2010. augusztus 18., szerda

Borkrémes szedertorta cukormentesen



Családom egy férfitagjának készült ez a kicsi torta szülinapjára. Fel volt adva a lecke, mert kettes típusú cukorbeteg, tehát még nem inzulinozza magát, de cukrot már egyáltalán nem fogyaszt, ellenben vörösbor fogyasztását ajánlotta neki az orvos, ezért kizárólag csak az egri bikavért hajlandó meginni, naponta egy decivel. Mivel a bikavér elég száraz bor, talán egy deciben nem teng túl a cukortartalom sem, ezért úgy gondoltam, hogy az ajándék tortában lesz ez is. A cukorbetegséget figyelembe véve egy egész kis méretű piskótalapot készítettem részben teljes kiőrlésű liszttel, részben finomliszttel, de ugyancsak édesítőszerrel. Szerintem a piskóta is és a krém is nagyon finom lett, nem érződik ki feltűnően az édesítőszer mellékíze, mint általában a diabetikus édességekben. A pici tejszínhabdíszítéshez fruktózt használtam, de épp csak annyit, hogy édes legyen és ellensúlyozza a szeder enyhe savanykás jellegét.

Ez a mennyiség egy 18 cm-es átmérőjű kerek tortaformában készült. Remélem másnak is ízleni fog, íme a recept.

Hozzávalók a piskótához:

1 tojás

2 evőkanál édesítőszer granulátum (nálam Glukonon)

0,5 dl olaj

1 dl tej

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

7 dkg finomliszt

1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál kakaópor

Az egész tojást kikevertem az édesítőszerrel, majd hozzáhabosítottam az olajat és a tejet. A liszteket összekevertem a sütőporral és a kakaóporral, majd az egészet fokozatosan hozzászitáltam a tojásos keverékhez és robotgéppel kidolgoztam. Ha felvesz még egy kis tejet, nyugodtan mehet bele, a lényeg, hogy az eredeti piskótához hasonló állagú massza legyen a végén. A teljes kiőrlésű liszt általában több folyadékot felvesz, ezért kellhet még bele, nekem az egy deciliter elég volt.

Előmelegített sütőben, közepes lángon (gázsütő 5-ös fokozat) tűpróbáig sütöttem.

Hozzávalók a krémhez:

kb 20 dkg szeder

1 dl egri bikavér

1 evőkanál étkezési zselatinpor

2 dl savójától lecsepegtetett tejföl

2 dl tejszín

2 evőkanál édesítőszer (nálam Glukonon)

A szederből kiválogattam a díszítésre szánt szemeket, azokat félretettem és kb egy nagy maréknyit áttörtem szitán. A bikavérben elkevertem a zselatint és lassú tűzön addig melegítettem, míg gyöngyözni nem kezdett, majd félrehúztam a tűzről, hogy kihűljön. Közben a lecsepegtetett tejfölben elkevertem az édesítőszert, az áttört szedret és habbá vert tejszín felét. A langyosra hűlt zselatinos borba tettem a keverékből egy-két evőkanálnyit, elkevertem, majd az egészet hozzá a krémhez. Kis időre a hűtőbe tettem, hogy kicsit elkezdjen összedermedni. Időnként megkevergettem, majd mikor már láttam, hogy picit sűrűsödik, hozzákevertem a maradék tejszínhabot is.

A kihűlt piskóta tetejét egyenesre vágtam, rátettem egy alátétre, majd tortagyűrűvel körbefogtam. A szedres krémet ráöntöttem és pár órára a hűtőbe tettem dermedni. A kész tortát éles késsel elválasztottam a gyűrűtől, majd pici fruktózzal felvert tejszínhabbal és szederszemekkel díszítettem.

Bocsi, már nem volt időm megdizájnolni a tálalást...



5 megjegyzés:

  1. Nyami! Nagyon nagyon nagyon guszta!
    És milyen szép a fotó, olyan légies, abszolute nem hiányzik róla semmi (nem kell ide dizájn, így ütős)! Látszik, hogy alig van benne kalória ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ami! :) A legjobb kombináció, nem? Nulla kalória, mégis lehet piálni! :DDD

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta :) Bár én nem szeretem a bort, de biztos ízlett az ünnepeltnek :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi! :) Igen, ízlett, legalábbis azt mondta. De szerintem a receptből nyugodtan el lehet hagyni a bort, csak akkor több szederrel kell ellátni, szerintem úgy is finom lenne, sőt. :) Már ha valaki cukor nélkül étkezik. Na majd egyszer ráérő időmben kiszámolgatom a széndhidrát meg kalóriaértékeket is...

    VálaszTörlés
  5. Ó engem az ilyenek nem szoktak zavarni, megeszek én mindent ami csak megtetszik :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails