itt ajándékot neki, mert csak így tudtam visszatartani attól, hogy megegyen belőle fél tepsivel. :)


Hozzávalók egy nagy tepsihez:

10 dkg fehér csoki
1 kávéskanál matcha por
8 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 tojás
1 teáskanál vaníliaszirup (vagy 1 kávéskanál vaníliakivonat)
15 dkg liszt
4 dkg blansírozott darált mandula
csipet só

+ olvasztott csoki a díszítéshez

A fehér csokit gőz fölött, vagy mikróban megolvasztjuk, belekeverjük a matcha port, míg egészen feloldódik és zöldre színezi a csokit. 
A vajat habosra keverjük a tojásokkal. Hozzáadjuk a zöld csokit és a vaníliát. A lisztet összekeverjük a mandulával és a sóval, majd jól hozzádolgozzuk a csokis masszához.
A tálat 5-10 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit megdermedjen, majd kivéve lisztezett deszkán átgyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtuk a tésztát, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe helyezéskor kézzel tojásformára alakítjuk a tésztaköröket és 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt világosra sütjük a kekszeket. Ha az aljuk egy icipici színt kap, akkor már kivehetjük, mert a szobahőmérsékleten kihűlve ropogóssá fognak válni.
A tetejét csokival olvasztott étcsokival díszíthetjük.

Boldog Nyuszit Mindenkinek! :)


7 megjegyzés:

  1. Nagyon vidám tojások, örülni fog a nyuszi! :-) Én egy pogácsa szaggatómat nyomkodtam tojás alakúvá, úgy szaggattam linzereket. Kellemes Ünnepeket Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm viszont! :) Nekem olyan szuper nyeles pogácsaszaggatóm van, hogy azt kár lett volna eldeformálni. :)

      Törlés
  2. De szépek! Boldog ünnepet kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés
  3. Már régóta tervezem, hogy sütök matcha-s kekszet, de eddig mindig elmaradt, pedig a matcha-t már rég megvettem hozzá. Talán a recepted most ad egy löketet.

    Áldott húsvétot nektek!

    VálaszTörlés
  4. Tök jó kis tojkók lettek :-))

    Kellemes ünnepeket Nektek!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen Nektek! A viszont kívánással sajna lemaradtam, mert nem engedett a blogger kommentelni magamhoz se. :( Jövőre pótlom!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails