2012. július 21., szombat

Rózsafagyi levendulás ostyával és cukrozott rózsaszirommal a VKF 50-re



A VKF (Vigyázz, Kész, Főzz!) 50. fordulóját egyik kedvenc blogom, a Selectfood háziasszonykája, Alíz írta ki, ezért semmiképp sem maradhattam le róla. Szuperjó ötlete az "ehető virágok" téma, amiben aztán tényleg sok minden belefér. Nekem sajna nincs kertem, így sok mindenből nem tudtam válogatni. Szerencsére egy kedves ismerősömtől kaptam szép kerti tearózsát, ami abszolút bio-nevelésű, nincs permetezve. Cukrozva szárítottam belőle egy szép nagy fejet, mielőtt még szegényke megadta volna magát. Ezek után jött Alíz témakiírása, így rögtön tudtam mihez nyúljak.

A rózsa és a levendula édesség formájában azért leginkább az ínyenc bevállalósoknak való, tudom, hogy nem mindenki tud elvonatkoztatni a szaglás általi tapasztalástól. Viszont miután én legutóbb a mininyaralásunk alatt kacsamájfagyit ettem, ez már egyáltalán nem tűnik bizarrnak! :))
A levendulát szárított formájában használtam fel az ostyához, amivel igyekeztem nagyon óvatosan bánni, ugyanis igen rossz tapasztalataim vannak a máshol fogyasztott levendulás édességekkel, nekem a legtöbb őszintén szólva Béres-csepp ízű volt...brrr... Szóval ez egy finoman levendulás, nagyon kellemes ízű kis ostya, nem üti a rózsa karakteres ízét.

A rózsfagyihoz rózsalekvárt és rózsavizet is használtam, de úgy gondoltam, hogy a krémesebb állag kicsit tompít majd rajta, így nem sorbet jellegű fagyit próbáltam készíteni. A szokásos késes mixerrel készült, tehát nem kell hozzá fagyigép, csak párszor meg kell keverni, nekem két óra alatt gombócolható állagúra fagyott.


Rózsafagylalt levendulás ostyával és cukrozott rózsaszirommal

Hozzávalók:

A fagyihoz:
1 dl tejszín
2-3 evőkanál rózsalekvár (attól függően, milyen édesen szeretjük)
10 dkg mascarpone (vagy házi krémsajt)
1 teáskanál rózsavíz
1 teáskanál citromlé

Az ostyához:
3 dkg vaj
fél kávéskanál szárított levendulavirág
8 dkg cukor
2 tojás fehérje
6 dkg liszt

A díszítéshez:
cukrozott rózsaszirom

A fagyihoz a tejszínt és a rózsalekvárt lassú tűzön kicsit felmelegítjük. Késes mixerbe tesszük a krémsajtot és időnként keverve rajta egyet, fokozatosan hozzáadagoljuk a tejszínes keveréket. Beletesszük a rózsavizet és a citromlevet. Az edényt a fagyasztóba helyezzük, negyedóránként kivesszük és keverünk rajta egyet. Körülbelül 2 óra alatt elkészül.

Az ostyához felolvasztjuk a vajat. A levendulát egy mozsárban finomra törjük és az olvasztott vajhoz keverjük. 10 percig hagyjuk állni, majd átszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat összekeverjük elektromos habverő segítségével a cukorral, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tojások fehérjét. Beleszórjuk a lisztet és simára dolgozzuk. Folyós állagú tésztát fogunk kapni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és tapadásmentes sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formákat, pl. köröket íveket, stb. csorgatunk a tésztából, ha kell, kicsit elsimítjuk egy spatulával. Kb. 10 perc alatt megsütjük, míg halvány barna nem lesz a szélük. Ekkor a sütőből kivéve még melegen formázható, majd hagyjuk ropogósra kihűlni.

A fagyit az ostyára gombócoljuk, megszórjuk egy kevés morzsára tört rózsaszirommal, de egész szirmokkal is díszíthetjük.



6 megjegyzés:

  1. Kedves Pixie,

    köszönöm szépen a részvételt, nagyszerű desszert került ki már megint a kezeid közül! Nagyon-nagyon szívesen megkóstolnám. Úgy ennék már valami rózsásat, de nem sikerült szert tennem rózsára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm Alíz! :) Én is csak azért csináltam ezt, mert kaptam ajiba kezeletlen rózsát.

      Törlés
  2. A rózsalekvárt is te készítetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zizi, sajna nem. Ahhoz több száz rózsaszirom kéne, én meg csak három szálat kaptam. Ez eredeti bolgár rózsalekvár, nagyon fini. :)

      Törlés
  3. Nagyon szép, és az ostyával még különlegesebbé tetted!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails