Last minute ajánlatom az ünnepi készülődéshez azoknak, akik valami különlegességet szeretnének a jól bevált aprósütik mellé feltálalni a finom vacsi koronájaként.
A sós íztől nem kell megijedni, ha valaki a mogyoróvajat szereti, ezt is szeretni fogja. Bár ez a darab még október környékén készült a Kifőztük magazin novemberi számához, volt ismerősöm, akit megmerényeltem egy szeletkével, és ugyan soha nem evett még hasonlót, el volt ragadtatva és azonnal követelte a receptet. :)
Remélem, aki bevállalja, hasonlóan fog érezni. :)
Édes-sós csokitorta
mogyoróvajjal
Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:
A piskótához:
7 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tojás
5 dkg étcsoki
5 dkg liszt
1 teáskanál kakaó
A mogyoróvaj mousse-hoz:
2 dl habtejszín
3 dkg barna nádcukor
10 dkg mogyoróvaj
1-2 evőkanál zsíros tejszín
1 kávéskanál vaníliakivonat
A mázhoz:
1 evőkanál jó minőségű kakaópor
1 evőkanál sötét (nálam muscovado) barnacukor
1 evőkanál víz
0,5 dl tejszín
4 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé (nálam Callebaut 70,4%)
egy csipet só
A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral és hozzákeverjük a
tojás sárgáját. Hozzáadjuk a felolvasztott, majd kihűlt csokoládét és a
kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérje keményre vert habját
hozzáforgatjuk a masszához és sütőpapírral bélelt 18 cm-es átmérőjű
tortaformába simítjuk.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt első tűpróbáig
sütjük, vigyázzunk, nehogy túlsüljön, különben száraz lesz a tészta.
A mousse-hoz a mogyoróvajat simára keverjük a zsíros tejszínnel. A
habtejszínt a nádcukorral kemény habbá
verjük és összeforgatjuk a mogyoróvajjal, majd óvatosan belekeverjük a
vaníliát.
A piskótalapot tortagyűrűbe fogjuk és ráhalmozzuk a mousse-t. A formát
kicsit az asztalhoz ütögetjük és tetejét habkártyával elsimítjuk.
Hűtőszekrényben egy órát dermedni hagyjuk.
A mázhoz kikeverjük a kakaóport a barna cukorral és a vízzel simára
keverjük és a tejszínt hozzáadva forróra melegítjük. Beledobjuk az apróra
vágott csokoládét, a sót és teljes olvadásig kevergetjük. Amikor már langyos,
egyszerűen ráöntjük a tortánk tetejére és a formát mozgatva hagyjuk
szétterülni. További negyed óra alatt a hűtőben rádermesztjük a mázat, majd
meleg vízbe mártott vékony pengéjű késsel elválasztjuk a formától és óvatosan
leemeljük a gyűrűt. Tetejét csokoládéval, tejszínhabbal, mogyoróval díszíthetjük.
Karácsonyra már nem - beszerezve és kitalálva minden egy torta-tervhez - de más alkalomkor szívesen tennék vele egy próbát. Nagyon szép ünnepeket Neked és a családodnak! :)
VálaszTörlésHát bizony én nagyon kiváncsi lennék egy szakértői tesztre! ;) Nagyon boldog karácsonyt Nektek is!
TörlésBOLDOG UNEPEKET KIVANOK !
VálaszTörlésKöszönöm! Nagyon boldog ünnepeket kívánok Neked is!
TörlésRecept eltéve szűkebb időkre! :)
VálaszTörlésNagyon jóll néz ki, kínáltatja magát.
Meghitt, boldog karácsonyt kívánok szerretteid körében!
Valóban igazi ínyencség - én bármikor bevállalnám, számíthatsz rám ;)
VálaszTörlés