2011. június 8., szerda

Alternatív vargabéles friss cseresznyelekvárral és tarhonyával :)




Vargabéles rajongók gyorsan csukják be a szemüket vagy lapozzanak tovább, mert itt én most szentségtörést fogok elkövetni! :)

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy valamelyik desszertembe tarhonyát csempésszek és a cseresznyeszezon beköszöntével meg is született végre az ötlet. A vargabéles tésztájába gondoltam beledolgozni cérnametélt helyett és miután a túró maga is elég szemcsés, egyáltalán nem zavaró benne szerintem, sőt így nekem jobban bejön az állaga.

Rétestészta helyett az eredeti omlós tésztás variációt készítettem, azaz egy kis karika omlós tészta került a sütemény aljára. Hogy mégis meglegyen a ropogós rész, a tetejére a sütés befejezte előtt még egy kis kukoricapelyhet is pirítottam.

A tradicionálisan használt mazsola helyett én itt a kombinációhoz jobban passzoló aszalt cseresznyét használtam.

Cseresznyelekvárból egy friss változatot készítettem, éppen csak annyit, ami ehhez a sütihez elfogy, így nem szükséges a szokásos módon főzögetni hozzá.

Nekem a szokásos desszertgyűrűben készült, de tortaformában vagy sima tepsiben is elkészíthető.

A tálalást a csini Pataki Kerámia receptversenyes nyereményemben követtem el. :)



Alternatív vargabéles tarhonyából friss cseresznyelekvárral


Hozzávalók az omlós tésztához:

10 dkg liszt

3,5 dkg porcukor

csipet só

5 dkg vaj

1 evőkanál hideg víz


a töltelékhez:

5 dkg tarhonya

1 tojás

1 kávéskanál vaníliapaszta

5 dkg porcukor

fél citrom reszelt héja

2 dkg vaj

10 dkg tehéntúró

1 evőkanál tejföl

kb. egy maréknyi aszalt cseresznye apróra vágva, vagy egészben


a lekvárhoz:

10 dkg cseresznye

1 evőkanál nádcukor

1 teáskanál méz

(ízlés szerint dzsemfixáló vagy pektin, ha valaki dzsemesebb állagúan szereti)


a tetejére:

natur kukoricapehely (corn flakes)


Az omlós tésztához gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a lisztet a porcukrot, a sót, a hideg vajat és a vizet, majd a gombócot a hűtőszekrénybe tesszük kb. 20 percre.

Ez idő alatt a tarhonyát megfőzzük enyhén sós vízben, leszűrjük, majd félretesszük.

Az omlós tésztát vékonyra kinyújtjuk és a desszertgyűrű segítségével kerek lapokat szaggatunk belőle. Ha egyben szeretnénk készíteni a süteményt, egy lapot nyújtunk belőle és kibélelünk vele egy szögletes tepsit, vagy egy kerek kapcsos tortaformát. A tésztát közepes fokozatra állított előmelegített sütőben kissé elősütjük pár perc alatt.

Közben előkészítjük a tölteléket. A tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verjük. A tojás sárgáját kikeverjük a vaníliával, a porcukorral és a szobahőmérsékletű vajjal. Hozzádolgozzuk a reszelt citromhéjat, a túrót és a tejfölt is. A tojáshabot beleforgatjuk, majd az egészet óvatosan összekeverjük a kifőzött tarhonyával és az aszalt cseresznyével.

Az omlós tésztakarikákra visszahelyezzük a desszertgyűrűket és mindegyik gyűrűbe arányosan elosztjuk a tölteléket (vagy az egészben elősütött tésztára töltjük). A közepesen meleg sütőben tűpróbáig sütjük, nekem gázsütőben 5-ös fokozaton 20 perc alatt elkészültek. Ekkor a tetejére szórjuk ízlés szerint a kukoricapelyhet és még egy kis időre visszatoljuk a sütőbe, míg a pelyhek kicsit rásülnek a töltelékre. Ha valaki nem szereti a kukoricapelyhet, a maradék omlós tésztából készítsen eleve több kerek lapot és azzal fedje be a sütemények tetejét.

Amíg a béles sül, elkészíthetjük a cseresznyelekvárt is. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és turmixgében átturmixoljuk. A nádcukorral feltesszük főzni, amikor már forr, beletesszük a teáskanálnyi mézet és még 5-10 percig főzzük. Ha valaki dzsemesebb állagot szeretne, ekkor beletehet egy kiskanálnyi dzsemfix befőzőcukrot is, azzal még vagy 2 percig érdemes rotyogtatni.

A lekvárt a frissen kisült bélesekre vagy melléjük kanalazzuk és tálalható.



3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails