2012. május 8., kedd

Túróhabos tortácska rozmaringos málnazselével



Magamnak gyártottam ezt a kis szösszenetet Anyák napja alkalmából a hétvégén. :)
Valami könnyű, gyümölcsös kis édességre vágytam, így aztán a túrót egy kis házi krémsajttal vegyítve készítettem egy laza kis túrómousse-t. Én vaníliaszirupot tettem bele, de vaníliás cukor is jó helyette, a lényeg, hogy ne kivonatot, vagy pasztát használjunk most kivételesen, mert csak így marad szép fehér a hab. 
Hogy tartalmasabb legyen, a tavalyi Segítsütire készült torta tésztájához hasonló joconde alapot választottam törökmogyoróval, csak elhagytam belőle a kakaót, így ez egy világos színű verzió. 

A málnazselét egy kis rozmaringgal tettem pikánsabbá, nekem nagyon bejön ez az ízkombináció. Igazából nem sok sejtésem volt milyen lesz, de szerencsére nem egy bizarr párosítás, bármennyire úgy is hangzik. Azért itt is vigyázni kell, nehogy túladagoljuk a fűszert, én 10 dkg gyümölcshöz használtam egy kisebb rozmaringágacska felét körülbelül, max 3 cm-es hosszúság elegendő. Engem nem zavar a mag a málnában, de akit igen, az nyugodtan lepasszírozhatja. De szerintem magosan akkor is jobban néz ki. :) 



Túróhabos tortácska rozmaringos málnazselével

Hozzávalók 4 szögletes desszertformához, vagy egy 20x20-as szögletes tepsihez:

a mogyorós joconde-hoz:
2 egész tojás
2 tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg darált pörkölt törökmogyoró
3 dkg liszt
2 dkg olvasztott vaj

a túró mousse-hoz:
20 dkg krémsajt
30 dkg áttört tehéntúró
4 dl habtejszín
3 lap zselatin
4 evőkanál porcukor
egy citrom reszelt héja
2 teáskanál vaníliaszirup (vagy 1 evőkanál vaníliás cukor)

a málnazseléhez:
10 dkg málna
2 evőkanál porcukor
fél ágacska rozmaring egészben (kb 3 cm-nyi darabka)
2 teáskanál pektin, vagy dzsemfix

A tésztaalaphoz a tojásfehérjéket habbá verjük egy evőkanálnyi porcukorral és félretesszük. Összekeverjük a darált mogyorót a többi porcukorral és a liszttel. Hozzádolgozzuk a 2 egész tojást és pár perc alatt sima krémmé dolgozzuk. A tojásos krémből kiveszünk egy pár evőkanálnyit és az olvasztott vajjal kikeverjük majd az egészet beledolgozzuk a krémbe. A tojáshabot a keverékbe forgatjuk. Előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben vagy szilikonlapon 180 fokon kb. 20x20 cm-es lapot sütünk kb. tíz perc alatt, míg egy kicsi színt kap, avagy a széle pöttyet barnulni kezd. Ha kihűlt a tésztalap, a szögletes desszertgyűrűkkel kiszúrjuk, vagy kapcsos formánknak megfelelő méretűre szabjuk.

A túróhabhoz áttörjük a túrót és simára keverjük a krémsajttal. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a porcukrot és a vaníliát. A tejszínből fél decit félreteszünk, a többit habbá verjük. A fél deci tejszínt felforrósítjuk, majd feloldjuk benne az összetört zselatinlapokat. Kevergetjük, míg langyosra nem hűl, ekkor a felvert tejszínhabból kiveszünk egy-két evőkanálnyit és simára keverjük benne. A tejszínhabot a túróba forgatjuk, majd a zselatinos tejszínnel is összedolgozzuk, de vigyázzunk, hogy ne törjük nagyon össze. 
A túróhabot a tészta tetejére simítjuk és a hűtőbe tesszük dermedni, míg elkészítjük a zselét.

A málnazseléhez a málnát összekeverjük a porcukorral és forráspontig hevítjük, majd közepes láng mellett tovább főzzük az egészben hagyott rozmaring ágacskával, míg a málna össze nem törik. Hozzákeverjük a zselésítőt, majd újra felvesszük a lángot és további egy percig forraljuk. Kevergetve hagyjuk langyosra hűlni. A rozmaringágat kivesszük, majd a málnapürét a desszert tetején szépen elsimítjuk. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Forró vízbe vágott késsel szeleteljük, vagy emeljük ki a desszertformákból.

Díszítésnek én egy kis karalábévájóval készítettem pici félretett túrómousse-ból kis gömböket, de önmagában is mutatós kis desszert.

5 megjegyzés:

  1. Hmm, a színe alapján finom lehet :))

    VálaszTörlés
  2. Jöhetne kis vígasznasinak, könnyű kis kényeztetés a fárasztó nap után. :) Igazán elegantos kis sütike. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami eszelős cucc... Gondolkodás nélkül bevállalnám, amondó vagyok :-)

    VálaszTörlés
  4. Irtó finom!!! Köszönet érte!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nagyon köszi! :) Szuper, hogy elkészítetted, ez a legjobb visszajelzés! :))

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails