Aki már a kezdetek óta követi a blogot, annak ismerős lehet ez a sütike, ugyanis az első évben írtam a receptet, de idén kicsit átfazoníroztam és így még finomabb lett.
Kifejezetten ehhez álmodtam meg a mazsolalekvárt, mert az eredeti receptemben egész mazsola is szerepelt, aztán közben eszembe jutott, hogy milyen változtatásokat érdemes még eszközölni az első változathoz képest. Így aztán törökmogyoró helyett most földimogyorót használtam, csokiból pedig süthetőt, persze ez utóbbi nem kapható minden sarkon, így a sima is megteszi, csak én szeretem, ha egészben is maradnak a sütiben csokidarabkák.
A recept megjelent a Vidék Íze magazin decemberi számában is.
Földimogyorós-csokis sütemény ánizsos
mazsolalekvárral
Hozzávalók egy 25 cm-es püspökkenyér formához:
2 tojás
10 dkg barna nádcukor
1,5 dl tej
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
8 dkg darált földimogyoró
5 dkg finomra vágott étcsoki (ha lehet, süthető fajta)
5 dkg olvasztott vaj
A csokimázhoz:
5 dkg jó minőségű étcsokoládé
3-4 ml tejszín
A tálaláshoz:
A süteményhez simára keverjük az
egész tojásokat a nádcukorral, hozzáadjuk a tejet és habosra keverjük. A
lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásos keverékkel simára
dolgozzuk. Spatulával hozzáforgatjuk a darált földimogyorót és a csokoládét,
majd végül az olvasztott vajat. Tapadásmentes sütőpapírral bélelt
kenyérformában, előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt tűpróbáig
sütjük.
A csokimázhoz felforrósítjuk a tejszínt és leöntjük vele az apróra tört
csokoládét. Kevergetjük, míg selymesen krémessé válik, majd rásimítjuk a kihűlt
sütemény tetejére.
Mazsolalekvárral tálaljuk (receptje ITT).
Nagyon szép, szinte érzem az ízét.. Azt nem tudod véletlenül, hogy lehet roppanóssá tenni a csokimázat? A fiaim minden csokis tetejűnél ezzel nyaggatnak, de én sem vagyok cukrász :)
VálaszTörlésTölthetnél fel receptet erre a játékra ez esélyesnek néz ki.
Köszönöm szépen! :) Sajnos úgy tűnik, ez egy lájkolós játék, én meg olyanokra elvből nem jelentkezem, ugyanis sosem a legjobb recept nyer, hanem az, akinek több az ismerőse, illetve többet tud mozgósítani.
TörlésA csokimáz akkor a legroppanósabb, ha csak temperálod a csokit, ha simán öntöd rá, akkor szilánkosra törik. De egy kis olajjal, ill. vajjal összeolvasztott csoki is kicsit keményebb bevonatot képez, mint az öntet jellegűek.
Köszönöm a csokis tippet, kipróbálom, egyszer egy zserbóra sikerült olyan csokitetőt varázsolni, amit azóta se sikerült megismételnem :/ Csak azóta ez lett az elvárás :)
TörlésA játékban nem is figyeltem lájkolós-e, nekem nincs semmi saját specialitásom, örülök, ha hasonlót alkotok, mint ami a receptek mellé le van fényképezve :)
Remélem sikerül. :)
TörlésIgazából én se léptem be a játék felületére, de ez már akkor látszik, amikor el kell hozzá fogadni egy alkalmazást is. Remélem leáldozik egyszer ennek a fajta dolognak, de egyelőre a cégek még nagy reklámozási lehetőséget látnak ebben, azért működhetnek. :(
Kuglófformában vajon hogy mutatna? Már hetek óta egy mogyorós-csokis kuglófrecepttel álmodom, de otthon hagytam a kuglófformám, így várnom kell az elkészítéssel kicsit :)
VálaszTörlésHaboska, szerintem simán jó lehet abban is! Fincsi omlós. :)
TörlésNagyon finom lehet, igazán jól néz ki. A mazsolát én ugyan nem kedvelem, de lekvárként bizony kipróbálnám.
VálaszTörlés