Ezzel a sütivel készültem az aktuális Fem3Cafés sütögetésemre a héten.
Aki régebben is követte a blogot, tudja, hogy előszeretettel használom a cékla levét természetes színezékként, így ezt a tulajdonságát most is jól kihasználtam. :)
A cél ilyenkor mindig az, hogy a szűkös műsoridőbe beleférjen a süti összeállítása, megsütése és kihűlése is, hogy aztán tálalni tudjam, mire újra visszatér hozzám a kamera. Ebben az esetben igencsak sikerült kicentizni a rám jutó időt, így a szép tálalásra már nem jutott annyi.
Nézzétek el nekem így a nem túl minőségi fotót, ígérem alkalomadtán gyártok egy újat.
A céklát, mint idényzöldséget választottam, ami a répához, cukkinihez és sütőtökhöz hasonlóan nagyon jól passzol édes süteményekhez is, finom rostdússá és szaftossá teszi a tésztát.
A cékla igazi vitaminbomba még főtt, vagy sült állapotában is, de én a biztonság kedvéért a nyers céklalevet is felhasználtam, nem csak a csodás színe miatt, hanem azért is, mert így aztán biztos benne van minden hasznos tápanyag, ami kellhet.
Céklás
süti rózsaszín felhővel J
Hozzávalók:
2
egész tojás
100
g barna nádcukor
80
g finomliszt
50
g zabpehelyliszt
20
g kakaópor
1
teáskanál sütőpor
csipet
só
60
g étcsoki
50
g vaj
100
g reszelt, nyers cékla
1
evőkanál (kb 40 g) krémsajt
egy
marék aszalt vörös áfonya
A
krémhez:
150
g krémsajt
15
g porcukor
1
evőkanál céklalé
Első
lépésként lereszeljük a céklát és egy szűrőbe szedve hagyjuk a levét
lecsepetni.
Gőz
fölött, vagy mikróban összeolvasztjuk az étcsokit a vajjal és félretesszük
hűlni.
Az
egész tojásokat kihabosítjuk a nádcukorral, mart hozzákeverjük az összemért
szárazanyagokat.
Fokozatosan
hozzákeverjük a langyosra hűlt vajas csokit. Belekeverjük a reszelt céklát,
majd a krémsajtot
Az
áfonyát apróra vágjuk és egy evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit
a masszába keverjük.
Sütőpapírral
bélelt kenyérsütő formában, vagy őzgerincformában 180 fokra előmelegített
légkeveréses sütőben kb 25 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Hagyjuk
a sütit teljesen kihűlni.
A
krémsajtot kikeverjük az átszitált porcukorral és hozzákeverünk a leszűrt
céklaléből egy evőkanálnyit. Habzsákba töltjük és tálalás előtt hullámokat
nyomunk a sütink tetejére.
A
maradék vörös áfonyával megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése