2013. december 14., szombat

Ötfűszeres krémlikőr




Karácsonyi gasztroajándéknak sem utolsó ez a fincsi krémlikőr, ami még lazán elkészülhet így az ünnepek előtt 10 nappal. 
Ez egy ütősebb kis darab tiszta alkohollal, de aki gyengébben szereti vodkát, vagy gint is használhat helyette. Minél több kakaóvajat tartalmaz a csoki, annál inkább valószínű, hogy be fog sűrűsödni egy idő után, ha nagyon hidegre teszitek, ez esetben szobahőmérsékleten érdemes hagyni kiengedni fogyasztás előtt. Ha szereztek hozzá valami szép üvegecskét és azt is feldíszítitek illően, elsöprő lesz a fogadtatás, megígérem. :)))

Ez a receptem megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában.


Ötfűszeres krémlikőr


Hozzávalók egy negyed literes üveghez:

2 dl tejszín
1 tojás sárgája
5 dkg barna nádcukor
1 csapott teáskanál kínai ötfűszer
5 dkg fehér csoki
2 dkg tejcsoki
0,5 dl "mellékíz mentes" alkohol (vodka, gin, tiszta szesz, stb.)


A tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk. A tojás sárgáját kikeverjük a nádcukorral és a fűszerrel. A még meleg tejszínből egy-két evőkanállal hozzákeverünk, majd az egészet a tejszínhez adjuk. Állandó keverés mellett tovább melegítjük és ahogy a keverék sűrűsödni kezd, hozzáolvasztjuk a kétféle csokit. Kevergetve langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük az alkoholt. A kihűlt folyadékot sterilizált üvegbe töltjük és hűvös helyen, például kamrában tároljuk.

1 megjegyzés:

  1. Fincsi, szívesen koccintanék Veled ezzel! :))) Én is pont most tettem fel egy különleges likőrt, ami nagyon jól sikerült!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails