2012. október 1., hétfő

Csokihabos gesztenyetorta kandírozott gesztenyével




Az idei Segítsüti akción ez a tortám összesen 72.500,-Ft-ot gyűjtött a Tűzoltó utcai Gyermekklinikának. Ezúton is köszönöm nyertesemnek és vigaszágasomnak, hogy licitáltak, hamarosan kiderül, hogy megfelel-e az előzetes várakozásaiknak az íze is. Ha megtörtént, tudósítok az átadásokról. 

És most jöjjön a recept, amire már sokan várnak, remélem lesznek köztük olyanok is, aki megosztják majd velem a tapasztalataikat, hogy ízlett a végeredmény.
Készüljön fel mindenki, aki nekilát, hogy jó melós a recept, de ígérem, megéri majd a fáradozást. :)

Mint ahogy azt már a beharangozóban leírtam, gesztenyés lapok között csokihab a töltelék, majd egy gesztenyeliszttel feldobott, úgynevezett joconde piskótatészta keretezi a tortát. Gluténérzékenyek a gallér nélkül elkészítve is fogyaszthatják, úgy is nagyon finom. A gesztenyelisztet kiválthatjuk a sima finomliszttel, anélkül is finom lesz a tészta, ám, ha mégis bevállaljuk, nagyon figyeljünk rá, hogy a liszt friss legyen, mert ez a fajta hamar megavasodik.
A tetejére étcsoki ganache került, majd házilag kandírozott gesztenyével dekoráltam a tortát, melynek a szirupja egy kis utólagos locsolásra is felhasználható, mert rendkívül finom intenzív gesztenye ízű. Én mirelit gesztenyét használtam, mert augusztus elején ugye még nemigen lehet frisset kapni, de mire a kézbesítésekre kerül a sor, lehet, hogy már azt is kapok.
Tanácsolom, hogy ne érjük be silányabb minőségű csokoládéval, lehetőleg minimum 50% kakaótartalmú legyen, különben túlságosan édes lesz a tortánk és egészen más ízhatást érünk el. Én itt 74%-os belga csokit használtam és a nyerteseim is ilyet fognak kapni.

Ez az ízbomba szerintem minden gesztenyerajongónak a fogára való lesz, mi a közvetlen tesztközönségemmel az utolsó morzsáig elpusztítottuk. :)



Csokihabos gesztenyetorta kandírozott gesztenyével by Pixie :)

Hozzávalók:

A gesztenyés lapokhoz:
6 tojás
15 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
1 kávéskanál vaníliakivonat, vagy 1 evőkanál vaníliás cukor
25 dkg gesztenyemassza (mirelit, vagy házi)

A töltelékhez:
4 dl habtejszín
5 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (nálam 74%-os)
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag habfix (elhagyható)

A színes tésztához:
8 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 tojás fehérje (nekem 110 g)
6 dkg finomliszt
4 dkg gesztenyeliszt
2 teáskanál kakaó

A sima fedőréteghez:
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg finomliszt
2 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál forró víz

A bevonathoz:
5 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (nálam 74%-os)
0,5 dl tejszín
1 kávéskanál vaj

A kandírozott gesztenyéhez:
15 dkg kristálycukor
1 dl víz
10 dkg hámozott tisztított gesztenye (mirelit is lehet)

A kandírozással kezdjük a munkát, mivel azt már egy nappal korábban el kell indítani.
A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd a gesztenyéket rotyogtassuk benne 4-5 percig. Ha mirelit gesztenyét használunk, különösen óvatosan bánjunk velük, mert már elő vannak főzve. Tegyük sütőpapírra, vagy rácsra lecsöpögni. Körülbelül 10 óránként ismételjük meg a műveletet ugyanabban a szirupban, legjobb 3-4 alkalommal. A szirupot jól záródó üvegben tegyük félre, a gesztenyéket csokival is bevonhatjuk, majd felhasználásig tartsuk hűtőszekrényben.

A csokis habhoz 2 dl habtejszínt melegítsünk fel és olvasszuk fel benne az étcsokit. Ha langyosra hűlt, tegyük hűtőszekrénybe, míg elkészítjük a lapokat.
A gesztenyés lapokhoz a tojások fehérjét verjük kemény habbá a kristálycukorral. A tojássárgákat keverjük simára a porcukorral, a vaníliával és a gesztenyemasszával. Forgassuk lazán össze a tojáshabbal. A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd a masszából 18 cm átmérőjű köröket kenjünk tapadásmentes sütőpapírra és addig süssük, míg a tetejük picit barnulni nem kezd, ekkor tegyük ki egy asztalra hűlni. Ebből a mennyiségből körülbelül 10 lapot tudunk készíteni.
A habhoz való másik 2 dl habtejszínt verjük fel a habfixálóval és a vaníliás cukorral. A csokis tejszínt is habosítsuk fel, majd dolgozzuk össze kézi habverővel a két habot. A kíhűlt gesztenyelapokat töltsük meg a csokihabbal, laponként egy-két evőkanálnyi habot oszlatva szét. A legegyszerűbb sütőpapírral együtt egymásra borítani a lapokat és szintenként lehúzni a papírt, hogy ne törjük össze. A maradék habbal kenjük körbe a torta oldalát. Tortagyűrűvel összefogva tegyük hűtőszekrénybe, míg elkészítjük a piskótagallért.

A tészta mintás részéhez a szobahőmérsékletű vajat keverjük simára a porcukorral. Adjuk hozzá a tojások fehérjét (nem kell felverni!) és keverjük simára a kakaóval összeszitált liszttel. Béleljünk ki egy nagy tepsit tapadásmentes sütőpapírral, vagy szilikonlappal. A palacsintatésztához hasonló folyékony masszát habzsákba, vagy sütőpapírból formázott tölcsérbe töltve rajzoljunk rá tetszőleges mintákat, majd tegyük az egészet hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen, 20-30 perc elegendő.
Közben készítsük el a másik piskótamasszát. A tojások fehérjét verjük kemény habbá. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és a liszttel és a vízzel. Forgassuk hozzá a tojáshabot, majd óvatosan az olvasztott vajat. A masszát simítsuk a kakaós masszából rajzolt mintára a sütőpapír széléig. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük meg a 10-15 perc alatt tűpróbáig. Még melegen tekerjük fel a piskótát konyharuha segítségével, akár egy piskótatekercset és hagyjuk kihűlni. A kihűlt tésztából a gesztenyés torta magasságának megfelelő csíkokat vágjunk és tekerjük velük körbe a tortát, majd fogjuk újra össze tortagyűrűvel. 

A tejszínt melegítsük forróra, tegyük bele a vajat és öntsük le vele a csokit. Kevergessük, míg egészen fel nem oldódik a csoki és a folyadék langyosra nem hűl. Vonjuk be vele a torta tetejét.
Hagyjuk még körülbelül egy órát hűlni a tortát, hogy az ízek jól összeérjenek, majd vegyük le a tortagyűrűt és díszítsük a tetejét a csokiba mártott kandírozott gesztenyeszemekkel. Tálaláskor locsoljuk meg a szeleteket a gesztenyés sziruppal.
Jó étvágyat! :)



2 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg jó "munkás" torta, de a végeredményt nézve megérte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok, ez egy állom!
      Mindig irigykedve nézem a műveid, nagyon kreatív vagy!:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails