2013. július 8., hétfő

Mini csokis pavlova friss ribizlivel



Igazából régóta elmélkedem rajta, hogy tulajdonképpen szeretem-e én a pavlovát, avagy sem. Valahogy mindig úgy gondoltam, hogy olyan kis béna dolog, rápakolni a habcsókra a tejszínhabot, meg különben is túl édes. Aztán gondoltam teszek egy próbát mégegyszer a csokis változattal, de úgy, hogy jóóóó étcsokis legyen, a hab meg ne legyen rajta édes, plusz kell valami savanykás bogyósgyümi a megszokott málna helyett.
Így jött létre ez a mini változat szinte fekete kakaóval és keserű étcsokival, frissen szedett ribizlivel. Nekem bejön! Ki próbálja ki? :)

Mini csokoládés Pavlova-tortácskák friss ribizlivel

Hozzávalók 4 db kis emeletes pavlovához:


3 db tojásfehérje
13 dkg kristálycukor (kávédarálón kicsit átőrölve)
csipet borkő (creme of tartar)
1 kávéskanál ecet
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál étkezési keményítő
1,5 evőkanál kakaópor (kb. 2 dkg)
2 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
+
2 dl habtejszín
+
friss ribizli ízlés szerinti mennyiségben :)

A tojásfehérjéket a cukorral és a borkővel könnyű habbá verjük, míg a habverőt kiemelve puha csúcsok nem képződnek. Elkeverjük benne az ecetet és a vaníliát, majd a keményítőt a kakaóval hozzászitáljuk és széles mozdulatokkal beleforgatjuk. A megolvasztott és langyosra hűlt csokit hozzákeverjük, finoman, hogy a habot ne törjük nagyon össze.
130-140 fokra előmelegítjük a sütőt. A habból sütőpapírral bélelt tepsire 10-12 cm-es átmérőjő halmokat rakunk, nekem szám szerint 8 db lett ebből a mennyiségből. Körülbelül egy órán át szárítva sütjük, vigyázzunk, ne süssük át teljesen, ha a külseje már kemény, de megérintve még "mozog", akkor jó, mert úgy a belseje még puha.

Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, közben közepes keménységű habbá verjük a tejszínhabot, aki  édesszájúbb nálam, tehet hozzá egy fél evőkanál porcukrot is.
Két habcsók-korongból és két halom tejszínhabból kis minitortát építünk, bőven ráhalmozzuk a megtiszított, megmosott ribizlit és már ehetjük is. 
A tejszínhab és a gyümölcs súlyától az alsó korong kicsit meg fog rogyni, de ne törődjünk vele, mert ez az élvezeti értékén semmit nem ront. :) Ha valaki véletlenül túlsütötte a habcsókot, eszébe ne jusson kidobni, így betöltve, rétegezve tegye hűtőszekrénybe egy órácskára, szépen vissza fog puhulni.
Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Én szívesen kipróbálom. A barátnőm is nagyon dicsérte de nekem is az első gondolatom az volt hogy biztos nagyon édes. Mennyei pavlovát készítettél! :)

    VálaszTörlés
  2. Tilajdonképpen én is filóztam rajta, hogy szeretem-e elvégre ez is egy habcsók csak nagyobb formátumban (ugyanígy vagyok a macaronnal:), de ezt a csokisat így ribizlivel bevállalnám :)

    VálaszTörlés
  3. Én nem szeretem a habcsókot, ezért pavlovát sem próbáltam még enni se, sütni se.
    De így gyümölcsösen nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails