Sorozatunk második darabja a stencilhasználatról szól.
A műanyag stencilformát mázas technikával és airbrush festékszóróval is remekül használhatjátok tortadekorálásra, sőt, saját stencileket is készíthettek, ha sorozatgyártásra van szükség.
A leglényegesebb momentum minden esetben a stabil rögzítés.
A stencilfromák kereskedelmi forgalomban merevebb és vékonyabb anyagból is kaphatóak, ezért mindig meg kell találnunk a megfelelőbb módszert a rögzítésre.
Vékonyabb, szinte papírvékonyságú stencillapok esetében elegendő, ha a marcipánnal, vagy fondanttal burkolt tortára kissé megnedvesítve simítjuk rá a stencilt. Ehhez használhatunk sima csapvizet, vagy növényi zsiradékot is, a lényeg, hogy nagyon vékonyan kenjük át ecsettel és simítsuk a felületre.
Merevebb stencil esetében - és ez főleg a torta oldalának díszítésére vonatkozik-, biztonságosabb, ha gombostűvel rögzítjük a felületre. Ha nem szeretnénk a stencilünket átlyukasztani, keressünk a mintázat szélén egy elvékonyodó mintát és ebbe bökve a tű végét, kifeszítve rögzítsük négy oldalon a stencilt.
A stencillel kekszet, vagy mézeskalácsot is díszíthetünk, ehhez kapható speciális keret, mely segít rögzíteni a formát a sütikhez.
Én most az írókamázas technika használatát mutatom be nektek.
Ehhez tejföl sűrűségű tojáshabra lesz szükségünk.
Habzsákból, vagy kenőkéssel vigyük fel viszonylag vastagon az írókamázat a stencil feléig körülbelül, majd kenőkéssel simítsuk át az egész mintázaton.
Egyenes felületű spatulával húzzuk le a felesleget, de ügyeljünk rá, hogy ne húzzuk le túlságosan, maradjon egy-két milliméter vastagság a mázból és ne húzzuk túl a kereten.
Hagyjuk a mázat teljesen megszáradni, mielőtt feltesszük újra a formát és új sort kezdünk.
A teszteléshez használt szép indás stencilt az ACH Impex Zrt. biztosította. Köszönöm szépen! :)
És egy csinos példa a stenciles díszítéshez esküvői tortáinkból:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése