2012. április 14., szombat

Flaó



A Baleár-szigetek tipikus édessége ez a könnyű kis túró-, avagy sajttorta, bár eredetileg kecskesajttal készítették. Ilyen desszertet gyártott a csapat, mikor Ami főzőbuliján volt szerencsém részt venni tavaly nyáron. Akkor említettem a csajoknak, hogy ettem ilyet ezer éve egy spanyolországi kiránduláson, és emlékeim szerint nagyon nem olyan volt, mint a főzőiskola receptje. Az ott kapott leírás alapján egy száraz, tömör valami lett a sütiből, nem mondom, nem volt az rossz, de mégsem az igazi. Megígértem akkor Aminak, hogy én is tesztelek valami autentikus receptet, végül most sikerült erre egy kis időt szakítanom.

Tanulmányoztam szokás szerint a témát, így elég sok verziót találtam ehhez is. Alapjáratban rengeteg ánizst használnak a tésztához, sőt még egy kis ánizslikőrrel is megfejelik. A célom az volt, hogy az ánizs ne nyomja el lehetőleg a menta ízét, és legyen minél könnyedebb, lágyabb a töltelék, így aztán megint egy saját ízlésemre formált receptet írok most itt le. Nekem nagyon bejött, remélem azoknak is ízleni fog, akik az eddigi receptjeimben nem csalódtak. 20 cm-es pitesütő formában készítettem, a tésztát félig-meddig kézzel nyomkodtam bele, mert olyan sűrűbb típusú, nem egy lágy pitetészta. Eredetileg a tésztában nincs cukor és olivaolajat használnak hozzá, de nekem így jobban ízlik és punktum. :)
A fűszerezésnél szerintem sikerült eltalálni az ánizs és a menta arányát úgy, hogy kellemes, frissítő ízt kapjak. Jó kis magyar túrót használtam hozzá, plusz egy kis tejfölt, hogy lágyítsam a textúráját, tojásból is kevesebbet, hogy az se kösse meg túl tömörre. 
Incsike-fincsike...


Flaó

Hozzávalók 20 cm-es formához:

a tésztához:
15 dkg liszt
csipet só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál ánizsmag
6 dkg vaj
2 evőkanál olaj
2-3 evőkanál víz

a töltelékhez:
25 dkg túró
1-2 evőkanál zsíros tejföl
15 dkg cukor
4-5 levél menta
1 nagy tojás
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve

A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. Az ánizsmagot mozsárban finom porrá törjük és a lisztbe keverjük. A vajat belemorzsoljuk, majd az olajjal és a vízzel összegyúrjuk. Kicsit morzsalékos, kemény tésztát fogunk kapni, ezért a legegyszerűbb, ha kézzel nyomkodjuk a formába. Kb. 10 perc alatt 180 fokon elősütjük a tésztát, közben elkészítjük a tölteléket.

A túrót a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt. 4-5 db mentalevelet finomra vágunk, majd a túróhoz adjuk az elhabart tojással, a citrom héjával és levével együtt. A keveréket az elősütött tészta tetejére simítjuk és kb 20-30 perc alatt tűpróbáig sütjük. 
A formában hagyjuk kihűlni, tetejét leheletnyi porcukorral és mentalevéllel díszíthetjük.

7 megjegyzés:

  1. Hát,igen... a főzőiskolában a vajastésztába margarint tettünk...:O
    Ez sokkal jobban néz ki, és biztosan sokkal finomabb is!:)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a te receptet tuti közelebb van az eredetihez, még akkor is ha a saját ízlésedre formáltad, de hát egy magyarnak eleve más az ízlése :)) A képek alapján nagyon guszti :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki :) Biztosan finom is :)

    VálaszTörlés
  4. Túrós-pite Tündér módra. :) Most jól esne nagyon! :)

    VálaszTörlés
  5. Nyamiiiii! Na ez azért már egy igazi finomság! A buliban készített flaohoz köze nincs (hálisten) :)
    Viszem is a recipét, és ki fogom próbálni (legyen már valami összehasonlítási alapom )
    pusszantalak, és köszi!

    VálaszTörlés
  6. Ez igazán izgalmasan hangzik.......viszem a recit, tesztelni kell!

    VálaszTörlés
  7. Köszike! Aztán feltétlen szóljatok, ha kipróbáltátok a recit! ;)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails