Tudom, hogy külsejét nézve nem egy Mona Lisa, de megkóstolni mindenképp erősen ajánlom a következő kis sütikét.
A mandula és a barnított vaj finom zamatot ad neki, érdemes frissen fogyasztani, lehetőleg a reggeli kávéhoz, avagy a délutáni teához.
Viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető, kis pihentetést követően válik ropogóssá a külső felszíne, de belül puha és omlós marad. Fémdobozban eltartható, de előkészíteni sem érdemes, mert ez az adag biztosan egy kör alatt elfogy. :)
Mandulás sütemény barnított vajjal
Hozzávalók:
4 dkg liszt
8 dkg darált mandula (lehetőleg blansírozott, de nem kötelező)
12 dkg porcukor
3 tojás fehérje
8 dkg vaj
A lisztet keverjük össze a darált mandulával és a porcukorral.
A vajat alacsony lángon kezdjük el olvasztani, ne forraljuk, csak figyeljük folyamatosan, míg barnulni nem kezd. Ekkor gyorsan vegyük le a tűzről, ne várjuk meg, míg megég, mert akkor már nem lesz jó és méreganyagok keletkezhetnek benne, ha megfeketedik. Tegyük félre hűlni.
A tojásfehérjéket villával verjük kicsit habosra, de nem habbá. Keverjük össze a szárazanyagokkal és dolgozzuk ki simára. Keverjük bele az olvasztott, barnított vajat is.
Kis muffinformákat, vagy más hasonlót vajazzunk ki és tegyünk a masszából mindegyikbe egye-egy evőkanálnyit.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 15-20 percig, majd kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk a süteményeket a formában kihűlni. Én úgy szoktam ellenőrizni, hogy a tetejüket megkocogtatom, és ha érzem, hogy már "kopog", de még épp hogy aranysárga a tetejük, akkor tudom, hogy jó.
Szobahőmérsékletre kivéve teljesen kihűtjük, és máris fogyasztható.
köszi ezt a szuper nasit:-)El fogom készíteni.Mandula liszt mehet bele szerinted?
VálaszTörlésSzerintem simán! Én is blansírozott mandulával csináltam. :)
TörlésHát ez az egyszerű, de nagyszerű kategória :) Elmajszolgatnám egy fincsi reggeli kávé mellett :)
VálaszTörlésAzért magában is le lehet tuszkolni. ;)
TörlésHajjaj, mi ezt mennyire! Az úgy volt, hogy esténként nasimánia, és egyszer nekiálltunk egy gyors muffintésztának csak úgy kútfőből, és nem volt itthon elég liszt. Mandula viszont mindig van, és azt daráltam bele gyorsan. Hát valami mennyei lett! Hát még milyen lehet a Te vajaddal? Muszáj kipróbálni! :)
VálaszTörlésHát csak teszteld Dina! :) A barnított vaj egy isteni találmány, ha van kedved, érdemes kísérletezgetni vele többféle kajánál is. Nekem például halsütésnél is nagyon bevált, pedig abban béna vagyok. :P
TörlésKérnék én is egyet a kávém mellé! Nekem nagyon tetszik :)
VálaszTörlésAmi! Máris küldöm fénypostával! :)
TörlésBekapnék belőle egy párat! :)
VálaszTörlés