2013. január 2., szerda

Tombola torta vörösben és feketében, valamint esetem a műtortával




Az év utolsó napjára készültek ők itt ketten a Sláger Klub szokásos, idén Vörös és fekete jeligével fémjelzett szilveszteri bulijára. Bloggerina barátnőm, Picijuci kért meg, hogy segítsem ki ezzel a melóval, mert ő szervezte a bulit és az annyi mindennel jár, hogy már nem fért volna az idejébe, ha a tortasütést is be kell vállalni.

A tombola fődíjának szánták a tortát és azért van belőle kettő, mert az egyik kiállítási célra készült, azaz egész este nézegethették a résztvevők. Ebből kifolyólag ez a példány nem igazi torta volt, hanem egy hungarocell alapra kellett torta küllemű dolgot varázsolnom.
Aki nem annyira járatos az efféle dolgokban, azoknak elmondom, hogy ez egy bevett szokás azoknál a cukrászoknál, akik kiállításra, vagy vitrinbe, esetleg katalógusfotózásra szánnak egy tortát.
Én még sosem találkoztam ilyesmivel, de véleményem már volt róla, és most, hogy feladatul kaptam a dolgot, már úgy is álltam hozzá, hogy igazoljam a felvetéseimet.

Tény, hogy a gyárilag levágott hungarocell karikáknak egészen éles peremük van, és ez az ilyen technikával elkészített műtortákon látszik is,  mert a valódi torta soha nem olyan steril és szabályos küllemű, mint azok. A stúdióban fotózott torták emiatt is látszódnak olyan tökéletesnek, ugyanis egy ilyen belsőleg nem romlandó darabot akár heteken át is lehet díszítgetni, hogy minden milliméter úgy álljon rajta ahogyan kell. Egy frissiben, másnapra készített tortánál ez a lehetőség ugye nem adott, mert fontos, hogy mint belül, mint kívül minél finomabb legyen a torta, ehhez pedig bele kell sűríteni 24 órába mindent, amit csak lehet a sütéshez és a díszítéshez egyidejűleg. Sokan el is buknak ezen a ponton, mert sok menyasszony panaszkodik például, hogy a katalógusból kiválasztott tortával köszönőviszonyban sem volt az, amit a lagzin kézhez kaptak.
                            
Szóval a kihívás része nálam abban merült ki, hogy az igazi torta pontosan ugyanolyan legyen, mint a "hamis". A hungarocell alapot Juci apósa vágta ki és szépen le is csiszolta az éleket, ezért ennek nem is volt olyan éles pereme, bár a kézi vágás miatt nem is volt annyira szabályos, mintha egy gép csinálta volna. Ehhez igazítottam a torta méretét, így mikor betöltöttem a piskótát és keretbe foglaltam, mellé is tettem a biztonság kedvéért, hogy tuti egyforma magasak legyenek.
Amin nagyon meglepődtem, az az volt, hogy a hungarocell alapot sokkal könnyebb volt cukormasszával beburkolni, mint a "rendes" tortát. Szinte magától rácuppant, alig kellett rendezgetni, pedig már lélekben felkészültem arra, hogy majd órákig simítgatom. :)
A díszítést szintén úgy kellett kitalálnom, hogy képes legyek még egy példányban reprodukálni, ezért az eredetileg tervezett festett torta ötletét el kellett vetnem. 


A rendezvény logója egy táncoló párt ábrázol, én azt szerettem volna eredetileg mindkét torta tetején figura formájában elkészíteni, de sajnos olyan rossz minőségű porcukrot sikerült kifognom, hogy nemhogy nem állt meg a lábán a párocska, miután sikerült megtámogatni, az első felemelés után el is törtek. Ebből kifolyólag az eredetileg szoknyafodornak szánt részek virággá avanzsáltak, hogy mégis legyen a tetején valami. Szerencsére Jucinak így is nagyon tetszettek, ezért némileg megkönnyebbültem. 

Az ehető torta egyébként tonkababbal fűszerezett csokitorta volt és a szokásos fondanttal burkoltam mindkettőt. A hölgy, aki megnyerte, nagyon örült neki, remélem ízlett is, miután megkóstolta. :)

Szerintetek melyik a képen az igazi torta?




22 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Meseszép lett a torta, és annyira megtévesztő, hogy még én "szakavatott szemmel" sem tudtam megkülönböztetni őket.
    A közönség velünk együtt el volt ájulva tőle.
    Köszönöm, hogy elkészítetted a Sláger Klub 10. jubileumi tortáját erre az alkalomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Jucuska! Kár, hogy az eredeti terv nem jött össze, de azért remélem nem csalódtál nagyot miatta. :P Puszi!

      Törlés
  3. Fogalmam sincs melyik az igazi? De nagyon szép mindkettő!
    Mint az egypetéjű ikrek, olyan egyformák. Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Marisz! :) Azért volt benne kihívás rendesen. Ha milliméterre nem is ugyanolyan, de így távolról nézve azért eléggé hasonlítanak. :)

      Törlés
  4. Hát, annyit mernék mondani, hogy az első képen a tortatálon lévő szabályosabb - ami persze esetedben nem jelenti azt, h az a hungarocell.. :D főleg, h kézzel vágták.

    Szerintem érthető, hogy miért kellenek az ilyen műtorták, de ami engem kiakasztott, hogy a Hollán Ernőn lévő Vanilin kirakatában hetekig álltak tavaly a hungarocelltorták lepotyogott, megszáradt és ráadásul elnagyolt díszítéssel. Nem vagyok cukrász, megközelítőleg se vagyok olyan ügyes, mint pl. te, de az ilyen hanyagság sztem megengedhetetlen. Szeretem amúgy nézegetni a tortáikat, mert a kirakat alapján egész jó középutat találnak a kinézet és a tömeggyártás között, de ezek után tuti nem rendelek onnan tortát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Khm... hát elmondom neked, hogy az igazi szabályosabb volt. ;)
      Igen, én is láttam már olyat, amit írtál, hogy hagyják porosodni, meg aszalódni őket egy kirakatban, az szerintem is nagyon ciki. De még cikibb, mikor a kész torta sokkal rosszabbul néz ki, mint amit lefotóztak előtte. Ha nem tudják hozni azt a színvonalat, inkább ne is készítsenek prototípust, mert így nagyobb a csalódás.

      Törlés
  5. Az állványon álló a hungarocell? Olyan egyformák, hogy nem is tudom :) Nagy kihívás lehet valamit ugyanúgy elkészíteni. De még ha nem is hasonlított volna a kiállítottra, én biztosan örültem volna akkor is, úgyhogy szerencsés az a nyertes :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg kihívás volt Haboska! Viszont a hungarocellt meglepően könnyű volt beburkolni, pedig attól tartottam a leginkább.

      Törlés
  6. Csodaszép! Ámulok és bámulok! Én olyan egyformának látom őket hogy nem tudnám megmondani melyik a kakukktojás :) szabad a gazda :)

    VálaszTörlés
  7. Neked egyébként is minden tortád annyira tökéletes, pontos és hibátlan, hogy tuti nem lenne olyan, hogy esetleg más tortát kap a megrendelő, mint a kiállított darab. Ezt most be is bizonyítottad! ;-)
    Én sem tudnám megmondani, hogy melyik melyik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naneizéljmána! :D
      Frászt tökéletes az, csak ilyen távolságból nem feltűnőek a hibák. ;)

      Törlés
  8. A tálon van az igazi!
    (Miért tennéd rá a műtortát?!) De ez csak olyan "okoskodás", mert nem látni különbséget, mert mind precíz, nem csak ez a kettő! Ebből a szempontból nincs különbség az összes eddigi tortáid közül sem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Kedves vagy igazán!
      De miért ne tehetném a tálra a műtortát? Lehet, hogy direkt cseleskedni akarok, nem? ;)

      Törlés
  9. Na jól van, elárulom, hogy az állványon lévő a műtorta, a másik az igazi. De én is csak onnan tudtam már egy idő után, hogy megemeltem, melyik a nehezebb. :D

    VálaszTörlés
  10. Se ve irresistible luce muy rico y elegante me encanta,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörűen néz ki, és biztos isteni finom is. Gratulálok hozzá. Feltölthetnéd ide is, tuti sokaknak tetszene http://redir.ec/receptjatek

    VálaszTörlés
  12. Minden tortad nagyon szep Pixie! Nagyon sokat tanultam toled es Kiskuktatol egyarant! Ot sikerult szemelyesen megismerni, ami nagy orom szamomra. Most egy keressel fordulnek hozzad, fiam eljegyzesere keszulunk es mutortat szeretnek kesziteni. Termeszetesen lesz igazi is, csak az nem lesz emeletes mivel eleg messze kell szallitani. Viszont fogalmam sincs mivel kell lekenni a polisztirolt, h ragadjon ra a fondant. Kerlek oszd meg velem ezt a titkot, ha nem tul nagy keres. Probaltam szarazon,de mivel magasak a tortakarikak, az aljan nagyon eltavolodik a fondant a polisztiroltol. Sima margarinnal nem mertem kiprobalni a meleg miatt,mert felek nehogy megolvadjon s kifolyjon alola. Hallottam a cukorsziruprol, viszon nem tudom az aranyokat. Kerlek segits ha tudsz. Elore koszonom valaszod, uvozlettel:Cecilia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! :))
      Őszintén szólva, nem sok tapasztalatom van a polisztirollal, lehet, hogy érdemesebb lenne Krickyt megkérdezned például. Én kétszer próbáltam eddig, de csak cukorsziruppal kentem le, mert gondolom a vajkrém megrohadna alatta egy idő után. ;) Én nagyon gyenge cukorszirupot főztem hozzá, 1:1 arányban, vagyis kb. 1 pohár vizet felforralva, egy pohár cukrot hozzádobva és olvadásig kevergetve. Ecsettel rákentem a hungarocell-karikára és már burkoltam is. Szépen rásimul egyébként, könnyebb volt vele dolgozni, mint egy normál tortával. :) Ha meg nem sikerül, simán lehúzhatod, átgyúrod, ha házi fondanttal dolgozol, nem árt neki egy kis extra cukor. ;) Remélem segítettem valamit! Sok boldogságot a fiacskádnak! puszi, Pixie

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails