Nagyon jófajta amúgy, konkrét latin elnevezést nem bírnék prezentálni, de tudjátok, az a jó kis nagyszemű, szinte fekete fajta, édesen-savanykás féle. Valamelyik évben csinált apukám rendkívül finom meggybort, arról jutott eszembe, hogy borral párosítsam most egy kis jeges desszertben. Nagyon szeretem a sorbet-t, ami végülis fagyi, csak tejtermék és tojás nélkül. Amúgy is a gyümölcsösebb fagyikat szeretem nyáron, télen persze jöhet bármi más, de ilyenkor valahogy ezeket érzem frissítőbbnek a kánikulában, gondolom ezzel sokan így vannak.
A fagyasztás időtartama változhat aszerint, hogy milyen bort és meggyfajtát használunk, ugyanis a cukortartalom igencsak meghatározó ilyen esetekben, azaz, minél magasabb a cukortartalom, annál tovább kell várni, hogy megfagyjon a keverékünk. Mivel továbbra sincs fagyigépem, ismét a mini turmixgépben készült úgy, hogy a tálkáját betettem a fagyasztóba, majd időnként kivettem, rácsatlakoztattam a gépre és megpörgettem néhányszor. A sorbet-t tálalást követően azonnal fel kell szolgálni, mert gyorsan olvad.
Ez most azon ritka desszertek közé tartozik, amivel nem kellett kísérletezgetni, elsőre jól sikerült, így megosztom most veletek is.
Hozzávalók a sorbet-hoz:
15 dkg megmosott, kimagozott meggy5 dkg kristálycukor
5 dkg nádcukor
fél dl víz
fél dl száraz vörösbor
1 teáskanál mézHozzávalók a mentahabhoz:
2 evőkanál kristálycukor2 evőkanál víz
1 marék mentalevél1, 5 dl tejszín
A meggyet leturmixoljuk és félretesszük.
A cukrot, a nádcukrot, a vizet és a vörösbort edénybe tesszük, felforraljuk, majd kb. fél perc forralás után visszavesszük a lángot és ellenőrizzük, hogy szépen eloldvadt-e a cukor. Ha ez megtörtént, hozzátesszük a mézet és a leturmixolt meggyet. Még egy rövid ideig, 2-3 percig főzzük, majd félretesszük hűlni.
Ha már kihűlt, visszaöntjük a mini turmixedénybe és a fagyasztóba tesszük. Ha van fagyigépünk, könnyebb dolgunk van, a használati útmutató szerint járjunk el. :P Én a turmixedénykét félóránként előkaptam, rácsatlakoztattam a fejre és keverintettem rajta egyet, illetve az edény oldalára fagyott masszát lekapirgáltam egy spatulával. Körülbelül 2-3 óra alatt nyerte el végleges állagát, érezni fogjuk, hogy mikor jó.
A mentahabból két evőkanál segítségével galuskákat formázunk, pohárba tesszük, majd fagyiskanállal egy gombóc sorbet-t helyezünk a tetejükre és mentalevéllel díszítjük.
Na ez jöhet tényleg, már hétágra süt a nap:) Az anyukáméknak is ez a finom meggye van, nem tudom a nevét, de mennyei ízű.
VálaszTörlésYammiii!!! :))
VálaszTörlésNálunk folyamatosan "fagy" valami...a sorbet csak a jégkása állagig jut el, ott a gyerkőc elszürcsöli szívószállal:)
VálaszTörlésUgye Moha? Én is nagyon szeretem, kár, hogy ezt a friss ízt nem lehet konzerválni, fagyasztva már nem olyan jó.
VálaszTörlésMummy! :)))
Barbette, a jégkása sem rossz! Tud a gyerek élni :)))